Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σε λίγο “βγαίνει στον αέρα” ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Σκιάθου με Εύβοια»

Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σε λίγο “βγαίνει στον αέρα” ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Σκιάθου με Εύβοια»

  • A-
  • A+
Μέσα σε δύο χρόνια, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατάφερε να δώσει δείγμα γραφής, με επενδύσεις που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ, καλές εργασιακές πρακτικές και μείωση του λειτουργικού κόστους. Ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, περιγράφει στην «Εφ.Συν.» τις προτεραιότητες στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τώρα για να προληφθούν οι διακοπές ρεύματος.

• Τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2019, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, επιβεβαίωσαν τη δυναμική του ομίλου του ΑΔΜΗΕ. Υπάρχουν κάποια «μυστικά» για τη θετική πορεία του φορέα;

Το μοναδικό μυστικό είναι η συστηματική δουλειά και η καλή συνεργασία της διοίκησης και των εργαζομένων της εταιρείας που αποδίδει καρπούς.

Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017 και την επόμενη χρονιά, με την πρώτη «πλήρη» οικονομική χρήση, η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις σχεδόν 180 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες χρήσεις.

Τα καθαρά κέρδη το 2018 -χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα γεγονότα- αυξήθηκαν κατά 10%, ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό αύξησης για μια εταιρεία με ρυθμιζόμενο έσοδο, που αντανακλά και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού μας προφίλ.

Το τρίτο ποιοτικό στοιχείο είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους που συμβαδίζει με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κάτι που δείχνει ότι η αποδοτική λειτουργία μιας εταιρείας και οι καλές εργασιακές πρακτικές δεν είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Ανάλογη πορεία περιμένουμε και το 2019, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

• Την τελευταία διετία, προχώρησαν έργα που δημιουργούν νέα δεδομένα στην ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Ποιοι είναι οι τελικοί στόχοι αυτού του προγραμματισμού με ορίζοντα το 2027;

Αν ήθελε κάποιος να δώσει το στίγμα του νέου ΑΔΜΗΕ με μια φράση, αυτή θα ήταν η μεγάλη επιτάχυνση των επενδύσεων, με το «ξεκλείδωμα» έργων ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2017 έως σήμερα.

Η Α’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Η Β’ Φάση, που αφορά τη διασύνδεση της Νάξου, της Ανδρου και της Τήνου, θα ολοκληρωθεί στο τέλος αυτού του έτους.

Το ίδιο ισχύει και για τον ανατολικό «διάδρομο» της επέκτασης του Συστήματος 400 ΚV της Πελοποννήσου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη περισσότερων ΑΠΕ στην περιοχή και τη λειτουργία της μονάδας Μεγαλόπολης V σε πλήρη ισχύ.

Το 2020 θα περατωθεί η Γ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα οδηγήσει στον βαθμιαίο παροπλισμό των ρυπογόνων σταθμών παραγωγής στα κυκλαδονήσια, αλλά και η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου.

Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και σε λίγο «βγαίνει στον αέρα» ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση της Σκιάθου με την Εύβοια.

Σκοπεύουμε να επιταχύνουμε την υλοποίηση της διασύνδεσης των νότιων Κυκλάδων και έχουμε επίσης ξεκινήσει τον σχεδιασμό των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί τις μεγάλες νησιωτικές διασυνδέσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για να πετύχει η χώρα τους στόχους της για καθαρότερο μείγμα ενέργειας το 2030, για τη μείωση των ΥΚΩ και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

• Θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε τα δύο έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πού βρίσκονται η «μικρή» και η «μεγάλη» διασύνδεση;

Τα έργα της λεγόμενης «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Εχουν ξεκινήσει οι εργασίες τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη, όπου θα κατασκευαστεί –μεταξύ άλλων- και ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας.

Το χρηματοδοτικό σχήμα για το project αυτό έχει ολοκληρωθεί, μετά την υπογραφή δανειακής σύμβασης 178 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ανακοίνωση της Κομισιόν για επιδότηση του έργου με 95 εκατ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Ο διαγωνισμός της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, για την κατασκευή και εγκατάσταση καλωδίων και εξοπλισμού δικτύου ανακοινώθηκε στην αγορά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της «Αριάδνης Interconnection» στις 24 Μαΐου και το ενδιαφέρον κατασκευαστών, προμηθευτών αλλά και των τραπεζών και της επενδυτικής κοινότητας είναι πολύ μεγάλο.

Περιμένουμε την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εντός του Ιουλίου και βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την περάτωση του έργου στο τέλος του 2022.

Εχουμε επίσης καταθέσει αίτηση για τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και αναμένουμε άμεσα τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών για την εξειδίκευση του έργου.

Τέλος αναμένουμε άμεσα την έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας -που έχει παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτό το έργο- του RFI με το οποίο θα αναζητήσουμε το ενδιαφέρον επενδυτών για μειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Αριάδνης Interconnection» έως ποσοστού 39%.

• Οσοι αντιτίθενται στη διαδικασία που επέλεξε ο ΑΔΜΗΕ στη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική υποστηρίζουν ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά για το επόμενο βήμα, που θα φέρει το υποβρύχιο καλώδιο ώς την Κύπρο. Τι τους απαντάτε;

Ο ΑΔΜΗΕ από την αρχή έως και σήμερα έχει τηρήσει την ίδια στάση, η οποία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, που είναι η ταχεία εκκίνηση του έργου.

Σε συνεργασία με τη ΡΑΕ καταλήξαμε έγκαιρα σε τεχνικές προδιαγραφές που διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα του έργου αυτού με δυνητικές επεκτάσεις του, καθώς δεσμεύονται σχετικά οι ανάδοχοι του έργου.

Συνεπώς η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, όταν αυτή θα είναι τεχνοοικονομικά ώριμη.

• Να κλείσουμε με ένα θέμα που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος αιχμής για τον τουρισμό. Εχουν ληφθεί μέτρα για να μην αντιμετωπίσουμε πάλι διακοπές ρεύματος;

Κανένας Διαχειριστής Ηλεκτρικού Συστήματος δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν βλάβες. Τα δίκτυα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι παράγοντες που διέπουν τη λειτουργία τους πολλοί και βλάβες πάντα θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να ελαχιστοποιούμε τον χρόνο απόκρισης.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών αναμένοντας τη φετινή θερινή περίοδο.

Μεταξύ άλλων, αποφασίσαμε διπλασιασμό των βαρδιών στα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης που εξυπηρετούν τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, επιταχύναμε την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού κρίσιμων στοιχείων του εξοπλισμού (που είχε αποφασιστεί στις αρχές του 2018) και διευρύναμε το πεδίο εφαρμογής του.

Καταρτίσαμε νέες διαδικασίες συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ για να πετύχουμε από κοινού ταχύτερη απόκριση σε φαινόμενα βλαβών και διαταραχών.

Τέλος, συστήσαμε και ειδική ομάδα έργου για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων διευθύνσεων σε περίπτωση σημαντικής βλάβης. Θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσουμε τυχόν απρόοπτα έγκαιρα πράττοντας το ανθρωπίνως δυνατόν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ανδρου και Τήνου και μέσα στον Νοέμβριο θα κατασκευαστεί ο νέος υποσταθμός του συστήματος στη Νάξο.
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά το 2019 η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Στις αρχές του 2019 προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί το 2022, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα του...
Ξεκινά το 2019 η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Με την «ευλογία» των Βρυξελλών και με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, θα προχωρήσει η λεγόμενη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ
Ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ και «απολογήθηκε» σε όσους του χρεώνουν ότι απαξιώνει την επιχείριση. Το σχέδιο για τη διάσωσή της θα παρουσιαστεί στις προγραμματικές.
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύεται η ηλεκτρική ραχοκοκαλιά της χώρας
Με τον διπλό διαγωνισμό, που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, ανοίγει ο δρόμος για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.
Ενισχύεται η ηλεκτρική ραχοκοκαλιά της χώρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμεσα η μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα
Οφελος, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 ευρώ τον χρόνο, θα έχουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, που ισχύει από την 1η Μαΐου.
Αμεσα η μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας