Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θερινή επιβράδυνση με πάγο από Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ σε χθεσινό στιγμιότυπο πριν από τη συνάντησή της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό

AP Photo/Markus Schreiber
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θερινή επιβράδυνση με πάγο από Μέρκελ

  • A-
  • A+
Εύθραυστη χαρακτηρίζεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν ● Η καγκελάριος Μέρκελ δεν βλέπει λόγο να αλλάξουν όσα έχουν συμφωνηθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας.

Την εικόνα οικονομικής επιβράδυνσης στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη φέτος, για την οποία η ΕΚΤ όχι μόνο προειδοποιεί εδώ και μήνες αλλά προετοιμάζεται με αναβίωση της ποσοτικής χαλάρωσης, εδραιώνουν οι θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Η επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα «φρενάρει» στο 1,2% φέτος και στο 1,4% το 2020, κυρίως λόγω επιβράδυνσης της «ατμομηχανής» της, της γερμανικής οικονομίας, αλλά και λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας που προκαλεί η απρόβλεπτη εμπορική και νομισματική πολιτική Τραμπ.

Η εικόνα αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαμηλώνει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2019 στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι του 2,2% προηγούμενης πρόβλεψής της, δημιουργώντας ισχυρές αμφιβολίες για την υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι θα απογειώσει μαγικά -και ανεπηρέαστα από τη διεθνή συγκυρία- τους ρυθμούς ανάπτυξης με την άμεση εφαρμογή του προγράμματός της.

Ενίσχυση της ζήτησης

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κεφάλαιο για την Ελλάδα επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του α’ τριμήνου του έτους αποδίδεται πρωτίστως στην ανάκαμψη των επενδύσεων στις κατασκευές και στον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού που έθεσε σε ισχύ από τον περασμένο Φεβρουάριο η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η αύξηση, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αισθητή επίδραση στην ενίσχυση της ζήτησης, της ιδιωτικής κατανάλωσης, και κατ’ επέκταση στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,3% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάλιστα, εκτιμά ότι ανάλογη θετική επίδραση στην εγχώρια ζήτηση και στην ανάπτυξη θα έχει η εφαρμογή των μέτρων του Μαΐου -13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ κ.λπ.- τα οποία καταγγέλλονταν ως «παροχολογία» από τη Ν.Δ. ως αντιπολίτευση. Ωστόσο, τη θετική επίδραση των μέτρων στην ανάπτυξη την αντιστάθμισαν, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κάμψη των εξαγωγών και η μειωμένη δημόσια κατανάλωση.

Αυτά είναι σε αδρές γραμμές τα στοιχεία που ωθούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίζει «εύθραυστη» τη φύση της ανάκαμψης στην Ελλάδα.

Προς επίρρωση των βασικών εκτιμήσεων της επιτροπής, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προέβλεψε ότι τα μέτρα του Μαΐου θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, αλλά «υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», ενώ αναφερόμενος στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τη μείωση του οποίου διεκδικεί η νέα κυβέρνηση, υπενθύμισε μόνο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογραμμίσει τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί φέτος.

Το πλεόνασμα

«Πάγο» στις κυβερνητικές φιλοδοξίες για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%, στα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, φαίνεται να βάζει η Ανγκελα Μέρκελ. Σε συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό της η καγκελάριος τόνισε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών [σ.σ. της ευρωζώνης] δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ».

Η κ. Μέρκελ, μάλιστα, επισήμανε ότι «δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός» και επικαλούμενη την τηλεφωνική συνομιλία της με τον κ. Μητσοτάκη ανάφερε χαρακτηριστικά: «Μου υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη».

Κυβερνητικές πηγές πάντως, κατά το ΑΠΕ, έσπευσαν να διαβάσουν θετικά τις δηλώσεις Μέρκελ: «Δεν λέει τίποτα διαφορετικό από ό,τι έχει προαναγγείλει η νέα κυβέρνηση... Υλοποιώντας ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα φέρει στη χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών κι έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων».

Το προφανές από τα παραπάνω είναι ότι όσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, άλλο τόσο εύθραυστες είναι και οι ισορροπίες στις σχέσεις της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές.

Δυσμενείς προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το ΑΕΠ (1,8%)

Συναφής με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αισθητά δυσμενέστερη είναι η εκτίμηση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεσή του προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ φέτος περί το 1,8% του ΑΕΠ, η οποία θα βασιστεί σε μια μέτρια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην αύξηση των επενδύσεων στους εξαγωγικούς κλάδους και στις αποκρατικοποιήσεις.

Το ΙΟΒΕ, μάλιστα, επαναλαμβάνει γνωστές εκτιμήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης στους εξαγωγικούς κλάδους και στις κατασκευές, για τη θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και για τη βελτίωση της θέσης του τραπεζικού συστήματος. Το ΙΟΒΕ δεν κρύβει την υποστήριξή του στο μείγμα οικονομικής πολιτικής που υπόσχεται η νέα κυβέρνηση, αλλά έχουν ενδιαφέρον δύο επισημάνσεις του:

«Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν μπορεί να είναι καθολική γιατί θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό... Πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση και όχι στην κατανάλωση», αναφέρει το ΙΟΒΕ υποδεικνύοντας σαφώς ελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων.

«Οι εισφορές στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να μειωθούν ώστε να υπάρχουν και εισφορές σε προσωπικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, με κίνητρα για αποταμίευση και ενίσχυση της εργασίας, ιδίως της νέας γενιάς». Εδώ είναι προφανής η πριμοδότηση του λεγόμενου τρίτου πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης, υπέρ του οποίου είχε τοποθετηθεί προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο φως στα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και στον προϋπολογισμό
Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής θα συζητηθούν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, στη βάση των οποίων θα εξεταστεί και η ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επιστροφή...
Πράσινο φως στα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και στον προϋπολογισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης
Εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί φέτος με 1,8% έναντι 2,2% των εαρινών προβλέψεων ● Αναθεώρηση των στόχων προς τα κάτω και για το 2020-2021 ● Στο 4,3% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.
Χαμηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέφικτα τα διαρκή πλεονάσματα του 3,5% λέει ο Μοσκοβισί
«Χρειάζεται αξιοπιστία, οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών, προειδοποιώντας όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετυχαίνει «για πάντα» πλεονάσματα 3,5%.
Ανέφικτα τα διαρκή πλεονάσματα του 3,5% λέει ο Μοσκοβισί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για το πλεόνασμα
Παράθυρο αστοχίας στο φετινό πλεόνασμα ανοίγει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αιφνιδιάζοντας έτσι την κυβέρνηση. Σημαντικοί και οι κίνδυνοι από το διεθνές περιβάλλον.
Καμπανάκι για το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συρτάκι... για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενταθούν μέσα στο 2020 είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Συρτάκι... για τα πρωτογενή πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέρκελ: Δεν βλέπω λόγο για αλλαγή πλαισίου για την Ελλάδα
Ξεκάθαρη αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει απέναντι σε ενδεχόμενες ελαφρύνσεις στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Μέρκελ: Δεν βλέπω λόγο για αλλαγή πλαισίου για την Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας