Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επενδύσεις-μαμούθ για εξοικονόμηση ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης (κέντρο) μιλάει πλαισιωμένος από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή (δεξιά) , τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλη Βερροιόπουλο (2ος δεξιά), τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη (2ος αριστερά) και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της χθεσινης συνέντευξης Τύπου.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επενδύσεις-μαμούθ για εξοικονόμηση ενέργειας

  • A-
  • A+
Δρομολογείται για πρώτη φορά πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια κτίρια συνολικής επιφάνειας 50 εκατ. τετραγωνικών μέτρων! • Ξεκινά στα μέσα Ιουλίου το συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για ενεργειακή αναβάθμιση «γερασμένων» κατοικιών • Προβλέπονται και έργα στατικής ενίσχυσης των κτιρίων • Μεγάλα οφέλη για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις • Δημιουργούνται χιλιάδες νέες μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Ετήσιο όφελος 8 δισ. ευρώ θα εξασφάλιζαν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Δημόσιο αν είχαν ληφθεί μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον «σπάταλο» κτιριακό τομέα, ανάλογα με αυτά που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία από τη δεκαετία του 1990 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, ο κτιριακός τομέας απορροφά το 70% της ενέργειας, ενώ η δαπάνη για θέρμανση και ψύξη υπολογίζεται σε 10-12 δισ. ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών στα καύσιμα, από τα οποία το 10% επιβαρύνει το Δημόσιο.

Οι νέες δράσεις, που ανακοίνωσε χθες το αρμόδιο υπουργείο, εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο προβλέπει έως το 2030 εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32,5% με σημείο αναφοράς τα επίπεδα κατανάλωσης το 2009.

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά, θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ, με τη δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή, προέβλεψε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα “Εξοικονόμησης” κάθε χρόνο για να καλύψουμε τον εθνικό στόχο».

Δεν παρέλειψε να θυμίσει την πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε τις ξενοδοχειακές μονάδες να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους με κίνητρο την κατά παρέκκλιση αναγνώριση αυξημένου συντελεστή δόμησης!

«Ελπίζω να μην υποστηρίζει εγχειρήματα όπως αυτά που προηγήθηκαν του 1974, αλλά να συνταχθεί με τη λελογισμένη πολιτική αναβάθμισης των κτιρίων που θα τηρεί το χωροταξικό και περιβαλλοντικό πρότυπο», σχολίασε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τις πρώτες δράσεις, που αναπτύσσονται σε δύο άξονες:

◼ Ξεκινά στα μέσα Ιουλίου το συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», το οποίο απευθύνεται σε περίπου 25 χιλιάδες ιδιοκτήτες «γερασμένων» κατοικιών. Θα έχει ύψος 250 εκατ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν από πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή.

◼ Δρομολογείται για πρώτη φορά πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση στα δημόσια κτίρια, που έχουν συνολική επιφάνεια 50 εκατ. τετραγωνικά. Η νέα δράση με την ονομασία «Ηλέκτρα» περιλαμβάνει δύο καινοτομίες. Για πρώτη φορά θα χρηματοδοτούνται έργα στατικής ενίσχυσης, όπου απαιτούνται. Η δεύτερη αφορά την επέκταση του προγράμματος και σε συμβάσεις συμβολαιοποιημένης απόδοσης, τα γνωστά ESPOS, με βάση τις οποίες ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν το κόστος των παρεμβάσεων και αποπληρώνονται σε συγκεκριμένο χρόνο από τη διαφορά στην κατανάλωση.

Θέσεις εργασίας

«Υπολογίζεται ότι η αναβάθμιση του 10% των κατοικιών ώς το 2020, θα οδηγήσει σε επενδύσεις που θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 25.000 μόνιμες θέσεις απασχόλησης», ανέφερε ενδεικτικά ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

«Με την υλοποίηση του προγράμματος θα ωφεληθούν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», επισήμανε ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική υπεραξία των παρεμβάσεων και πρόσθεσε ότι οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης εξασφαλίζουν μεγαλύτερες δυνατότητες απασχόλησης. «Μεγαλύτερες και από τα μεγάλα έργα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» θα εφαρμοστεί η «συνταγή» που εγκαινιάστηκε με επιτυχία στον «Φιλόδημο», με δημόσιες προκηρύξεις, κριτήρια αξιολόγησης και διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία.

Ο Παναγιώτης Κορκολής ανακοίνωσε ότι το κόστος θα καλυφθεί από δάνεια με ευνοϊκούς όρους που έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), θα χορηγηθούν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ δεν θα βαρύνουν τους φορείς αλλά θα εξοφληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε πρώτη φάση θα απορροφηθούν 101 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 57 εκατ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα σε δώδεκα φορείς που διαθέτουν μελέτες για έργα έτοιμα προς δημοπράτηση σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κολυμβητήρια και άλλα δημοτικά κτίρια.

Δάνεια από ΕΤΕπ

«Πάνω από το 65% των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας αφορούν τον κτιριακό τομέα», τόνισε ο Ηλίας Παπαγεωργίου από την ΕΤΕπ, η οποία την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη ενεργειακών επενδύσεων.

Ο Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τόνισε ότι οι ανάδοχοι των έργων θα έχουν την ευθύνη για την καλή λειτουργία τους για μία δεκαετία. Σημείωσε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η διαχείρισή του θα είναι αποτελεσματική, γρήγορη και λειτουργική».

Ο Βασίλης Τσολακίδης, πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία για τη σπατάλη στους ενεργειακούς πόρους. Ανέφερε ότι η συνολική επιφάνεια των κτιρίων ανέρχεται σε 500 εκατ. τετραγωνικά, από τα οποία το 10% ανήκει στο Δημόσιο και τα μισά από αυτά αφορούν σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια).

Η ριζική αναβάθμιση θα περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 80%, αλλά το κόστος των επενδύσεων υπολογίζεται σε 100 δισ. ευρώ. «Για να πιάσουμε τον στόχο της εξοικονόμησης, που ανέρχεται στο 32,5%, θα χρειαστούμε 20 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία», επισήμανε και εκτίμησε ότι το πρόγραμμα του υπουργείου που υλοποιείται από την περασμένη χρονιά είναι κοντά στις απαιτούμενες επενδύσεις.

Θετικές αναφορές στο πρόγραμμα έκανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός, που επισήμανε τη θετική συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και συμπλήρωσε ότι «όποιο έργο έχει κάνει μια κυβέρνηση θα πρέπει να το συνεχίσει και η επόμενη».

Αύξηση στο εισοδηματικό πλαφόν για την επιδότηση

Αύξηση του πλαφόν για τα εισοδηματικά κριτήρια θα προβλέπει το συμπληρωματικό «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», που θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από τα μέσα Ιουλίου.

Με το αρχικό πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε την περασμένη χρονιά, οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 45-50 χιλιάδες ευρώ δεν είχαν δικαίωμα να ενταχθούν στις επιδοτήσεις και μπορούσαν να πάρουν μόνον άτοκο δάνειο. Η διάταξη θα συνεχίσει να ισχύει, αλλά το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται την αύξηση του ορίου στα 70 χιλιάδες ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται και η πλήρης κατάργησή του.

Η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στην προκήρυξη του νέου προγράμματος, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα κριτήρια για την ένταξη στο συμπληρωματικό πρόγραμμα, οι διαδικασίες πιστοποίησης και οι εργασίες που επιδοτούνται παραμένουν ως είχαν στο «Εξοικονόμηση ΙΙ».

«Είναι μέτρο που απευθύνεται στα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα», επισήμανε ο Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο όψιμο ενδιαφέρον της Ν.Δ. για τη «μεσαία τάξη».

Στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ΙΙ» είχαν θεσπιστεί για πρώτη φορά εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να ενισχυθούν νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα. Η δωρεάν επιχορήγηση ήταν κλιμακωτή και, σε συνδυασμό με δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου, εξασφάλισε στους ιδιοκτήτες ώς και το 70% της δαπάνης. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 66% των αιτήσεων προήλθε από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Εχουν υποβληθεί περίπου 43.000 αιτήσεις για παρεμβάσεις συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 362 εκατ. καλύπτονται από επιδοτήσεις. Οι διαδικασίες έγκρισης έχουν ολοκληρωθεί για 15.000 ιδιοκτησίες και έχει γίνει η εκταμίευση, ενώ άλλες 24.000 περιπτώσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο ένταξης στο πρόγραμμα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής
Στην αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ ελπίζουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες «γερασμένων» κατοικιών που κατέθεσαν αίτηση στο συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», αλλά δεν πρόλαβαν να ενταχθούν.
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μποτιλιάρισμα» στην Εξοικονόμηση ΙΙ
Πρόσθετα κονδύλια για την κάλυψη περισσότερων αιτήσεων που θα υποβληθούν για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
«Μποτιλιάρισμα» στην Εξοικονόμηση ΙΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
Η δίμηνη αναβολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» αποτελεί το πρώτο... φιλοδώρημα της νέας κυβέρνησης προς τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους μηχανικούς αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες.
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργειακή αναβάθμιση για άλλα 25.000 σπίτια
Δύο αλλαγές γίνονται στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»: Καταργείται το όριο των 45.000 ευρώ και δημιουργείται κατηγορία δικαιούχων που θα παίρνουν άτοκο δάνειο για όλο το ποσό που χρειάζονται.
Ενεργειακή αναβάθμιση για άλλα 25.000 σπίτια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
​Eπενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας ώς το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου...
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας