• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 9.0°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.0°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.0°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  7 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 11.7°C
  3 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 5.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 6.7°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 8.8°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  100%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενεργειακή αναβάθμιση για άλλα 25.000 σπίτια

 • A-
 • A+

Αλλες 25.000 «γερασμένες» κατοικίες θα επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το συμπληρωματικό «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», που θα ενεργοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου, έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή, από κεφάλαια του ιδιοκτήτη ή από τραπεζικό δάνειο, θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Θα περιλαμβάνει δύο σημαντικές αλλαγές, αφού καταργείται το όριο των 45.000 ευρώ για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (35.000 ευρώ για ατομικό) με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2018, οι οποίες υποβάλλονται ώς το τέλος Ιουλίου.

Δημιουργείται 7η κατηγορία, η οποία δεν θα δικαιούται επιδότηση αλλά μόνο άτοκο δάνειο που θα καλύπτει το 100% του κόστους των παρεμβάσεων αναβάθμισης. Επιδότηση δικαιούνται για πρώτη φορά και τα αυθαίρετα, με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης έχει καταβάλει τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου προστίμου.

Στην πρώτη φάση τού «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», που είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν από ένα χρόνο, εντάχθηκαν 43.000 κατοικίες και ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανήλθε στα 640 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 362 εκατ. εξασφαλίστηκαν από πόρους του ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Και στα δύο προγράμματα οι δικαιούχοι αποκτούν δικαίωμα επιδότησης που κυμαίνεται από 50-70%, ανάλογα με το εισόδημα και τον αριθμό των μελών των οικογενειών τους.

Ο αναλυτικός οδηγός για την υλοποίηση του προγράμματος, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» ώς το τέλος της εβδομάδας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, σε ειδική πλατφόρμα, και οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα θα επιλέξουν αν θα πάρουν ή όχι άτοκο δάνειο, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάποια άλλη διαδικασία.

Υπολογίζεται ότι το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης, ενώ και στις νεότερες οικοδομές μόλις το 1,5% πληροί τα κριτήρια των νέων ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η Ελλάδα, που καταναλώνει το 45% της ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από οικιακούς καταναλωτές, έχει τα πιο «σπάταλα» κτίρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας ιδιοκτησίας στο επιδοτούμενο πρόγραμμα είναι η έκδοση πιστοποιητικού από ενεργειακό επιθεωρητή, το οποίο θα βαθμολογεί την απόδοση του κτιρίου και θα καθορίζονται οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμισή του. Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση.

Η νέα ενεργειακή κλάση θα πιστοποιείται από τη δεύτερη επιθεώρηση που πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση των έργων και είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης της επιδότησης. Το κόστος των δύο επιθεωρήσεων καλύπτεται από το επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιοκτήτες που κατοικούν στο ακίνητο, εφόσον διαθέτουν πλήρη κυριότητα, επικαρπία ή ψιλή κυριότητα.

Σε περίπτωση που το ακίνητο είναι κενό, νοικιασμένο ή διατίθεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, δικαίωμα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Προβλέπεται να επιδοτηθούν επεμβάσεις που αφορούν μονοκατοικία ή διαμέρισμα ή και ολόκληρη πολυκατοικία που θεωρείται ενιαίο σύνολο.

Πέντε είναι οι μεγάλες κατηγορίες επεμβάσεων που επιδοτούνται:

♦ αντικατάσταση κουφωμάτων,

♦ τοποθέτηση συστημάτων σκίασης,

♦ θερμομόνωση στους εξωτερικούς τοίχους κτιρίου,

♦ αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης,

♦ λειτουργία παροχής ζεστού νερού.

«Η πρόταση της Ν.Δ. δεν στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας» σχολιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την προεκλογική εξαγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία στο αναπτυξιακό πρόγραμμά της προβλέπει «τη χορήγηση έκπτωσης 40-50% στις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων».

Οι ιδιοκτήτες θα καλύπτουν με ίδια κεφάλαια τη δαπάνη και θα κρατούν τα τιμολόγια και τις αποδείξεις, ώστε να έχουν έκπτωση φόρου την επόμενη χρονιά.

«Η κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να τονωθεί η αγορά ακινήτων, πρωτίστως στηρίζοντας τους ισχυρότερους, καθώς δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και δεν προβλέπεται άτοκος δανεισμός, οπότε το πρόγραμμα μπορούν να το αξιοποιήσουν μόνο όσοι διαθέτουν τα κεφάλαια» τονίζουν συνεργάτες του Γιώργου Σταθάκη και επισημαίνουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι να γίνει καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου πριν και μετά τις παρεμβάσεις αναβάθμισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανέναρξη για το «Εξοικονόμηση ΙΙ»
Με «κουμπαρά» που θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ μαζί με την ιδιωτική και τραπεζική συμμετοχή, ξεκινά στην ουσία τη Δευτέρα η υποβολή δηλώσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», που υπολογίζεται ότι...
Επανέναρξη για το «Εξοικονόμηση ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας
Παρά τη συρρίκνωση οι κατασκευές παραμένουν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παράγοντας περίπου το 4% του ΑΕΠ. Το 2013 ο στενός πυρήνας των κατασκευών συνεισέφερε άμεσα πάνω από 3 δισ....
Ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής
Στην αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ ελπίζουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες «γερασμένων» κατοικιών που κατέθεσαν αίτηση στο συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», αλλά δεν πρόλαβαν να ενταχθούν.
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μποτιλιάρισμα» στην Εξοικονόμηση ΙΙ
Πρόσθετα κονδύλια για την κάλυψη περισσότερων αιτήσεων που θα υποβληθούν για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
«Μποτιλιάρισμα» στην Εξοικονόμηση ΙΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
Η δίμηνη αναβολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» αποτελεί το πρώτο... φιλοδώρημα της νέας κυβέρνησης προς τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους μηχανικούς αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες.
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θέλει η Ν.Δ.»
«Η Ν.Δ. θέλει να αυξήσει ξανά τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30-50%» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρακτορείο FM».
«Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θέλει η Ν.Δ.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας