• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 25.9°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 21.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  0 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.4°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.9°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μειωμένο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις χρεών

 • A-
 • A+

Εξαιρετικά μειωμένο φαίνεται να είναι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ενδιαφέρον των φυσικών προσώπων για τη ρύθμιση των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από τότε που η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τη ρύθμιση των χρεών σε έως και 120 δόσεις και η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι φορολογικές αρχές από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet είναι ότι οι αιτήσεις για την ένταξη των οφειλετών έχουν κάνει σημαντική «κοιλιά».

Εκεί που τα πράγματα είναι πιο απογοητευτικά είναι στις αιτήσεις υπαγωγής των νομικών προσώπων. Για τις εταιρείες δεν ισχύει ο αριθμός των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα και η ρύθμιση των χρεών τους μπορεί να γίνει το πολύ σε έως 36 μηνιαίες δόσεις.

Αυτό κάνει από μόνο του δύσκολα τα πράγματα. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, είναι ότι ο μικρός αριθμός των μηνιαίων δόσεων οδηγεί σε υψηλά ποσά πληρωμών που είναι αδύνατο να τα αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επιχειρήσεις να γυρίζουν την πλάτη προσδοκώντας σε αλλαγές το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων (ή έως 36 για τις επιχειρήσεις) προσεγγίζει τις 135.000, επί συνόλου 3,9 εκατ. οφειλετών, αλλά οι επιχειρήσεις δεν είναι ούτε το 20%. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το περιορισμένο ενδιαφέρον των φυσικών και των νομικών προσώπων έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν διατυπώσει εξ αρχής οι θεσμοί, ότι οι ρυθμίσεις θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην «κουλτούρα των πληρωμών» των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και σοβαρές συνέπειες στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουμε προς το τελικό χρονικό όριο ένταξης στη ρύθμιση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανταπόκριση των οφειλετών.

Οσοι πάντως έχουν ήδη ενταχθεί στις 120 δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα και 36 για τα νομικά θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπείς και να τηρούν ευλαβικά τη ρύθμιση.

Δεν αρκεί να πληρώνουν στην ώρα τους τη μηνιαία δόση, θα πρέπει ταυτόχρονα να πληρώνουν ή να ρυθμίζουν με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, που παραμένει ενεργή, τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις, να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και να μην υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις.

Ενα στραβοπάτημα θα τους οδηγήσει αυτομάτως εκτός ρύθμισης. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης χάνει το ευεργέτημα του κουρέματος των προσαυξήσεων και... αναβιώνει ολόκληρο το χρέος. Παράλληλα αναβιώνουν και τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος τους, όπως κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά και τυχόν ποινικές διώξεις εάν οι οφειλές ξεπερνούν ένα ορισμένο ποσό.

Οι χιλιάδες φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφείλουν να είναι απόλυτα συνεπείς και να πληρώνουν όχι μόνο τα παλαιά χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, αλλά και τα νέα χρέη που δημιουργούνται.

Ετσι το όφελος θα είναι διπλό για το Δημόσιο, καθώς από τη μια θα εισπράττει τις δόσεις εξόφλησης των παλαιών χρεών και από την άλλη θα βάζει στα ταμεία του τις τρέχουσες οφειλές των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, ένας οφειλέτης θα χάνει τη ρύθμιση εάν:

1. Δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

2. Δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή.

3. Δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του παρόντος Μέρους, εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή εντός διμήνου από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον η προθεσμία καταβολής τους έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή.

4. Υποπέσει σε παραβάσεις των περιπτώσεων ι', ια', ιβ', ιε' ή ιστ' της παραγράφου 1 του άρθρου 54 ή της παραγράφου 1 του άρθρου 58Α του Ν. 4174/2013 καθ’ υποτροπή. Ως υποτροπή νοείται η διαπίστωση με την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου εκ νέου διάπραξης οποιασδήποτε παράβασης εκ των ώς άνω αναφερομένων από την ένταξη του φορολογούμενου στη ρύθμιση και εφεξής.

Οι παραβάσεις

Οι παραβάσεις της 4ης περίπτωσης, όπως περιγράφονται στον Ν. 4174/2013 είναι οι εξής:

■ Η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.

■ Η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.

■ Η έκδοση δελτίων και αποδείξεων από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης (ΕΑΦΔΣΣ - Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων).

■ Η μη έκδοση λογιστικών αρχείων ή η έκδοση ή η λήψη ανακριβών λογιστικών αρχείων, για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

■ Η διακίνηση αγαθών χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης.

■ Η μη έκδοση φορολογικού στοιχείου ή έκδοση ή λήψη ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, για την οποία επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις για επιχειρήσεις
Αλλάζουν τα πάντα στις 120 δόσεις με τις επιχειρήσεις να είναι οι κερδισμένες στα βασικά σημεία της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις για επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τρεις δόσεις το φορολογικό
Σενάρια τριχοτόμησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ώστε να αποφύγει πιθανές τριβές με τους δανειστές, μελετά η κυβέρνηση φέρνοντας σε πρώτη φάση στη Βουλή τα μέτρα ελάφρυνσης του 2019.
Σε τρεις δόσεις το φορολογικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
Τροπολογίες για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες...
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας