Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους

  • A-
  • A+
Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας έχει επεκτείνει συλλογικές συμβάσεις σε 15 κλάδους της οικονομίας, οι οποίες καλύπτουν περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους.

Αλλες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις που καλύπτουν συνολικά 14.820 εργαζόμενους καθίστανται υποχρεωτικές για το σύνολο του κλάδου, με αποτέλεσμα να προκύψουν μικρές ή μεγαλύτερες αυξήσεις.

Τις σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες επεκτείνονται και καθίστανται γενικώς υποχρεωτικές οι 4 συλλογικές συμβάσεις, υπέγραψε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας έχει επεκτείνει συλλογικές συμβάσεις σε 15 κλάδους της οικονομίας, οι οποίες καλύπτουν περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους.

Ειδικότερα, οι νέες αποφάσεις αφορούν το υπαλληλικό προσωπικό των ναυτιλιακών πρακτορείων και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων όλης της χώρας, τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες όλης της χώρας, τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης

Πιο αναλυτικά:

● Ναυτιλιακά πρακτορεία: Η πρώτη συλλογική σύμβαση αφορά περίπου 15.000 άτομα και ειδικότερα τους όρους αμοιβής και εργασίας του υπαλληλικού προσωπικού των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων όλης της χώρας, αλλά και τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές εταιρείες –πλην ναυτικών– και στα κρουαζιερόπλοια.

Είναι η δεύτερη σύμβαση που επεκτείνεται στον κλάδο, καθώς η πρώτη επέκταση έγινε πέρυσι και αφορούσε τη σύμβαση του 2017 η οποία έληξε στα τέλη του 2018 (οι όροι της κάλυψαν και το πρώτο 4μηνο του 2019). Η νέα σύμβαση που επεκτάθηκε αφορά την περίοδο 1/5/2019 έως 31/12/2020 και δίνει αυξήσεις 1% σε όλα τα κλιμάκια βασικών μισθών, ώστε για το υπαλληλικό προσωπικό οι βασικοί μισθοί να διαμορφώνονται από 1.037,27 ευρώ (κλιμάκιο 1) έως 2.155,26 (κλιμάκιο 35), ενώ για το βοηθητικό προσωπικό από 1.033,25 ευρώ (κλιμάκιο 1) έως 1.944,41 ευρώ (κλιμάκιο 35).

Η σύμβαση δίνει επίσης επίδομα γάμου 10%, τέκνων (6% για κάθε παιδί), προϋπηρεσίας, πτυχίου κ.ά. Επίσης η σύμβαση προβλέπει δώρο και άδεια γάμου κ.ά.

● Καπνοβιομηχανία: Για τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες είναι η πρώτη συλλογική κλαδική που επεκτείνεται και κηρύσσεται γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο. Προβλέπει κατώτατα όρια ημερομισθίων (συμπεριλαμβάνεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας) από 32,30 ευρώ έως 41,60 ευρώ (έναντι 31,60 έως 40,70 της προηγούμενης σύμβασης) και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως 31/12/2020. Η σύμβαση προβλέπει και επίδομα 5% για κάθε μια 3ετία προϋπηρεσίας και έως 10 συνολικά.

● Ξενοδοχεία Ηρακλείου: Η τοπική κλαδική για τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου προβλέπει βασικούς μισθούς από 793 έως 865 ευρώ, επίδομα προϋπηρεσίας, οικογενειακών βαρών κ.ά. Η σύμβαση είναι ετήσια και ισχύει από την 1η Απριλίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020.

● Τουρισμός Κρήτης: Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επέκταση της ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, καθώς εκτιμάται πως ρυθμίζει ένα εν πολλοίς «άναρχο περιβάλλον».

Η σύμβαση είναι πλέον γενικώς υποχρεωτική για όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη και προβλέπει βασικό μηνιαίο μισθό 763,70 ευρώ. Εφαρμόζονται κλιμακωτές αυξήσεις, ανάλογα με την προϋπηρεσία και την οικογενειακή κατάσταση, ώστε οδηγοί με προϋπηρεσία 30-35 ετών, παντρεμένοι με 3 παιδιά, να δικαιούνται 1.588,50 ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει επίδομα πολυετούς υπηρεσίας, τριετιών, γάμου και παιδιών, είναι ετήσια και ισχύει από την 1η Απριλίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση για τα ξενοδοχεία
Η μεγαλύτερη σε ισχύ κλαδική σύμβαση, αυτή των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υπέγραψε τη σχετική...
Υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση για τα ξενοδοχεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
75.000 εργαζόμενοι θα δουν γρήγορα αυξήσεις
​Η επέκταση των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας «σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια» και αφορά περίπου 75.000 εργαζομένους οι οποίοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους, τονίζει ο...
75.000 εργαζόμενοι θα δουν γρήγορα αυξήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λουκέτο» στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν»
Επειτα από 88 χρόνια λειτουργίας το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι πελάτες να ενημερωθούν χθες στις 12 το μεσημέρι ότι πρέπει να...
«Λουκέτο» στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook
Στα 315 εκατ. ανέρχονται οι άμεσες ζημιές του 2019 για τους ξενοδόχους, κοντά στο 1 δισ. ευρώ οι άμεσες απώλειες για το 2020, τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ είναι οι δυνητικές απώλειες για την πραγματική οικονομία.
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
Χρειάστηκαν 6 μέρες για τα πρώτα μέτρα, παρά την «πλήρη εικόνα» για την έκθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι είχε ο υπουργός Τουρισμού από τις 25 Ιουλίου.
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμψηφισμό ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι
Ως ένα μέτρο ελάφρυνσης προτείνουν να τροποποιηθεί η κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα Full Board ή All Inclusive, έτσι ώστε το 10% μόνον της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή...
Συμψηφισμό ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας