Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων

  • A-
  • A+

Ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, ο Ιταλός Andrea Enria, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συνάντησε ως πρωθυπουργός στο μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργο Ζαββό.

Ο νέος επικεφαλής του SSM ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο Α. Εnria, που επισκέπτεται την Αθήνα για πρώτη φορά ως επικεφαλής του SSM, συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και συζήτησαν για το… πάντα επίκαιρο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Η επίτευξη των στόχων μείωσής τους παραμένει το κεντρικό στοίχημα καθώς από αυτό εξαρτώνται τόσο οι προοπτικές των ίδιων των τραπεζών όσο και της πραγματικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση η επιτάχυνση των προσπαθειών μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, να αυξήσουν τις χορηγήσεις, να έχουν διατηρήσιμη κερδοφορία και να προσεγγίζουν επενδυτές.

Την ίδια στιγμή πηγές με γνώση του θέματος υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους τον δύσκολο στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 54 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 και αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Ακόμα όμως και αν ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) υποχωρήσει στο 19,8%, που είναι ο στόχος, και πάλι θα είναι πολύ υψηλός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που σήμερα είναι στο 3,8%.

Οι τράπεζες

Οι στόχοι που έχουν τεθεί χαρακτηρίζονται από πηγές με άριστη γνώση των τραπεζικών θεμάτων φιλόδοξοι και ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν θα επιτευχθούν. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αν το μακροοικονομικό κλίμα είναι ευνοϊκό και οι τιμές των ακινήτων κινηθούν ανοδικά, ενδεχομένως οι στόχοι να ξεπεραστούν.

Σήμερα, όπως ανέφερε, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών είναι ικανή για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων –διαμορφώθηκαν σε 80 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2019– και είναι ο μέγιστος δυνατός υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επισημαίνεται εξάλλου η ανάγκη να επισπευσθούν τα συστηματικά εργαλεία για ταχύτερη εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών καθώς, όπως προειδοποιούν καλά ενημερωμένες πηγές, όσο αυτές οι… λύσεις καθυστερούν τόσο χαλαρώνουν οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές καλοβλέπουν τα δύο σχέδια του υπουργείου Οικονομικών στη βάση της πρότασης του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να μεγαλώσει η εργαλειοθήκη που έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους για να μειώσουν το «στοκ» των προβληματικών δανείων.

Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα εργαλεία (τιτλοποιήσεις, πωλήσεις) τονίζεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν, με δεδομένο ότι η δευτερογενής αγορά έχει ανοίξει, ενώ πρέπει να υπάρξει σύνεση στα «κουρέματα».

Θετικό χαρακτηρίζεται το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία καθώς περνάμε στην ενεργητική διαχείριση «κόκκινων» δανείων προστατεύοντας αυτούς που έχουν ανάγκη, αποθαρρύνοντας ωστόσο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ωστόσο, πηγές με γνώση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σημείωναν ότι 80.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη εκκρεμούν ακόμα στα δικαστήρια.

Μεγαλύτερη πρόοδο θα πρέπει να επιδειχθεί στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, είτε τα μεγάλα κοινοπρακτικά είτε αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, οικονομικές πηγές υπογράμμιζαν ότι οι μικρομεσαίες «είναι τα πιο σκληρά καρύδια της αγοράς των “κόκκινων” δανείων γιατί πολλές φορές τα ενέχυρά τους δεν είναι εμπορεύσιμα και η αναδιάρθρωση αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη διαδικασία».

Από την άλλη πλευρά η δευτερογενής αγορά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε άλλες χώρες, αναδεικνύοντας σημαντικούς επενδυτές με ειδίκευση σε αυτή.

Οσο για τις καθυστερήσεις αναδιαρθρώσεων των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων υπό τον φόβο απόδοσης ποινικών ευθυνών στα στελέχη των τραπεζών που θα εμπλακούν βάζοντας την υπογραφή τους, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να βοηθά τόσο τους οφειλέτες όσο και τις τράπεζες.


 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα, αλλά και υποδείξεις Ντε Γκίντος για τα «κόκκινα» δάνεια
Κάτι τα θερμά λόγια του αντιπρόεδρου της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος, κάτι η παρουσία του υπουργού Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας άδραξε την ευκαιρία να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμηση για την ανάπτυξη το...
Εύσημα, αλλά και υποδείξεις Ντε Γκίντος για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει ο Στουρνάρας στο σχέδιό του για μείωση των προβληματικών δανείων
Το δικό του σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, με το οποίο αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), βάζει και πάλι στο τραπέζι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιμένει ο Στουρνάρας στο σχέδιό του για μείωση των προβληματικών δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
«Δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά της Ελλάδος ούτε από τους εταίρους της να εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα» εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η χώρα ένα ακόμα...
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eκλογή Πανταλάκη στο τιμόνι της Τρ. Αττικής
Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει την έξοδο από την αντιπροεδρία στον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ Κώστα Μακέδο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διορίσει επίτροπο στην τράπεζα τον Θεόδωρο...
Eκλογή Πανταλάκη στο τιμόνι της Τρ. Αττικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυροσβεστικές παρεμβάσεις μετά την τριήμερη φωτιά
Υπεράνω όλων η διαπραγμάτευση για το χρέος και τη διαμόρφωση της νέας σχέσης με τους εταίρους μας. Αυτό διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι, τοποθετώντας για αργότερα τις όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των...
Πυροσβεστικές παρεμβάσεις μετά την τριήμερη φωτιά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Φρανκφούρτη «δείχνει» Στουρνάρα
Πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης (Αudit Committee) της ΕΚΤ αναλαμβάνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας, που έχει εκλεγεί μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής.
Η Φρανκφούρτη «δείχνει» Στουρνάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας