• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.4°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 29.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.5°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  68%

Επιστολή στον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ έστειλε χθες ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Χρήστος Λαμπρίδης, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και διαβιβαστεί στο υπουργείο από το Ταμείο οι σχετικές χρηματοοικονομικές μελέτες, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση για τον χρόνο ολοκλήρωσής τους

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σκαλώνουν» στο ΤΑΙΠΕΔ οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια

 • A-
 • A+

Την έντονη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας προκαλούν δημοσιεύματα και πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, φέροντας το υπουργείο Ναυτιλίας να «κρύβεται» πίσω από τις καθυστερήσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας χαρακτηρίζουν «ανακριβείς» αυτές τις πληροφορίες, καθώς όπως λένε, οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στο υπουργείο αλλά στην πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ελέγχει το 100% των μετοχών των Οργανισμών των Λιμένων.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα στελέχη του Ταμείου ήταν ενήμερα από την πρώτη στιγμή για τη βούληση της κυβέρνησης: οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, αφού οι αναμενόμενες επενδύσεις θα αναβαθμίσουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας με άμεσες επιπτώσεις για την εθνική και τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι διαρροές αυτές οδήγησαν χθες τον γενικό γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστο Λαμπρίδη να στείλει επιστολή στον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, με κοινοποίηση και στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, στην οποία αναφέρεται στην καθυστέρηση για την εκκίνηση των διαγωνισμών για την αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, ζητά την άμεση αντιμετώπιση εκ μέρους του Ταμείου του θέματος και υπενθυμίζει ότι:

● Στις 29/3/2019 το ΤΑΙΠΕΔ διαβίβασε προς τον υπουργό Ναυτιλίας και τους προέδρους των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Καβάλας την πρόταση των συμβούλων του για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων λιμένων προς διαβούλευση.

● Στις 17/4/2019 ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης με μήνυμα ζητούσε από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ να διαβιβάσει τυχόν έρευνες και μελέτες στις οποίες βασίζονται οι προτάσεις των συμβούλων προκειμένου να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις προτάσεις.

● Στις 22/4/2019 ύστερα από αίτημα του προέδρου του Ταμείου, έγινε σύσκεψη για το θέμα στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.

Στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι το υπουργείο ήταν διατεθειμένο να υποβάλει εγγράφως τη γνώμη του σχετικά με τις προτάσεις των συμβούλων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (29/4/2019), παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε διαβιβάσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και στοιχεία.

Το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι είναι σκόπιμο το υπουργείο να μην υποβάλει τη γνώμη του τη δεδομένη χρονική στιγμή και να περιμένει την ολοκλήρωση των μελετών χρηματοοικονομικού συμβούλου σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού μετά την προτεινόμενη υποπαραχώρηση.

● Στις 6/5/2019 η γενική γραμματεία Λιμένων έλαβε ηλεκτρονική απάντηση στην οποία περιλαμβανόταν απλή περιγραφή των στοιχείων τα οποία οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έλαβαν υπόψη τους χωρίς περαιτέρω ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία.

Τέλος, ο Χρήστος Λαμπρίδης σημειώνει ότι με δεδομένο πως οι σχετικές χρηματοοικονομικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί και διαβιβαστεί ακόμη, παρακαλεί να ενημερωθούν για το πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωσή τους ώστε να περαιωθεί η διαβούλευση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, του υπουργείου Ναυτιλίας και των εμπλεκόμενων Οργανισμών Λιμένος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019 ψηφίστηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας σύμφωνα με το οποίο τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Κέρκυρας, του Βόλου, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου, της Πάτρας, της Ελευσίνας, του Λαυρίου και της Ραφήνας θα αξιοποιηθούν με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων.

Με τη μέθοδο αυτή δεν μεταβιβάζεται καμία κυριότητα σε ιδιώτη, τα λιμάνια μένουν στο ελληνικό Δημόσιο και οι υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στους επενδυτές θα γίνονται μέσω διαγωνισμών.

 
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραχωρούνται, δεν πωλούνται τα δέκα λιμάνια του ΤΑΙΠΕΔ
​Με το μοντέλο των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων και όχι των πωλήσεων θα αξιοποιηθούν τα δέκα περιφερειακά λιμάνια της χώρας ξεκαθάρισε χθες ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Χρήστος Λαμπρίδης. Αφορμή για τις...
Παραχωρούνται, δεν πωλούνται τα δέκα λιμάνια του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση κερδών 112% για τα περιφερειακά λιμάνια
Με κερδοφορία έκλεισε το 2016 για τα 10 περιφερειακά λιμάνια που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Με βάση τα οικονομικά μεγέθη, η αύξηση των κερδών έφτασε το 112% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και εκτοξεύεται στο...
Αύξηση κερδών 112% για τα περιφερειακά λιμάνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με υπο-παραχωρήσεις θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης
​Το σχέδιο νόμου για τον τρόπο αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας ολοκληρώθηκε και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή.Το νέο θεσμικό...
Με υπο-παραχωρήσεις θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνθήκες γαλέρας και «μαύρη» εργασία σε πλοία πέντε μεγάλων λιμανιών
Σοβαρές παραβιάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία από ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, μειωμένες οργανικές συνθέσεις των πλοίων με εντατικοποίηση της δουλειάς και μη...
Συνθήκες γαλέρας και «μαύρη» εργασία σε πλοία πέντε μεγάλων λιμανιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτικά... μποφόρ για 3 λιμάνια
Η πρώτη φάση για την αξιοποίηση των τριών λιμανιών της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα) ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας, οι επενδυτές κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του πλειοψηφικού...
Πολιτικά... μποφόρ για 3 λιμάνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση προθεσμίας ενδιαφέροντος για τα λιμάνια Β. Ελλάδος
Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την παράταση στις προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας κα της Ηγουμενίτσας.
Παράταση προθεσμίας ενδιαφέροντος για τα λιμάνια Β. Ελλάδος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας