Ξεκίνησε χθες η αποστολή στοιχείων από αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΕ και του ΛΕΠΕΤΕ στο επικουρικό υπερταμείο ΕΤΕΑΕΠ ώστε να καταβληθούν στις 2 Ιουλίου για πρώτη φορά ύστερα από 18 μήνες επικουρικές συντάξεις στους 16.500 συνταξιούχους του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ).
Οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 7 μηνών και οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου καθώς πρέπει να γίνει επανυπολογισμός.
Η αποστολή των απαιτούμενων ασφαλιστικών στοιχείων (μισθολογικές καταστάσεις, βεβαιώσεις χρόνου υπηρεσίας) ώστε να υπολογιστούν οι νέες παροχές δεν έγινε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με μεγάλη... προθυμία, καθώς η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει προαναγγείλει πως θα κινηθεί νομικά κατά της νομοθετικής ρύθμισης αφού θα πρέπει να καταβάλλει 40 εκατ. ευρώ ετησίως για μια πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει πρόσθετες προβλέψεις περί τα 200 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να καταβάλλει στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές μισθωτών επικουρικής ασφάλισης (7% για το διάστημα 1/1-31/5/2019 και 6,5% μετά την 1η Ιουνίου 2019) και επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κατ’ αρχάς για μια πενταετία (2019-2023).
Από εκεί και πέρα το κόστος θα καθοριστεί από μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Ειδικά για το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2019 η Εθνική Τράπεζα θα καταβάλλει και τις εισφορές που βαρύνουν τους ασφαλισμένους.
Τις επόμενες ημέρες, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος αναμένεται να εκδώσει υπουργική απόφαση που θα προβλέπει ότι για το 2019 η συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά που πρέπει να καταβάλει η ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: η πρώτη, ήτοι 36 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 28 Ιουνίου και η δεύτερη, ύψους 4 εκατ. ευρώ, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2019.
Για τα έτη 2020-2023 το ποσό των 40 εκατ. ευρώ θα καταβάλλεται στο ΕΤΕΑΕΠ σε δύο ισόποσες δόσεις των 20 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτος.
Σε περίπτωση ολικής ή μερικής καθυστέρησης καταβολής του συνόλου ή μέρους των εισφορών και της συμπληρωματικής ασφαλιστικής εισφοράς... αναλαμβάνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενώ αν οι οφειλές καταστούν ληξιπρόθεσμες η τράπεζα θα στερηθεί αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας