Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιμένει ο Τσακαλώτος για πλεόνασμα 3,5%

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την αποδοχή της πρότασης χρήσης δεσμευμένου λογαριασμού 5,5 δισ. ευρώ για τη μείωση κατά μία μονάδα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένει ο Τσακαλώτος για πλεόνασμα 3,5%

  • A-
  • A+
«Γυρίζει το εκλογικό παιχνίδι», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών γιατί, όπως είπε, τώρα το πολιτικό διακύβευμα είναι διαφορετικό και τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ τι θα κάνουν σε αυτές τις εκλογές. «Στον καπιταλισμό που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης και το ΔΝΤ, πάντα τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά», τονίζει.

Απόλυτα βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ότι αν κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ., ο Γιάννης Στουρνάρας θα πει ότι η οικονομία πάει καλύτερα και έρχονται οι επενδύσεις δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Και αυτό, γιατί θέλει να κερδίσουν οι δυνάμεις που πιστεύει ο ίδιος (σ.σ. ο διοικητής της ΤτΕ) ότι θα φέρουν πρόοδο. Εάν όμως κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές, που δεν το ευχόμαστε και θα κάνουμε το παν να μη συμβεί αυτό, θα κάνει φοροαπαλλαγές για τους λίγους και θα περιορίσει τις φοροαπαλλαγές για τους πολλούς. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που δίνει ο κ. Στουρνάρας, όπως και ο κ. Καμίνης» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Contra».

Ειδικά για τον Γ. Καμίνη, που χθες εξέφρασε φόβους για 4ο μνημόνιο εξαιτίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. ρεπορτάζ σελ. 4) ο Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι κρίμα, καθώς είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πρέπει να μπορεί να καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται.

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς αν βάζει το χέρι του στη φωτιά για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δήλωσε «απολύτως βέβαιος», απαντώντας έτσι στη χθεσινή πρόβλεψη του Γιάννη Στουρνάρα -«για το 2019 η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ».

Κοστολόγηση

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε: «Ο,τι κοστολογούμε χρόνια τώρα, βγαίνει σωστό. Αποδείξαμε ότι δεν παίζουμε με την οικονομία, ξέρει ο κόσμος ποιος λέει την αλήθεια» τονίζοντας ότι οι υπολογισμοί ήταν συντηρητικοί και γι’ αυτό προέκυπτε πάντα υπερπλεόνασμα.

Η νέα πρόβλεψη του διοικητή της ΤτΕ έγινε χθες από το βήμα του 2nd InvestGR Forum με θέμα τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και είναι δυσμενέστερη από αυτήν που είχε κάνει σχεδόν ένα μήνα πριν, στις 15 Μαΐου, και ενώ είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, όταν είχε εκτιμήσει ότι «ο προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος και τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019».

Υπενθυμίζεται ότι για τις εκτιμήσεις του Μαΐου ο Γιάννης Στουρνάρας είχε επικαλεστεί τα στοιχεία της ΤτΕ τα οποία σχεδόν συνέπιπταν, όπως είχε πει, με αυτά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη, που έκαναν λόγο για υπέρβαση του στόχου τουλάχιστον κατά 0,6%, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,1%.

Ειδικός λογαριασμός

Για το θέμα των μικρότερων πλεονασμάτων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι υπάρχει ήδη ο ειδικός λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ για τη μείωση κατά μία μονάδα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δήλωσε αισιόδοξος για την αποδοχή της πρότασης, καθώς «εάν νικήσουμε θα το δεχτούν οι πιστωτές, γιατί εμείς έχουμε ήδη κερδίσει την αξιοπιστία μας, σε αντίθεση με τη Ν.Δ.» και αποσαφήνισε ότι «δεν πρόκειται να ανταλλάξουμε τη μείωση του πλεονάσματος με σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα».

Πάντως και ο διοικητής της ΤτΕ έθεσε το ζήτημα της μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 «σε συνεννόηση και συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους» ως μια βασική προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Για το Eurogroup

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε αν φοβάται τι θα αντιμετωπίσει. «Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που από το 2015 έχει περάσει τα μύρια όσα. Είχαμε απέναντι τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ και θα φοβηθώ τώρα που έχουμε πετύχει τόσα και μας στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες;» ήταν η απάντηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρες για τα «κόκκινα» δάνεια
Ο «Ηρακλής» και τα «κόκκινα» δάνεια αναζωπύρωσαν τη φημολογία περί… δύσκολων σχέσεων υπουργείου Οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει καταθέσει τη δική της συστημική λύση για τα δάνεια.
Κόντρες για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένεται ...θερμό επεισόδιο στη Βουλή με τη Ν.Δ.
Με το γνωστό αγγλοσαξονικό χιούμορ του σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το προσχέδιο προϋπολογισμού και η σχετική συζήτηση στη Βουλή προμηνύεται θερμή αν κρίνουμε από την απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα.
Αναμένεται ...θερμό επεισόδιο στη Βουλή με τη Ν.Δ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι έλεγε κατά καιρούς η Ν.Δ. για τα πλεονάσματα
Ο Κ. Μητσοτάκης από το 2016 άρχισε να λανσάρει το αίτημα μείωσής τους ως βασικό αντιπολιτευτικό χαρτί απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως βασικό προγραμματικό στόχο της Ν.Δ.
Τι έλεγε κατά καιρούς η Ν.Δ. για τα πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκλειστική δήλωση Ευκλ. Τσακαλώτου στην «Εφ.Συν.»
Το σχόλιο του τέως υπουργού Οικονομικών στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μετά τις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ ότι ο στόχος 3,5% για πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα θα πρέπει να αντικατασταθεί με 1,5-2%.
Αποκλειστική δήλωση Ευκλ. Τσακαλώτου στην «Εφ.Συν.»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
Το ενδεχόμενο να μη δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου η 3η έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνουν ανοιχτό αρμόδιες πηγές ωστε να μην εκληφθει ως παρέμβαση.
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο τραπέζι και η αύξηση της εθνικής σύνταξης
Αύξηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ από τον επόμενο χρόνο προανήγγειλε, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Στο τραπέζι και η αύξηση της εθνικής σύνταξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας