Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντέχει ο προϋπολογισμός τα μέτρα

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντέχει ο προϋπολογισμός τα μέτρα

  • A-
  • A+
Μέσα στα προβλεπόμενα δημοσιονομικά όρια -χωρίς να απειλούν τις δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που έχει αναλάβει η Αθήνα- κινούνται τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και στήριξης των αδύναμων εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων.

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και στήριξης των αδύναμων εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων, που εφαρμόζονται ήδη από τις 20 Μαΐου, δίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Πρόκειται για παροχές οι οποίες, όπως υποστηρίζει στην τριμηνιαία έκθεση η ομάδα οικονομολόγων του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, κινούνται μέσα στα προβλεπόμενα δημοσιονομικά όρια και δεν απειλούν τις δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που έχει αναλάβει η Αθήνα.

Κόντρα λοιπόν στις ανησυχίες των ευρωπαϊκών θεσμών για δημοσιονομικό «κενό» από τις εξαγγελίες Τσίπρα 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπολογίζει τη συνολική αξία των «θετικών μέτρων» σε 0,55% του ΑΕΠ.

Ο λογαριασμός

Η κοστολόγηση βασίζεται στη νεότερη πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019, καθώς εξασφαλίζει «έξτρα» δημοσιονομικό χώρο για παροχές 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο Euroworking Group (EWG) που θα συνεδριάσει αυτή τη Δευτέρα 3 Ιουνίου για να διαμορφώσει την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την υπουργική σύνοδο της 13ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, ο «λογαριασμός» 0,55% του ΑΕΠ με τα μέτρα αναλύεται ως εξής:

■ 441 εκατ. ευρώ είναι η προβλεπόμενη εξαμηνιαία επίπτωση από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ,

■ 830 εκατ. ευρώ «κοστίζει» η λεγόμενη 13η σύνταξη

■ 80 εκατ. ευρώ είναι η επίπτωση των αλλαγών στις συντάξεις χηρείας.

Παράλληλα προβλέπονται:

■ 292 εκατ. ευρώ παραπάνω εισπράξεις από τις δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις (Εφορία - ασφαλιστικά ταμεία) που «τρέχουν» ήδη. Πιο συγκεκριμένα 233 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία και 59 εκατ. ευρώ αυξημένα έσοδα από την αντίστοιχη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση είναι:

■ Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα υπερβαίνει το 2019 το 2%, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το εξωτερικό (επιβράδυνση ρυθμού ανάπτυξης ευρωζώνης, ευρύτερη χρηματοοικονομική αστάθεια, κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας). Οι επίσημες προβλέψεις για την ανάπτυξη κυμαίνονται από 1,9% (Τράπεζα της Ελλάδος) μέχρι 2,4% (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), ενώ στις 4 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει τα στοιχεία της ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

■ Το ποσοστό ανεργίας στο 4ο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στο 18,7%, μειωμένο σε ετήσια βάση (από 21,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017) και ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (18,3%).

■ Η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,01% το 2018 έναντι 2,15% το 2017.

■ Ο συνολικός δανεισμός του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) από τις τράπεζες συνεχίζει την καθοδική πορεία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 2019 το υπόλοιπο των δανείων ήταν 161,07 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 17,66 δισ. ευρώ (9,88%) σε ετήσια βάση και κατά 7,94 δισ. ευρώ (4,70%) σε τριμηνιαία βάση.

■ Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χτυπά καμπανάκι, καθώς αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2019 σε ετήσια βάση κατά 352 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στο ισοζύγιο αγαθών (αύξηση ελλείμματος κατά 436 εκατ. ευρώ) και στο ισοζύγιο πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων (αύξηση ελλείμματος κατά 79 και 42 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).


 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μείωση της ακρίβειας» με μετατάξεις στον ΦΠΑ
Μειώσεις τιμών σε τρόφιμα και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης πρόκειται να επιφέρει το σχέδιο «μείωσης της ακρίβειας» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και προβλέπει μετατάξεις αγαθών από τον υψηλό 24% στον χαμηλό...
«Μείωση της ακρίβειας» με μετατάξεις στον ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιγαντώνονται τα ληξιπρόθεσμα
Αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της κατάσχεσης από την Εφορία έρχονται καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν σοβαρό πρόβλημα με την αποπληρωμή των υπέρογκων μνημονιακών φόρων. Μάλιστα το επόμενο διάστημα...
Γιγαντώνονται τα ληξιπρόθεσμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
Θέσεις μάχης λαμβάνουν Ουάσινγκτον και Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινάει την Παρασκευή στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μεσαία τάξη σηκώνει το βαρύ φορτίο των φόρων
​Τα μνημόνια συνεχίζουν να τσακίζουν τη μεσαία τάξη, η οποία, εκτός του ότι βιώνει τη μεγαλύτερη εισοδηματική μείωση, σηκώνει και το μεγαλύτερο φορτίο των φόρων. Αποκαλυπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία της...
Η μεσαία τάξη σηκώνει το βαρύ φορτίο των φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
Κυκλωτική επίθεση στα εισοδήματά τους θα δεχτούν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Λίγο οι φόροι του τρίτου μνημονίου, λίγο η βεβαίωση φόρων 4 δισ. που έχει βάλει στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)...
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλά και (πολύ) κακά νέα
Αγριεύει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και βάζει στόχο τις 70.000 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών – για τον λόγο αυτό μπαίνουν σε εφαρμογή διατάξεις που είχαν ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015...
Καλά και (πολύ) κακά νέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας