• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 12.7°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

 • A-
 • A+
Η πλατφόρμα είναι ήδη πλήρως λειτουργική, διασυνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου (ΤΑΧΙSnet, KEAO-EΦΚΑ) αλλά και με τις τράπεζες, ώστε όλα τα απαραίτητα στοιχεία-δικαιολογητικά να αντλούνται μέσω της πλατφόρμας, με εξαίρεση το πιστοποιητικό βαρών του ακινήτου.

Ανοίγει σήμερα 1η Ιουλίου η πλήρως αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα υποδεχτεί μέχρι 31/12/2019 τις αιτήσεις των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ή επιχειρηματικά-επαγγελματικά δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα (υποθήκη, προσημείωση) με την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Ετσι, ενεργοποιείται ο νόμος που ψηφίστηκε στις 30 Απριλίου και κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα (δηλ. άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες - ομόρρυθμοι εταίροι κ.λπ.) μπορεί να διασώσει την πρώτη κατοικία του, αρκεί να πληροί αθροιστικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η πλατφόρμα είναι ήδη πλήρως λειτουργική, διασυνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου (ΤΑΧΙSnet, KEAO-EΦΚΑ) αλλά και με τις τράπεζες, ώστε όλα τα απαραίτητα στοιχεία-δικαιολογητικά να αντλούνται μέσω της πλατφόρμας, με εξαίρεση το πιστοποιητικό βαρών του ακινήτου, το οποίο οι δανειολήπτες θα πρέπει να αναζητήσουν από το υποθηκοφυλακείο και στη συνέχεια να μεταφορτώσουν στη «θυρίδα» τους (σ.σ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα).

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις:

1. Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και λογιστικοποιημένοι τόκοι, δεν πρέπει να υπερβαίνει ανά πιστωτή (τράπεζα, εκκαθαριστή τράπεζας, εταιρεία διαχείρισης ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) το ποσό των:

α. 100.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια,

β. 130.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (δηλ. δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια).

Σημειώνεται ότι αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο νόμισμα πλην ευρώ (π.χ. ελβετικό φράγκο), τότε για τον καθορισμό του ανωτέρω ποσού λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία μεταξύ αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

2. Το δάνειο με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία θα πρέπει να βρίσκεται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, να είναι δηλαδή «κόκκινο» στις 31/12/2018.

3. Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας (δηλ. η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ) κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των:

α. 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια,

β. 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου δεν υπερβαίνει το ποσό των:

α. 12.500 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο 1 άτομο,

β. 21.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 2 άτομα,

γ. 26.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 3 άτομα (δηλ. με 1 προστατευόμενο μέλος, είτε τέκνο ή άλλος συγγενής),

δ. 31.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 4 άτομα (δηλ. με 2 προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς),

ε. 36.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 5 άτομα (δηλ. με 3 προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς).

5. Αν το σύνολο των οφειλών δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, τότε η λοιπή ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντος, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος και του συζύγου του έχουν συνολική αντικειμενική αξία που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Σημειώνεται ότι για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, για τα οποία δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝΦΙΑ ως αξία ακινήτων λογίζεται η αντικειμενική αξία αυτών, όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 41Α του ν. 1249/1982.

6. Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα (νομίσματα, ράβδοι κ.λπ.), του αιτούντος, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Μετά την υποβολή της η αίτηση -που μπορεί να υποβάλει και εγγυτής, εφόσον πληροί τα κριτήρια- θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός ενός μήνα υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης.

Ειδικότερα μπορούν να προτείνουν διαγραφή της οφειλής, αν το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας. Αποπλήρωμή του δανείου σε ώς και 25 έτη, υπό τον όρο η ηλικία του οφειλέτη να μην υπερβαίνει το 80ό έτος (π.χ. σε οφειλέτη που σήμερα είναι 60 ετών ο χρόνος αποπληρωμής δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 έτη). Τέλος, το επιτόκιο καθορίζεται στο 2% συν Euribor τριμήνου.

Επιδότηση

Από εκεί και πέρα ο δανειολήπτης δικαιούται επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο. Για τα στεγαστικά δάνεια η επιδότηση, βάσει εισοδηματικών και οικογενειακών κριτηρίων, κυμαίνεται από 20%-50%, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, με υποθήκη πρώτη κατοικία, το ύψος της επιδότησης είναι 30%.

Ο δανειολήπτης δεν χρειάζεται να κάνει ξεχωριστή αίτηση για να λάβει επιδότηση από τη στιγμή που ακολουθεί την εξωδικαστική οδό, καθώς το ύψος της επιδότησης καθορίζεται αυτοματοποιημένα μέσω της πλατφόρμας.

Αν η ρύθμιση γίνει δικαστικά, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει να μεταφορτώσει τη δικαστική απόφαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εισάγει τα στοιχεία της μηνιαίας δόσης. Οι ενέργειες αυτές ανοίγουν τη διαδικασία υπολογισμού της επιδότησης του Δημοσίου.

Η συνεισφορά του Δημοσίου καταβάλλεται από την 1η-15η ημερολογιακή μέρα κάθε μήνα σε δεσμευμένο και ακατάσχετο λογαριασμό εξυπηρέτησης των ρυθμιζόμενων οφειλών που περιλαμβάνονται στην πρόταση ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις και το ποσό επιδότησης επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα στο τέλος κάθε οικονομικού έτους, ενώ και ο οφειλέτης υποχρεούται να δηλώνει στην πλατφόρμα πιθανές μεταβολές (π.χ. απόκτηση παιδιού) ώστε να αναπροσαρμοστεί το ποσό της επιδότησης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεισφοράς (επιδότησης) του Δημοσίου ο οφειλέτης, ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη του έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

Να υποβάλλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.

Να προβαίνει σε δήλωση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας, εφόσον επέλθει μεταβολή των στοιχείων που επηρεάζουν την καταβολή της επιδότησης

Να συναινεί στη χρησιμοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων ανώνυμα, αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

Να συναινεί στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Αιτίες διακοπής

Η συνεισφορά του Δημοσίου θα διακόπτεται σε περίπτωση:

που διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου,

θανάτου του δικαιούχου, εφόσον αποτελεί μονοπρόσωπο νοικοκυριό,

που κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης, δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η συνεισφορά Δημοσίου σε τουλάχιστον έναν τραπεζικό λογαριασμό, με υπαιτιότητα του οφειλέτη,

που μετά από τον ετήσιο επανέλεγχο διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης συνεισφοράς Δημοσίου,

που ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού το οποίο βαρύνει τον ίδιο για 90 ημέρες.

Μοναδική ρύθμιση στην Ευρώπη

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς μέσω ενεργητικής διαχείρισης δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες δανειολήπτες με στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους. «Κόκκινα» δάνεια, ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία μπορούν πλέον να γίνουν ενήμερα. Γεγονός που θα επιφέρει την εξυγίανση των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν νέες χρηματοδοτήσεις και με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Ποιοι αποκλείονται από τον εξωδικαστικό νόμο

Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στον εξωδικαστικό νόμο οι ακόλουθοι:

Επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση εξυγίανσης ή πτώχευσης ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ή έχουν ήδη διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιχειρήσεις των οποίων οι φορείς (π.χ. πρόεδροι/διευθύνοντες σύμβουλοι/διαχειριστές και κάθε άλλο πρόσωπο εντεταλμένο για τη διαχείριση εταιρειών) έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για φοροδιαφυγή (εκτός αν το αδίκημα αφορά τη μη απόδοση φόρου) ή για απάτη κατά του Δημοσίου/φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή για το κακούργημα της υπεξαίρεσης, της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της εκβίασης, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας, της δωροληψίας, της λαθρεμπορίας, της χρεοκοπίας ή της καταδολίευσης δανειστών.

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών (π.χ. χρηματιστηριακές εταιρείες), οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (π.χ. hegde funds) και λοιπά χρηματοδοτικά ιδρύματα (π.χ. επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν αγορά οχήματος).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
«Κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν η υιοθέτηση προγράμματος προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών για κύρια κατοικία μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεσματικές πολιτικές για τα επόμενα τουλάχιστον 3-4 χρόνια θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία για να μειώσει τον τεράστιο όγκο των προβληματικών δανείων.
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτοματοποιημένη η προστασία της πρώτης κατοικίας
Ανοίγει την 1η Ιουλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Θα αναζητά απευθείας τα δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν κατ’ αρχάς την...
Αυτοματοποιημένη η προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Bad bank για τα «κόκκινα»;
Την πρόταση δημιουργίας bad bank («κακή τράπεζα») που θα αγοράσει και θα διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων επαναφέρουν οι Ελληνες τραπεζίτες, ενόψει της κατάθεσης σχεδίου νόμου που...
Bad bank για τα «κόκκινα»;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεβάζει ταχύτητες ο Εξωδικαστικός
Στις 7.670 οι αιτήσεις ρύθμισης χρεών μέχρι και τον Αύγουστο ● Αντιστοιχούν σε οφειλές 4 δισ. ● Εγιναν 840 ρυθμίσεις για χρέη 176 εκατ. ● Στο 25% για τις τράπεζες και στο 15% για το Δημόσιο η μέση διαγραφή...
Ανεβάζει ταχύτητες ο Εξωδικαστικός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φακελώνουν όποιον χρωστάει
Διπλό «Τειρεσία» για Δημόσιο και τράπεζες συστήνει η κυβέρνηση υπό τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης διόγκωσης του «κόκκινου» ιδιωτικού χρέους, που υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.
Φακελώνουν όποιον χρωστάει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας