• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.7°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.5°C
  0 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 6.2°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.1°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.4°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 6.1°C
  6 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  2 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 1.5°C
  1 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.3°C / 3.6°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  3 BF
  49%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σώζεται το αφορολόγητο, απώλειες από τα αντίμετρα

 • A-
 • A+
Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία που καταργεί τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ από το 2020 αλλά και τις ελαφρύνσεις που συνόδευαν το μέτρο. Πάνω από 450 εκατ. ευρώ το καθαρό όφελος για τους φορολογούμενους.

Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μπαίνει από σήμερα η διάταξη-εφιάλτης με τη μείωση κατά 3.000 ευρώ στο αφορολόγητο ποσό μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Θα βγει από το ντουλάπι μόνο αν τα πράγματα στην οικονομία εκτροχιαστούν και ο προϋπολογισμός απαιτήσει καινούργιες ενέσεις ρευστότητας για να εξυπηρετηθούν μισθοί, συντάξεις και δημόσιο χρέος.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, ακυρώνει μαζί με τη μείωση στο αφορολόγητο και τα μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά τα οποία συνόδευαν το εν λόγω μέτρο. Πρόκειται για ένα ισχυρό πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων με βασικό αποδέκτη τη μεσαία τάξη, η οποία στα χρόνια του μνημονίου συντρίφτηκε από τις μυλόπετρες των σκληρών προγραμμάτων προσαρμογής που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξ ου και το μέτρο για την περικοπή στο αφορολόγητο.

Τα αντίμετρα, από τα οποία εκατομμύρια χάνουν σημαντικές ανάσες, αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, αλλά και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, η οποία συνοδευόταν και από αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς. Ωστόσο πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η κατάργηση των αντιμέτρων είναι τυπική γιατί αυτά ουσιαστικά εφαρμόζονται με άλλα μέτρα.

Από τις απαλλαγές που φέρνει η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου προκύπτει δημοσιονομική «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ περίπου με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Και αυτό, γιατί το ισοζύγιο των εσόδων διαμορφώνεται ως εξής: η κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης στο αφορολόγητο όριο οδηγεί σε απώλεια εσόδων 1,92 δισ. ευρώ για το 2020, ενώ η κατάργηση των αντίμετρων προκαλεί αύξηση εσόδων κατά 1,454 δισ.

H μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης του ΕΝΦΙΑ φέρνει πρόσθετα έσοδα 209 εκατ. ευρώ το 2020, η κατάργηση της μείωσης του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 877 εκατ. ευρώ, ενώ η κατάργηση των προβλεπόμενων αλλαγών στην εισφορά αλληλεγγύης οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 368 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Συμπερασματικά το άθροισμα των ποσών αυτών υπολείπεται της απώλειας εσόδων για τον προϋπολογισμό από την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:

● Καταργείται η προβλεπόμενη για εφαρμογή από 1/1/2020 μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους η οποία οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Προβλεπόταν ότι η έκπτωση από 1.900 ευρώ για τους άγαμους, 1.950 ευρώ για τους έγγαμους με ένα παιδί, 2.000 ευρώ για τους έγγαμους με δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για τους έγγαμους για τρία ή περισσότερα παιδιά θα μειωνόταν σε 1.250 ευρώ, 1.300 ευρώ, 1.350 ευρώ και 1.450 ευρώ, αντίστοιχα. «Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

● Καταργείται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας που εφαρμόζεται για εισόδημα έως 20.000 από το 22% στο 20%.

● Καταργούνται ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και οι μειώσεις των υψηλότερων συντελεστών της κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης.

● Καταργείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όσους έχουν ετήσιο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ.

«Εφαρμόζονται ήδη τα περισσότερα αντίμετρα»

«Η όλη συζήτηση περί κατάργησης και των αντίμετρων που είχαν ψηφιστεί μαζί με το αφορολόγητο το 2017 είναι περί όνου σκιάς», τονίζουν πηγές του Μαξίμου.

Και αυτό γιατί η μεγάλη πλειονότητα των αντίμετρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται: σταδιακή μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών.

Ετσι όσα εκ των αντίμετρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν από τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ).

Χωρίς Ν.Δ., αλλά με ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ

Δεν πρόκειται να παραστεί στη Βουλή σήμερα η Ν.Δ. κατά τη συζήτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από την 1.1.2020. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταχθεί υπέρ της άρσης του μέτρου, αλλά επιμένει να μην αναγνωρίζει την πολιτική νομιμοποίηση της Βουλής μετά την ανακοίνωση για εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ έκαναν χθες γνωστό ότι θα δώσουν το «παρών» στη Βουλή.

Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξήγησαν ότι θα ψηφίσουν την τροπολογία, που -όπως υπενθύμιζαν- έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάριζαν ότι δεν θα συνηγορήσουν στην κατάργηση αντίμετρων που έχουν ψηφιστεί για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.

Από το ΚΚΕ κατέθεσαν δική τους νέα τροπολογία για την «κατάργηση της διάταξης του νόμου 4472/2017 με την οποία μειώνεται το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων και επέκταση του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους». Σημειώνεται ότι αντίστοιχη τροπολογία είχαν καταθέσει και στις 3 Μαΐου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδώνει μέσω Βιέννης το πακέτο των εξαγγελιών
​Το τηλεφώνημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το άτυπο Eurogroup της Βιέννης, περιμένει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα εξαγγελιών του στη ΔΕΘ. Ο υπ. Οικονομικών θα ενημερώσει για το...
Κλειδώνει μέσω Βιέννης το πακέτο των εξαγγελιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροελαφρύνσεις... με ονοματεπώνυμο
​Μειώσεις φόρων σε εισόδημα, ακίνητα αλλά και σε ασφαλιστικές εισφορές επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου των παροχών που θα εξαγγελθούν με στόχο να περιοριστούν οι αδικίες και τα βάρη σε μεσαία...
Φοροελαφρύνσεις... με ονοματεπώνυμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες
«Ωρα μηδέν» για τις νέες αντικειμενικές αξίες που αποτελούσαν ένα από τα πιο βασικά προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν...
Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «βόμβες» στις βαλίτσες έρχεται το ΔΝΤ
Στην αντεπίθεση περνάει το ΔΝΤ, το οποίο έχει ξεκινήσει να πιέζει όχι μόνο να έρθουν «μπροστά» οι περικοπές της διετίας 2019-2020 (αφορολόγητο - συντάξεις ) αλλά ταυτόχρονα να παγώσουν και τα «θετικά μέτρα»...
Με «βόμβες» στις βαλίτσες έρχεται το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοχευμένες και αυτόματες οι κατασχέσεις λογαριασμών
​Σφίγγει ο κλοιός για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου με το νέο πρόγραμμα που θα κινεί αυτόματα τις διαδικασίες κατάσχεσης από την πρώτη στιγμή που το χρέος θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο. Στέλνονται...
Στοχευμένες και αυτόματες οι κατασχέσεις λογαριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα
Πρόστιμα από 500 έως και 1.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συλλαμβάνονται να μην «κόβουν» αποδείξεις προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης με τα εκκρεμή...
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας