Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θετικές επισημάνσεις και αυστηρές παρατηρήσεις στην έκθεση της Κομισιόν

Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

European Commission

Θετικές επισημάνσεις και αυστηρές παρατηρήσεις στην έκθεση της Κομισιόν

  • A-
  • A+

Καλό ήταν το ξεκίνημα της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ωστόσο διαπιστώνει τους τελευταίους μήνες επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και κινδύνους για τα δημοσιονομικά, λόγω των μέτρων της κυβέρνησης.

Η έκθεση, που έγινε στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο διαπιστώνει ότι ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» με τα συμφωνηθέντα και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ενέχουν «κινδύνους» για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα των πλεονασμάτων, που πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα τα επαναδιαπραγματευθεί, διότι θεωρεί ότι το πλεόνασμα ύψους 3,5% είναι υπερβολικό. 

Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5%, καλύπτοντας το υπόλοιπο ποσό προς τους δανειστές με το «μαξιλάρι ρευστότητας», η Έκθεση αναφέρει ότι όποια τροποποίηση της συμφωνίας του 2018 θα πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup σε σχέση με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Η επανεξέταση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση, θα γίνει το φθινόπωρο του 2019.

Τι λέει η Έκθεση

Όσον αφορά τα θετικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, στην έκθεση που συντάχθηκε στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η Επιτροπή αναφέρει ότι επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% που ήταν ο στόχος, χάρη στις μειωμένες δαπάνες, ειδικά για δημόσιες επενδύσεις.

• Η Ελλάδα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι για διατήρηση της ανάπτυξης

Όπως τονίζεται, μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, έχει κάνει θετική πορεία, με διατήρηση της ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από τον στόχο του 3,5%. Επίσης πέτυχε πρόσβαση στις αγορές, ενώ τα επιτεύγματα αυτά της εξασφάλισαν τη δυνατότητα να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για το χρέος αξίας 970 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο παραμένουν πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο όσον αφορά το δημόσιο χρέος και την ανεργία, ενώ πρέπει να προωθηθούν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του κράτους.

Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετέπειτα και η ποιότητα των μέτρων αυτών δημιουργεί ανησυχία για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη, θέτοντας σε κίνδυνο και την υιοθέτηση κοινωνικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν υπέρ των κοινωνικών ομάδων που είναι εκτεθειμένες στη φτώχεια.

• Έχει μειωθεί ο ρυθμός εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και δεν διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων

Εκτιμάται ότι υπάρχουν 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις που κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν εντός του 2019 και αφορούν την κοινωνική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, την ενέργεια, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

• Κινδυνεύει να μην επιτευχθεί ο στόχος του 2019 (αλλά και του 2020) για πλεόνασμα 3,5%, λόγω των μέτρων ελάφρυνσης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση

Όπως τονίζεται, η ποιότητα των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων δημιουργεί ανησυχία διότι δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη, θέτοντας σε κίνδυνο και την υιοθέτηση κοινωνικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν υπέρ των κοινωνικών ομάδων που είναι εκτεθειμένες στη φτώχεια.

• Η Ελλάδα εξήλθε στις αγορές τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Ωστόσο, όπως σημειώνει, τα ελληνικά ομόλογα υφίστανται πίεση μετά την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης της κυβέρνησης στις 7 Μαΐου. Ωστόσο αναφέρει ότι τα κρατικά αποθεματικά ήταν υψηλά τον Μάρτιο, στα 24,3 δισ. ενώ τα αποθεματικά της Γενικής Κυβέρνησης έφτασαν τα 33,7 δισ.

• Νέα εκτίμηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει το φθινόπωρο του 2019

Το βασικό σενάριο δείχνει ότι το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται, αν και θα παραμείνει άνω του 100% έως το 2048. Το ελληνικό χρέος θα απατήσει τη χρηματοδότησή του με 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2032. Επίσης, όπως τονίζει τα μέτρα της κυβέρνησης μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο χρέος και την ανάπτυξη.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, αναφέρεται ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

• Αφορολόγητο

Η Έκθεση αναφέρει ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στις 15 Μαΐου, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην εφαρμόσει μέτρα, περιλαμβανομένης και της ήδη συμφωνημένης περικοπής του αφορολογήτου, και τα οποία είναι προγραμματισμένα να τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2020.

Τονίζεται ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν τη φορολογική βάση και να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο 1% του ΑΕΠ.

Αν και δεν έχουν νομοθετηθεί, η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις της Επιτροπής για την Άνοιξη του 2019, αν και ακόμη δεν έχουν νομοθετηθεί τα μέτρα. Καθώς το πακέτο των φορολογικών μέτρων θεωρούνται δημοσιονομικά ουδέτερα, η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης έχει πολύ μικρή επίδραση στην πρόβλεψη. 

• 120 δόσεις και 13η σύνταξη

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα μέτρα αυτά έχουν κόστος της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2019 και αργότερα.

Όσον αφορά τις 120 δόσεις, αναφέρει ότι η διάρκεια της ρύθμισης είναι υπερβολικά μεγάλη και το σχήμα περιλαμβάνει περιορισμένες προβλέψεις για να αποτιμηθεί η δυνατότητα εξόφλησης. Ενώ σχολιάζοντας τη 13η σύνταξη αναφέρει ότι ανατρέπει εν μέρει μέτρα του 2012 και του 2016 και υποστηρίζει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις, οι οποίες είναι ήδη οι υψηλότερες στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Προσθέτει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 και αφορούσαν τους νέους και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας.

Ολόκληρη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ:

Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρμόδιοι για την οικονομία, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Βλάντις Ντομπρόφσκις, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση της έκθεσης, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ειδικότερα, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε σε «αξιόλογα αποτελέσματα» που πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει διανύσει μεγάλη απόσταση για να βγει από το πρόγραμμα και να διασφαλίσει ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι εντός τροχιάς».

Όπως εξήγησε, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η Ελλάδα έχει κάνει πολύ θετικά βήματα, όπως η επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για τρίτη συνεχή χρονιά, η σταδιακή επιστροφή στις αγορές και η μείωση του χρέους εφαρμόζοντας τα μέτρα ελάφρυνσης.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι η έκθεση σημειώνει κάποιες καθυστερήσεις και κάποια βήματα προς τα πίσω, τα οποία, είπε, δεν αποτελούν το «σωστό δρόμο», δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τους επόμενους μήνες τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.

Επισήμανε δε ότι δεν είναι η θέση της Επιτροπής να κάνει πολιτικά σχόλια και ότι το μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει στη σωστή τροχιά και ότι η Επιτροπή θα βοηθήσει τη χώρα στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Πάντως, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά τους επόμενους μήνες την πορεία του πλεονάσματος και ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας και θα διατηρήσει τον εποικοδομητικό διάλογο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, από την πλευρά του σημείωσε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και τα «υγιή» δημοσιονομικά της, έχει αυξηθεί απασχόληση καθώς και η εσωτερική ζήτηση.

Ωστόσο, δήλωσε, τους τελευταίους μήνες υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». 

Επίσης, ανέφερε ότι ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019 και εφεξής.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «περιθώριο ελιγμών» εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει την επιτυχή επιστροφή στις αγορές και, επομένως, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πορεία όσο και τις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, όπου αναμένει μια «δύσκολη συζήτηση».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
263 εκατ. ευρώ για ενέργεια και τεχνολογία
Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 263 εκατ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το επενδυτικό πακέτο που ενέκρινε χθες το ταμείο πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. Αφορά τρία σημαντικά έργα, από τα οποία τα δύο ανήκουν στον...
263 εκατ. ευρώ για ενέργεια και τεχνολογία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκλειδώνει το «σεντούκι» με τα 970 εκατ. ευρώ
Συν Κομισιόν και χείρα κίνει για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στην άτυπη σύνοδο της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η εισήγηση που θα υποβάλει σήμερα η...
Ξεκλειδώνει το «σεντούκι» με τα 970 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην ατζέντα η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Για τη χρηματοδότηση κοινών έργων που θα προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που πρόκειται να συγκροτηθεί τις επόμενες εβδομάδες με σχέδιο νόμου, ενημέρωσε ο Γιάννης Δραγασάκης τον...
Στην ατζέντα η Αναπτυξιακή Τράπεζα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας