Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μειωμένο πλεόνασμα βλέπει η ΤτΕ
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μειωμένο πλεόνασμα βλέπει η ΤτΕ

  • A-
  • A+
Χαμηλότερο από τον στόχο κατά 0,6% του ΑΕΠ υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το πλεόνασμα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση νομισματικής πολιτικής που υπέβαλε σε Βουλή και υπουργικό συμβούλιο. Περιορίζει επίσης την ανάπτυξη στο 1,9% φέτος, με ελαφρά αύξηση την επόμενη διετία.

Στο 2,9% του ΑΕΠ χαμηλώνει τον στόχο για το φετινό πλεόνασμα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην έκθεση νομισματικής πολιτικής που υποβλήθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και στο υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για μια γκρίζα πρόβλεψη η οποία, αν μη τι άλλο, προλειαίνει το έδαφος ότι η κατάσταση στον χώρο της οικονομίας μετά τις εκλογές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συνεπώς τα προγράμματα παροχών που ανακοίνωσαν προεκλογικά τα επιτελεία των δύο κομμάτων, και ιδιαίτερα αυτό της Ν.Δ. που ήταν πιο γενναιόδωρο σε σχέση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καμία τύχη.

Ετσι όλες οι υποσχέσεις για ελαφρύνσεις εμφανίζονται να είναι «γραμμένες στην άμμο» μετά τις προειδοποιήσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ότι διαφαίνεται δημοσιονομικό κενό 1,1 δισ. ευρώ μετά τα θετικά μέτρα του Αλέξη Τσίπρα («13η σύνταξη», μειώσεις ΦΠΑ, ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις). Αυτή η τρύπα που ξυπνά τον εφιάλτη των μνημονίων στα νοικοκυριά τεκμαίρεται από την εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, «με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία», θα είναι 0,6% του ΑΕΠ χαμηλότερο από τον στόχο.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζεται στην έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαναξιολογήσει τις επιπτώσεις των μέτρων αυτών το φθινόπωρο του 2019, ενώ «επιπλέον δημοσιονομικοί κίνδυνοι για το 2020 και το 2021 συνδέονται με την κατάργηση της νομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και των αντισταθμιστικών του μέτρων».

Ιδιωτική κατανάλωση

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αυτή θα περιοριστεί στο 1,9% φέτος, για να αυξηθεί ελαφρώς στο 2,1% το 2020 και στο 2,2% το 2021. Για τον λόγο αυτό η κεντρική τράπεζα επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλιστεί η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, καθώς και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, «οι οποίες περιορίστηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια», και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, «καθώς αυτές ενθαρρύνουν την ανάληψη πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων».

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η άνοδος του ΑΕΠ θα στηριχτεί κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, στις επιχειρηματικές επενδύσεις και στις εξαγωγές. «Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ελαφρώς το τρέχον έτος και ότι θα αυξηθεί με ήπιους ρυθμούς την επόμενη διετία, στηριζόμενη στη σταδιακή βελτίωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, ως αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης και των αμοιβών.

Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα έχουν θετική συμβολή στην ανάπτυξη, καθώς θα ενισχύεται σταδιακά η εμπιστοσύνη και θα αποκαθίσταται η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» συμπληρώνει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η ΤτΕ σχολιάζει θετικά την αντίδραση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες «με τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων», σημειώνοντας πως «είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον, ενώ διατηρεί τις ανησυχίες του για τους κινδύνους που υπάρχουν στον δημοσιονομικό τομέα «λόγω των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων».

Σημειώνει ωστόσο ότι «από την άλλη πλευρά η ενεργοποίηση των σχεδίων που έχουν προταθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να απελευθερώσει πόρους, οι οποίοι θα διοχετευτούν σε παραγωγικές επενδύσεις, επιταχύνοντας την οικονομική δραστηριότητα».

«Συμβολή Στουρνάρα στην εκστρατεία της Ν.Δ.»

Την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν οι αναφορές για τις ρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα που εμπεριέχονται στη χθεσινή έκθεση της ΤτΕ.

«Εάν ο κύριος Στουρνάρας είχε κάτι νέο να προσθέσει (πέραν του ότι είναι και εναντίον των 120 δόσεων) θα έβγαινε δελτίο Τύπου από το υπουργείο Οικονομικών», ήταν το σχόλιο κύκλων του υπουργείου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «αφού, όμως, ξεκίνησε νωρίς τη συμβολή του στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., κοινοποιούμε εκ νέου τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (15.5.19) την οποία είχε κάνει στην αρχή της επικουρικής καμπάνιας του κ. Στουρνάρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ: ‘‘Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δικής του θητείας ως υπουργού Οικονομικών, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στον δικό μας προϋπολογισμό και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει’’».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
Τρία διαφορετικά σενάρια για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα αποστείλει τον Μάιο ο υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή...
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 2,5% ο πήχης για το ΑΕΠ της Ελλάδας
Επί τα βελτίω ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών πρόκειται να ανεβάσουν τον πήχη κοντά στις...
Στο 2,5% ο πήχης για το ΑΕΠ της Ελλάδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤτΕ: Ρεκόρ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019
Σε ύψος ρεκόρ έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2019, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ήταν 5,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2018.
ΤτΕ: Ρεκόρ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων
Παράθυρο που θα επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από το εναπομείναν υπερπλεόνασμα στην επόμενη χρονιά αναζητεί η κυβέρνηση, προεξοφλώντας συνέχεια των υπεραποδόσεων.
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας