• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 31.7°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.6°C / 32.8°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.0°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.2°C / 33.9°C
  3 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 31.7°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 20.6°C / 30.0°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.0°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.0°C / 34.4°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.6°C / 33.9°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.0°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.8°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.0°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 30.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 31.7°C
  4 BF
  35%
Ανατροπή στη σύμβαση της Cosco

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά χρόνια τώρα καταγγέλλουν τα φορολογικά πλεονεκτήματα της αρχικής σύμβασης παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ στη θυγατρική της COSCO

EUROKINISSI

Ανατροπή στη σύμβαση της Cosco

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά αλλά ταυτόχρονα ήττα για την κινέζικη COSCO αλλά και για την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., σηματοδοτεί η απόφαση της Κομισιόν που έγινε γνωστή χθες και η οποία επιφέρει σοβαρές ανατροπές στην αρχική σύμβαση παραχώρησης της COSCO Pacific Limited στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνοντας την έρευνα την οποία είχε ξεκινήσει από το 2009, μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και του τότε νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, ανακοίνωσε χθες τα συμπεράσματά της. Σύμφωνα με αυτά «ορισμένα οικονομικά οφέλη που παραχωρήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του φορέα εκμετάλλευσης του λιμένα, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.(PCT) και στη μητρική της εταιρεία COSCO Pacific Limited (COSCO) έδωσαν στους δικαιούχους αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές και προνομιακή λογιστική μεταχείριση και για τον λόγο αυτό οι εταιρείες τώρα πρέπει να «επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος το πλεονέκτημα που έλαβαν», ενώ διευκρινίζεται ότι για «να αποφευχθούν περαιτέρω στρεβλώσεις ανταγωνισμού, οι ελληνικές αρχές αναμένεται επίσης να σταματήσουν την παροχή αυτών των πλεονεκτημάτων στην PCT από τώρα και στο εξής».

Με απλά λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις φορολογικές απαλλαγές που προσφέρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην COSCO και στις εταιρείες (μητρική και θυγατρική) να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τα κέρδη που απέκτησαν από αυτά τα πλεονεκτήματα. Τα χθεσινά νέα από τις Βρυξέλλες δημιούργησαν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς κάποιοι την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θεωρούσαν αναμενόμενη παρά το γεγονός ότι είχε καθυστερήσει αρκετά, ενώ για κάποιους άλλους ήταν έκπληξη.

Καταγγελίες

Να σημειώσουμε πάντως ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά χρόνια τώρα καταγγέλλουν τα φορολογικά πλεονεκτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 2 του νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. η αρχική σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ στη θυγατρική της COSCO, ΣΕΠ Α.Ε. Οι καταγγελίες μιλούσαν για φορολογικά πλεονεκτήματα τα οποία χορηγήθηκαν μετά τη διαδικασία του διαγωνισμού και συνδέονται με διάφορες φορολογικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ναυτιλιακοί κύκλοι εξέφραζαν την απορία τους για το πώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε γνωστή λίγες μόλις ημέρες πριν από το ταξίδι των Δραγασάκη, Παππά, Κοτζιά στο Πεκίνο, σχολιάζοντας ότι η συγκυρία αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή 27 Μαρτίου τα τρία στελέχη της κυβέρνησης θα ταξιδέψουν στο Πεκίνο, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης, υψηλόβαθμα στελέχη της COSCO καθώς και διάφορα κινεζικά funds.

Επειτα από αυτές τις εξελίξεις το «μπαλάκι» πέφτει τώρα στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να εξετάσει και να δει με ποιον τρόπο ακριβώς θα υλοποιήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι αρεστή στην πλευρά της COSCO και κατά πάσα πιθανότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ίσως υπάρξουν αντιδράσεις μέσω νομικών διαδικασιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Φθινόπωρο του 2014 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εμφανιζόταν ικανοποιημένος λέγοντας ότι οι έρευνες της Ε.Ε. έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τη σύμβαση παραχώρησης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η ΣΣΕ του ΟΛΠ
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί οριστικά το εργασιακό τοπίο στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΛΠ και τους...
Στην τελική ευθεία η ΣΣΕ του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενέκριναν τη σύμβαση οι μέτοχοι
«Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της εργασιακής τους ασφάλειας», τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της...
Ενέκριναν τη σύμβαση οι μέτοχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβρασμός στις προβλήτες της Cosco
Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ Α.Ε. (Cosco) με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες...
Αναβρασμός στις προβλήτες της Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερωτήματα για την προσφυγή της κυβέρνησης
Αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα έχει προκαλέσει στον Πειραιά η κίνηση της κυβέρνησης να προσφύγει κατά της απόφασης της Ε.Ε. για τα οκτώ φορο-προνόμια της Cosco που της δόθηκαν παράνομα το 2008 επί κυβέρνησης...
Ερωτήματα για την προσφυγή της κυβέρνησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή ο «Φιλικός Διακανονισμός»
Στη Βουλή προς κύρωση πηγαίνει αυτή την εβδομάδα η νέα επιχειρηματική συμφωνία ΟΛΠ-Cosco, γνωστή ως «Φιλικός Διακανονισμός», και εάν ψηφιστεί από το Σώμα, οι Κινέζοι ξεκινούν την υλοποίηση των έργων τους στο...
Στη Βουλή ο «Φιλικός Διακανονισμός»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Ρώσοι κοιτάζουν προς Θεσσαλονίκη
H κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στις ιδιωτικοποιήσεις των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, παρακάμπτοντας και παραβλέποντας τις καθολικές αντιδράσεις εργαζομένων και φορέων.
Οι Ρώσοι κοιτάζουν προς Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας