Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετά τις εκλογές η... εξεταστική του ΔΝΤ

Ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, στην ομιλία του πριν από έναν μήνα στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να «επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των πολλών ημιτελών μεταρρυθμίσεων και όχι σε βραχυπρόθεσμα φιλολαϊκά μέτρα».

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά τις εκλογές η... εξεταστική του ΔΝΤ

  • A-
  • A+
Το α’ τρίμηνο του 2019 η ελληνική οικονομία έκλεισε με ισχνή ανάπτυξη, μόλις 1,3%, και θα πρέπει να κάνει άλματα το επόμενο διάστημα για να καλύψει τη διαφορά από τις επίσημες προβλέψεις.

Aναβάλλεται για μετά τις εθνικές εκλογές η επίσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας στο πλαίσιο συλλογής στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου.

Η ομάδα του Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ήταν κανονικά να έρθει τέλος Ιουνίου στην Αθήνα, αλλά η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα άλλαξε το χρονοδιάγραμμα της αποστολής για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ετσι η ακριβής ημερομηνία έλευσης των εκπροσώπων του Ταμείου στη χώρα μας θα καθοριστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών, ενώ με βάση τον νέο προγραμματισμό προβλέπεται να υπάρξει συνάντηση γνωριμίας και με το νέο οικονομικό επιτελείο. Θα είναι το πρώτο «μήνυμα» του ΔΝΤ προς τη νέα κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση που θα συντάξει το Ταμείο στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του, αυτή δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από το σκληρό ύφος των προηγουμένων και θα κινηθεί στη γνωστή πεπατημένη.

Ετσι αναμένεται να αναδείξει τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα εξαιτίας των πρόσφατων παροχών αλλά και την κάθετη αντίθεσή του για τις μειώσεις ΦΠΑ και την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των αντίμετρων.

Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Ντόλμαν στην ομιλία του πριν από ένα μήνα στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας καλούσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να «επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των πολλών ημιτελών μεταρρυθμίσεων και όχι σε βραχυπρόθεσμα φιλολαϊκά μέτρα».

«Κόπωση»

Εκτός από το ΔΝΤ, και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από την «κόπωση» της ελληνικής πλευράς σε «κομβικές» μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με επιπλέον προσωπικό κ.ά. Αυτό το νόημα είχαν άλλωστε οι νέες κίτρινες κάρτες που δόθηκαν μαζί με την 3η έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Μετά τις τόσες προειδοποιητικές βολές, κυρίως του ΔΝΤ, το στοιχείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φέτος και το 2020, σημειώνει ισχυρό ενδιαφέρον.

Εάν δηλαδή οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού επιμείνουν στην προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,4% το 2019 ή θα «ψαλιδίσουν» περαιτέρω τον ρυθμό μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ.

Τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν χαμηλώσει στο 2,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,5% του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2019 προσεγγίζοντας την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,2%.

Το στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι το α’ τρίμηνο του 2019 η ελληνική οικονομία έκλεισε με ισχνή ανάπτυξη, μόλις 1,3%, και θα πρέπει να κάνει άλματα το επόμενο διάστημα για να καλύψει τη διαφορά από τις επίσημες προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων που έχει εκταμιεύσει για την Ελλάδα, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως τα επόμενα κρίσιμα βήματα για την έναρξη της διαδικασίας πρέπει να γίνουν από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.

Ετσι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά θα πρέπει μετά τον ESM να υποβάλει αίτημα στο Eurogroup, για να μπορέσει το θέμα να συζητηθεί σε ανώτερο επίπεδο. Μια συζήτηση-πακέτο για την 3η μεταμνημονιακή αξιόλογηση και για την πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Στην υπουργική σύνοδο του Ιουλίου είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο διότι δεν θα έχει προλάβει να ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ ανοιχτό προσπαθούν να κρατήσουν οι θεσμοί το θέμα με το αφορολόγητο ποσό. Μπορεί η διάταξη για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου να μην υπάρχει πια στον ορίζοντα, πλην όμως οι εταίροι θεωρούν ότι αποτελεί για παραβίαση της συμφωνίας η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ακύρωση του μέτρου χωρίς προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί μαζί τους.

Ετσι το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι το θέμα με το αφορολόγητο όριο θα επανέλθει στο τραπέζι μαζί με τη φθινοπωρινή αξιολόγηση. Να σημειωθεί ότι, πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. ήταν αυτή που είχε φέρει διάταξη για ψήφιση στη Βουλή, η οποία προέβλεπε τη διατήρηση του σημερινού ορίου στο αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχεί για τις εκλογές του 2019 το ΔΝΤ
​Εστία φωτιάς για την κυβέρνηση η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με τη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η έκθεση δεν διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες, με το...
Ανησυχεί για τις εκλογές του 2019 το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για άμεσο «κούρεμα» πιέζει το ΔΝΤ
​«Σκοτσέζικο ντους» από το ΔΝΤ, το οποίο αφού ανέβασε στα σύννεφα την ελληνική οικονομία ένα εικοσιτετράωρο μετά την έσπρωξε στον γκρεμό. Τα «παχιά λόγια» του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2017,...
Για άμεσο «κούρεμα» πιέζει το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενέσεις... υπεραισιοδοξίας
Προβλέψεις αυξημένου ρίσκου για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020 καταγράφονται στα 5 βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Ενέσεις... υπεραισιοδοξίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβάλλονται λόγω εκλογών οι συστάσεις του Eurogroup
Tην επόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, Euroworking Group-EWG που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου.
Αναβάλλονται λόγω εκλογών οι συστάσεις του Eurogroup

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας