• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας για τον ΛΕΠΕΤΕ

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ

 • A-
 • A+

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Εθνικής Τράπεζας με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ΛΕΠΕΤΕ, τον επικουρικό λογαριασμό Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.

Η τροπολογία, που είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος και ψηφίστηκε χτες, ανοίγει τον δρόμο υπαγωγής των σχεδόν 17.000 συνταξιούχων στο ενιαίο επικουρικό υπερταμείο ΕΤΕΑΕΠ, ώστε να λάβουν μετά από 18 μήνες τις επικουρικές τους συντάξεις, αλλά «ψαλιδισμένες» κατά περίπου 40%.

Ωστόσο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μέσω κύκλων της, είχε προαναγγείλει ότι σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωσή του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων «με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας».

Κύκλοι της τράπεζας εκτιμούν ότι η τροπολογία, όπως είναι διατυπωμένη, δημιουργεί την ανάγκη άμεσης λήψης προβλέψεων της τάξης των 250 εκατ. ευρώ (40 εκατ. ευρώ ετησίως για 5 χρόνια συν το ποσό που αντιστοιχεί στα δώρα).

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η συμφωνία ήταν η διατύπωση να ήταν τέτοια ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι το ποσόν θα καταβαλλόταν ως ασφαλιστική εισφορά των εν ενεργεία δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ και όχι ως συμμετοχή της ΕΤΕ.

Επιπρόσθετα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι μετά την πενταετία, κατά την οποία η ΕΤΕ θα καταβάλει 40 εκατ. ευρώ ετησίως, το κόστος θα καθοριστεί από μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Αυτό ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΤΕ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τράπεζα να υποχρεωθεί να καταβάλει χρήματα και στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η ΕΤΕ κάνει λόγο για δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων, καθώς οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν κατά την κατατεθείσα τροπολογία υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του Δημοσίου.

Οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από εκείνες που λαμβάνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, που θα βαίνουν μειούμενες για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει)

Με βάση τη διάταξη, ο τύπος υπολογισμού της σύνταξης για τους 16.280 υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ οδηγεί σε μια μέση επικουρική σύνταξη ύψους 354 ευρώ και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μια μέση σύνταξη ύψους 488 ευρώ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων που άφηναν τα πράγματα να πορεύονται με τρόπο που οδηγούσε με βεβαιότητα στη μη καταβολή σύνταξης.

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον διχασμό των ασφαλισμένων στην Εθνική, το 2005, όταν οι νέοι ασφαλισμένοι άρχισαν να εγγράφονται στο επικουρικό δημόσιο σύστημα ασφάλισης και οι παλιοί έμειναν στον ιδιωτικό φορέα ΛΕΠΕΤΕ που υπήρχε και λειτουργούσε εντός της Εθνικής Τράπεζας με τις εγγυητικές προβλέψεις της αρχικής ενοχικής δέσμευσης που είχε η Εθνική Τράπεζα».

Γεγονός πάντως είναι ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής που υπάγονται στον ΛΕΠΕΤΕ δεν έχουν λάβει τις επικουρικές τους συντάξεις εδώ και 18 μήνες και φτάσαμε στο «παρά ένα», αν και υπήρχε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

! Το ΕΤΕΑΠ αναλαμβάνει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2019 και για όσο διαρκεί η δικαστική διαμάχη (έχουν προσφύγει συνταξιούχοι της Εθνικής) την καταβολή των επικουρικών συντάξεων και προβλέπεται συντελεστής αναπλήρωσης των παροχών. Για το 2018, η καταβολή των αντίστοιχων ποσών θα γίνει από την τράπεζα και η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις: το 1/5 θα πρέπει να καταβληθεί από την ΕτΕ μέχρι 31 Αυγούστου και τα υπόλοιπα 4/5 των συντάξεων του 2018 τμηματικά το αργότερο μέχρι 31/12/2020.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ώρα του... λογαριασμού για Εθνική
Μέχρι την Παρασκευή η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να δώσει 36 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν έπειτα από 18 μήνες οι επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ ● Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση του Τάσου Πετρόπουλου
Η ώρα του... λογαριασμού για Εθνική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελία για λαθροχειρίες με τις εκκρεμείς συντάξεις
Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων παραμένει ένα από τα κεντρικά θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του τέως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.
Καταγγελία για λαθροχειρίες με τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ
Ξεκίνησε η αποστολή στοιχείων από αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΕ και του ΛΕΠΕΤΕ ώστε να καταβληθούν στις 2 Ιουλίου για πρώτη φορά ύστερα από 18 μήνες επικουρικές συντάξεις στους 16.500 συνταξιούχους του...
Αγώνας δρόμου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νωρίτερα και τμηματικά οι συντάξεις για να αποτραπεί ο συνωστισμός των ηλικιωμένων
Δραματική έκκληση απευθύνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι στους πολίτες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους να μην προσέρχονται για ψύλλου πήδημα στις τράπεζες.
Νωρίτερα και τμηματικά οι συντάξεις για να αποτραπεί ο συνωστισμός των ηλικιωμένων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης
Μεγάλο «ψαλίδισμα» στην ανταποδοτικότητα σε συνδυασμό με αλλαγές σε εισφορές και νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων φαίνεται ότι δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή και «σημαία»...
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακά τερτίπια Βρούτση με τις συντάξεις χηρείας
Διευκρινίσεις δίνονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης χηρείας, όπως προβλέπεται από σχετικές διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε τον Μάιο.
Επικοινωνιακά τερτίπια Βρούτση με τις συντάξεις χηρείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας