Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκινά επιδότηση εισφορών για νέους ώς 25 ετών
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά επιδότηση εισφορών για νέους ώς 25 ετών

  • A-
  • A+
Ποιές είναι οι προϋποθέσεις και οι «κόφτες» ● Αποκλείονται όσοι έχουν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας τα τελευταία δυο χρόνια.

Ενεργοποιείται το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 25 ετών με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, η οποία προβλέπει τρεις προϋποθέσεις και δύο «κόφτες».

Το πρόγραμμα, που έχει ως στόχο την ενίσχυση των νέων εργαζόμενων, αφορά επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κύριας σύνταξης σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών των μισθωτών και οι εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς κάτω των 25 ετών από το 2018 ή κατ’ ελάχιστον από τον Ιανουάριο του 2019 δικαιούνται αναδρομικά 6 μηνών για επιδότηση του πρώτου εξαμήνου καθώς το πρόγραμμα «τρέχει» ήδη από την αρχή του χρόνου.

Για μεικτό μισθό 1.000 ευρώ στο βασικό πακέτο κάλυψης μισθωτών η ελάφρυνση φτάνει στο 16,2% τον μήνα, καθώς το συνολικό «πακέτο» εισφορών ύψους 410,60 ευρώ μετατρέπεται σε υποχρέωση 344 ευρώ (όφελος 66,6 ευρώ).

Δικαιούχοι

Η χθεσινή εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι οι δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν σωρευτικά τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

1. Ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

2. Απασχολούν εργαζόμενους ηλικίας ώς 25 ετών, αμειβόμενους με μισθό ή με ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών.

3. Τηρούν την εργατική νομοθεσία. Ετσι από το πρόγραμμα αποκλείονται οι εργοδότες που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία και ειδικότερα οι δυνητικοί δικαιούχοι εάν έχουν επιβληθεί σε βάρος τους μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης συμμετοχής:

● Τρεις πράξεις επιβολής προστίμου από το ΣΕΠΕ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από τρεις διενεργηθέντες ελέγχους ή

● Δύο πράξεις επιβολής προστίμου από το ΣΕΠΕ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν την αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο διενεργηθέντες ελέγχους.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω κυρώσεις πρέπει να έχουν αποκτήσει τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ και ο εργοδότης θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνει ότι δεν έχουν επιβληθεί σε βάρος του οι εν λόγω κυρώσεις.

Χρονικά όρια

Η επιδότηση υπολογίζεται επί των πάσης φύσεως μεικτών αποδοχών και αφορά αποκλειστικά και μόνο τον κλάδο κύριας σύνταξης, ενώ δεν επέρχεται καμία τροποποίηση στα λοιπά ποσοστά ασφαλίστρων (δηλ. για επικουρική ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και συνεισπραττόμενους κλάδους).

Η υπαγωγή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα οριοθετείται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας του εργαζόμενου κάτω των 25 ετών και μέχρι το μήνα που συμπληρώνεται το 25ο έτος της ηλικίας του. Προσοχή, στην περίπτωση που η ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας είναι προγενέστερη της έναρξης του προγράμματος, η επιδότηση ανατρέχει στον Ιανουάριο του 2019.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και έχουν υποβάλει ΑΠΔ μισθολογικών περιόδων από 1/2019 χωρίς τη χρήση του ποσοστού της επιδότησης θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Υπηρεσία Μισθωτών ΕΦΚΑ, υποβάλλοντας Δελτίο Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης ΑΠΔ (ΔΜΣΑ). Η εγκύκλιος παραπέμπει σε επόμενες οδηγίες για τη διαχείριση των εν λόγω περιπτώσεων.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον προκύψουν αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές, η επιστροφή τους θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του ΕΦΚΑ:

● θα συμψηφίζονται με τις πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη,

● εφόσον μετά τον συμψηφισμό προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους.

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών του κλάδου σύνταξης ισχύει για κάθε τύπο αποδοχών (τακτικές, ασθένειας, bonus κ.λπ.). Ο υπόχρεος εργοδότης πρέπει να καταχωρίζει στην ΑΠΔ το ποσοστό και το ποσό μείωσης της εργοδοτικής εισφοράς στα σχετικά πεδία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση εισφορών για επικούρηση
Μειώνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης για 2 εκατομμύρια μισθωτούς και 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Μείωση εισφορών για επικούρηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιοι κερδίζουν ένα δισ. ευρώ το 2019
Eνα γενναιόδωρο «πακέτο» που συνδυάζει μέτρα πνοής για την οικονομία με ελαφρύνσεις φόρων ύψους ενός δισ. σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις και καταναλωτές εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο.
Ποιοι κερδίζουν ένα δισ. ευρώ το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδότηση εισφορών για μισθωτούς έως 25 ετών
Αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου 2019, θα έχει η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κύριας σύνταξης των μισθωτών ηλικίας ώς 25 ετών, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση ● Καλύπτεται το σύνολο της...
Επιδότηση εισφορών για μισθωτούς έως 25 ετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 100% η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για το «Συν-εργασία»
Μέχρι σήμερα και για το ίδιο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις μπορούσαν να επιδοτηθούν για το 60% του χρόνου εργασίας και του μισθού στο προσωπικό τους εφόσον δεν προχωρούσαν σε απολύσεις.
Στο 100% η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για το «Συν-εργασία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας