• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 35.1°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.9°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.4°C / 35.9°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 34.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 24.0°C / 30.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.1°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  32%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.2°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.0°C / 35.3°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  32%

«Το πραγματικό δίλημμα εν όψει εκλογών είναι εάν θα έχουμε ανάπτυξη διατηρήσιμη, δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και πώς θα την πετύχουμε ή θα έχουμε ανάπτυξη όπως στο παρελθόν, άναρχη, αποσπασματική, άνιση για τους λίγους», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Ο Γιάννης Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει τη θέληση, την εμπειρία και τη δύναμη να προχωρήσει, τη νέα τετραετία, στις αλλαγές που θα καταστήσουν την δεκαετία 2020-2030 «μια δεκαετία στην οποία θα πετύχουμε το ποιοτικό άλμα που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά».

Για ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλών φορολογικών συντελεστών και εύκολες λύσεις που είναι «κούφιες» και δείχνουν κρυφές ατζέντες κατηγόρησε… κάποιους, εννοώντας σαφώς τα στελέχη της Ν.Δ., ο Γιάννης Δραγασάκης. 

«Εμείς δεν υποσχόμαστε. Ζητούμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της κοινωνίας για τις μεγάλες αλλαγές της επόμενης τετραετίας», είπε ο υπουργός Οικονομίας στην ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του equifund, του πρώτου χρηματοδοτικού που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα επενδύσεων στην καινοτομία και να ενισχυθεί η εφαρμοσμένη ακαδημαϊκή έρευνα.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έθεσε το δίλημμα «ανάπτυξη για όλους ή μιζέρια στην οποία μοιράζουμε τη φτώχεια μας», ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για επικοινωνιακό σχήμα, χωρίς πραγματικό περιεχόμενο.

Το πραγματικό δίλημμα εν όψει εκλογών είναι εάν θα έχουμε ανάπτυξη διατηρήσιμη, δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και πώς θα την πετύχουμε ή θα έχουμε «ανάπτυξη» όπως στο παρελθόν, άναρχη, αποσπασματική, άνιση για τους λίγους», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννης Δραγασάκης έδωσε μερικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργούν ως επιταχυντές της βιώσιμης ανάπτυξης:

● Προχώρησε το εθνικό κτηματολόγιο, το οποίο, όπως είπε, είχε αρχίσει να συζητείται από τα χρόνια που Καποδίστρια.

● Υλοποιήθηκε μεταρρύθμιση για τους δασικούς χάρτες, τους οποίους παρέλαβε επικυρωμένους στο 1% της επικράτειας και σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν το 60%.

● Αλλαγή του νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, ο οποίος στον βασικό του κορμό έμενε ίδιος από το 1920, και εκσυγχρονισμός του νόμου για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, που ήταν ο ίδιος από το 1955.

● Ιδρυση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, γιατί η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε τέτοια τράπεζα, όταν ακόμη και προηγμένες οικονομίες έχουν τέτοιες τράπεζες με παράδοση δεκαετιών.

● Για πρώτη φορά στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ίδρυσης επιχείρησης σε λίγα λεπτά, κάτι που έχει ήδη αναγνωριστεί διεθνώς ως καλή πρακτική.

● Αναμόρφωση του πλαισίου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, κάτι που ήταν αίτημα όλων των σχετιζόμενων φορέων εδώ και χρόνια.

● Υπεγράφησαν 18 έργα ΣΔΙΤ, έναντι 8 την προηγούμενη περίοδο.

● Διευθετήθηκαν περίπου 3.500 από τις 4.400 λιμνάζουσες μη ολοκληρωμένες επενδύσεις από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους –ακόμη και αυτούς του 2004. Υπαγωγή, μέχρι στιγμής, 1.600 επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό νόμο, με εξασφαλισμένους τους χρηματοδοτικούς πόρους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εποχές που υπάγονταν επενδυτικά σχέδια χωρίς επενδυτικούς πόρους.

● Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά την περίοδο 2009–2014 μειώθηκαν κατά 57%, ενώ σήμερα, η τάση έχει αντιστραφεί και μάλιστα ανακοινώθηκε η αύξησή τους κατά 7,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

● Το απόθεμα των ξένων άμεσων επενδύσεων κατά την περίοδο 2009-2014 μειώθηκε κατά 48%, ενώ κατά την περίοδο 2015-2019 αυξήθηκε κατά 67%.

Ποιοτικό άλμα

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη φάση που βρίσκεται η οικονομία έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά, για να διανύσουμε αυτό τον δρόμο, πρέπει να έχουμε επίγνωση από πού ξεκινήσαμε, τι βρήκαμε, τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε, τι καταφέραμε και τι αγωνιζόμαστε να φτιάξουμε», είπε Γιάννης Δραγασάκης και διαβεβαίωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει τη θέληση, την εμπειρία και τη δύναμη να προχωρήσει, τη νέα τετραετία, στις αλλαγές που θα καταστήσουν την δεκαετία 2020-2030 «μια δεκαετία στην οποία θα πετύχουμε το ποιοτικό άλμα που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά και ως κοινωνία αλλά και στο πλαίσιο της Ευρώπης».


 

 


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ψηφίζεται αύριο το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και πυλώνα δημιουργίας νέου παραγωγικού μοντέλου.
Ξεκινά η Αναπτυξιακή Τράπεζα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
Εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκονται η αγορά αλλά και οι τράπεζες, που έχουν ήδη κάνει σημαντική προεργασία ώστε να εντοπίσουν τις ανάγκες αλλά και τις προθέσεις των πελατών τους να επενδύσουν και...
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες
Σε συνέδριο της MasterCard οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών εμφανίστηκαν βέβαιοι για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και προέβλεψαν έκρηξη επενδύσεων.
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κινήσεις που ώθησαν το επενδυτικό κλίμα
Από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τον αναπτυξιακό νόμο μέχρι και τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε, επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε να...
Οι κινήσεις που ώθησαν το επενδυτικό κλίμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζεστό χρήμα 10 δισ. ευρώ στην αγορά
Στρατηγική για τα δάνεια που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της μεταμνημονιακής περιόδου καταρτίζουν κυβέρνηση και τράπεζες. Πρόκειται για χρηματοδοτική εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει 35 προγράμματα-εργαλεία τα...
Ζεστό χρήμα 10 δισ. ευρώ στην αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες, ο Γιάννης Δραγασάκης για να συζητηθεί το θέμα νέων χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες...
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας