Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η γνωστοποίηση της προσφυγής του ΣΕΒ στο ΣτΕ κατά της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού και στις τριετίες που δικαιούνται οι μισθωτοί.
Η ΓΣΕΕ, αν και είχε απόσχει από τη διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε χθεσινή δήλωσή της αναφέρει ότι «η αναγνώριση της επαγγελματικής προϋπηρεσίας των εργαζομένων δεν είναι ζήτημα “πολιτικής βούλησης”, αλλά συλλογική εργατική κατάκτηση, η οποία οφείλει να αντιμετωπίζεται με θεσμική και νομική σοβαρότητα».
Υπενθυμίζει, μάλιστα, επιστολή της προς την τότε υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου (26/2/2019) στην οποία αφενός υποστήριζε ότι οι διατάξεις για τις τριετίες (6 τριετίες από 5% για τους εργατοτεχνίτες και 3 τριετίες από 10% για τους υπαλλήλους) παραμένουν σε ισχύ, αφετέρου εκτιμούσε ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας προκαλούσε σύγχυση ως προς την εφαρμογή των αυξήσεων και στις τριετίες.
Γι’ αυτό ζητούσε τη ρητή κατάργηση των μνημονιακών νόμων που περιορίζουν την εργατική προστασία. Πρακτικά, η ΓΣΕΕ δεν παίρνει ευθέως θέση κατά της βασιμότητας της προσφυγής του ΣΕΒ.
«Προκλητικές μεθοδεύσεις»
«Υποκρισία χωρίς τέλος» καταλογίζει το ΠΑΜΕ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι προκλητικές μεθοδεύσεις του ΣΕΒ, που σαν Γενικός Διευθυντής του είχε διαπρέψει ο σημερινός Υφυπουργός της κυβέρνησης της Ν.Δ. Α. Σκέρτσος στη διάλυση των κλαδικών ΣΣΕ, αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο που του παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για να κρατάει στο γύψο μισθούς και μεροκάματα και να βάζει εμπόδια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Διαμορφώνοντας έτσι τους μισθούς με βάση τα θέλω του μεγάλου κεφαλαίου...»
Ο ίδιος ο ΣΕΒ επανέρχεται στο θέμα με «διευκρινιστική» απάντηση στα δημοσιεύματα, στην οποία αναφέρει ότι η προσφυγή που κατέθεσε από κοινού με 6 περιφερειακούς συνδέσμους (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΙΠΕ&ΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ) στο ΣτΕ έγινε στις 17 Απριλίου και όχι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
Ο ΣΕΒ επιμένει ότι «οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, βάσει του άρθρου 103 του ν. 4172/2013» και αποκαλεί την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας «χαρακτηριστικό φαινόμενο κακοδιοίκησης» με την οποία «εξουδετερώνεται ή αλλοιώνεται η νομοθεσία».
Ωστόσο, πέραν της «διευκρίνισης» ο ΣΕΒ στην ίδια ανακοίνωση αντεπιτίθεται εκφράζοντας την αντίθεσή του σε κάθε συντεταγμένη αύξηση μισθών:
«Το ύψος των μισθών που αντέχει να πληρώνει μια οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης, αλλά από την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς και το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.
»Στο σημερινό εργασιακό και μισθολογικό περιβάλλον αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με μείωση στη φορολογία της εργασίας και μείωση των εισφορών», τονίζει ο ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως υποβολέα της εργασιακής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας