• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 17.2°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 12.9°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.7°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.1°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.4°C / 7.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.1°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 5.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 9.8°C / 14.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 17.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 12.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  98%

Η ρύθμιση-εξπρές, η οποία ισχύει μέχρι τις 27 Μαρτίου, προβλέπει την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων εάν ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο του φόρου που οφείλει

EUROKINISSI

Διαγράψτε προσαυξήσεις

 • A-
 • A+

Μοναδική ευκαιρία για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους με σημαντικό κέρδος γι’ αυτούς έχουν οι παλιοί οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν «φορτωθεί» μεγάλες προσαυξήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το κεφάλαιο που οφείλουν.

Η ρύθμιση-εξπρές, η οποία ισχύει μέχρι τις 27 Μαρτίου, προβλέπει την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων εάν ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο του φόρου που οφείλει. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα να πληρώσει ο οφειλέτης οποιοδήποτε ποσό έναντι της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε.

Η ειδική εφαρμογή στο taxisnet, και συγκεκριμένα στην ενότητα «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση», λειτουργεί ήδη από την Παρασκευή και η διαδικασία στην οποία πρέπει να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι απλή. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα βλέπουν όλα τα χρέη τους αναλυτικά, με τις προσαυξήσεις ανά οφειλή και Ταυτότητα Οφειλής ανά χρέος. Θα επιλέγουν ποια οφειλή θέλουν να εξοφλήσουν με διαγραφή προσαυξήσεων και πληρώνοντας στην τράπεζα με την Ταυτότητα Οφειλής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα διαγράφει το ανάλογο ποσοστό προσαυξήσεων.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, αν κάποιος οφειλέτης χρωστάει στην Εφορία 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 2.000 είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 3.000 προσαυξήσεις, μπορεί να καταβάλει όλο το ποσό της αρχικής οφειλής και να γλιτώσει 3.000 ευρώ, καθώς διαγράφονται άμεσα οι προσαυξήσεις. Εάν πληρώσει τα 1.000 ευρώ από τα 2.000 ευρώ της αρχικής οφειλής (το 50% του αρχικού χρέους), θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση-εξπρές, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φάση του νέου πλαισίου, δεν συνοδεύεται από υποχρέωση ρύθμισης των υπόλοιπων οφειλών του φορολογουμένου. Εχει ισχύ μέχρι τις 27 Μαρτίου, με στόχο να μπει άμεσα «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους. Στη συνέχεια αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων με όλες τις αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Αναλυτικές οδηγίες

Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι κάνουν χρήση της ειδικής ρύθμισης μέχρι τις 27 Μαρτίου. Ειδικότερα:

● Από 20 έως και 27 Μαρτίου 2015 είναι δυνατή η καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό.

● Ο πολίτης δύναται να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.

● Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλής (Τ.Ο.) στις τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις ΔΟΥ.

● Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές, πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη ΔΟΥ και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων
Από «ακτινογραφία» θα περνάει το υπουργείο Οικονομικών το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κάθε φορολογούμενου με στόχο τον εντοπισμό αφορολόγητου πλούτου. Στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του...
Στο μικροσκόπιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλμα 727 εκατ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα
Νέο άλμα σημείωσαν τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι φορολογουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Αν και επρόκειτο για έναν ουδέτερο φορολογικά μήνα, εντούτοις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα...
Αλμα 727 εκατ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους (120 δόσεις) τα χρέη τους και να κουρέψουν πρόστιμα και πανωτόκια του Δημοσίου δίνει σε χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες το νομοσχέδιο...
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατακόρυφη αύξηση φορολογικών εσόδων
«Κεφάλι» πήραν τα έσοδα τον Οκτώβριο καθώς με βασικό τροφοδότη τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, ακολουθούμενους από τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και τα τέλη κυκλοφορίας, τα φορολογικά έσοδα...
Κατακόρυφη αύξηση φορολογικών εσόδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας