• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 32.2°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 31.1°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.2°C / 34.4°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.7°C / 31.7°C
  3 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.0°C / 33.3°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 20.0°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.3°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.3°C / 34.0°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.1°C / 31.7°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.0°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.7°C / 31.7°C
  4 BF
  35%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.0°C / 33.3°C
  4 BF
  31%
Αναβρασμός στην Πειραιώς για 1.200 μετατάξεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβρασμός στην Πειραιώς για 1.200 μετατάξεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε αναβρασμό βρίσκονται 1.200 εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, εν όψει της ενδεχόμενης μετάταξής τους στη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που θα αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεταβίβαση της μονάδας RBU (Recoveries Business Unit) της τράπεζας σε νέα εταιρεία, στην οποία βασικός μέτοχος και διαχειριστής θα είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το fund Intrum. Σημειώνεται ότι η απόσχιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, από το ενεργητικό των τραπεζών, προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ωστόσο, η μετάβαση των 1.200 εργαζομένων στο νέο σχήμα, σύμφωνα με τους ίδιους, γίνεται υποχρεωτικά, γεγονός που έχει δημιουργήσει αναβρασμό με το επίδικο να είναι η διατήρηση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας.

Χθες, οι 1.200 εργαζόμενοι της RBU, υπό την ομπρέλα της ΟΤΟΕ, κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της τράπεζας με την ΟΤΟΕ δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της Πειραιώς και καταγγέλλουν τη διοίκηση ότι κινήθηκε εν κρυπτώ, αιφνιδιάζοντας τους εργαζομένους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «άδηλο μέλλον».

Η περί απολύσεων φημολογία διαψεύδεται από κύκλους της τράπεζας που διαβεβαιώνουν ότι οι 1.200 εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα στη νέα εταιρεία.

Ηδη, από την περασμένη Πέμπτη, η Πειραιώς με ανακοίνωσή της υπογράμμιζε ότι «η τράπεζα σε κάθε περίπτωση έχει έμπρακτα αποδείξει τη διαχρονική δέσμευσή της στον σεβασμό και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προτίμησή της για επιχειρηματικές επιλογές με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και εργασιακή αποδοχή».

Οπως σημείωναν πηγές κοντά στη διοίκηση, τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και παραπέμπουν στην ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης, στην οποία αναφέρεται ότι δεν έχει ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα οποιαδήποτε απόφαση για σύναψη συμφωνίας σε σχέση με τον κλάδο διαχείρισης προβληματικών απαιτήσεων.

«Η τράπεζα γνωστοποιεί άμεσα όσες πληροφορίες για γεγονότα ή καταστάσεις την αφορούν και είναι ανακοινώσιμες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», απάντησε στους ισχυρισμούς περί αιφνιδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα η διοίκηση της Πειραιώς θα ξεκινήσει τον διάλογο με τους εργαζομένους του RBU για την απόσχιση, τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΟΤΟΕ θα συνεδριάσει εκ νέου, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων της Πειραιώς, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.

Χθες βράδυ, πάντως, το ΠΑΜΕ και ειδικότερα το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού στον νομό Αττικής και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Ιωαννίνων, Αγρινίου και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής προκήρυξαν νέα απεργία για σήμερα για όλους τους εργαζομένους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι πρώην της ΑΤΕ

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για 300 από τους 1.200 εργαζομένους.

Πρόκειται για πρώην υπαλλήλους της Αγροτικής Τράπεζας που είχαν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ, βρέθηκαν εν μια νυκτί στην Πειραιώς, τον Ιούλιο 2012, όταν η ΑΤΕ μπήκε σε ειδική εκκαθάριση και το ενεργητικό της μαζί με 2.300 εργαζόμενους πέρασαν στην Πειραιώς, με νέα σύμβαση εργασίας, λαμβάνοντας το 50% της αποζημίωσής τους από τον εκκαθαριστή, με υπουργική απόφαση.

Από εκείνη τη στιγμή, οι «αγροτικάριοι» της Πειραιώς διεκδικούν τη μετάταξή τους στο Δημόσιο, την οποία τους αρνούνται, με την αιτιολογία «ότι η Αγροτική Τράπεζα δεν ανήκει στο Δημόσιο».

Ωστόσο, μετά από προσφυγή στη Δικαιοσύνη, το 2016 τελεσίδικη απόφαση έκρινε ότι «η Αγροτική Τράπεζα ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος της Πειραιώς που είχε μπει μέσω ΑΣΕΠ στην Αγροτική.

Και, όπως λέει, μετά την απόφαση αυτή, η απόρριψη του αιτήματός τους για μετάταξη σε άλλο φορέα του Δημοσίου «κολλούσε» στις μνημονιακές δεσμεύσεις.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριμερής με απεργία και εκφοβισμούς
Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας και τα ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον των 24 απολυμένων της τράπεζας και...
Τριμερής με απεργία και εκφοβισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκβιαστικές, αναγκαστικές άδειες σε 145 εργαζόμενους της Πειραιώς
Με την αποχώρηση 950 ατόμων, η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε τον στόχο της εθελουσίας εξόδου, η οποία, ωστόσο, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ώστε να... πειστούν να αποχωρήσουν ακόμα...
Εκβιαστικές, αναγκαστικές άδειες σε 145 εργαζόμενους της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείσιμο υποκαταστημάτων σε νοσοκομεία ζητούν πάλι οι εργαζόμενοι της Πειραιώς
Το κλείσιμο των καταστημάτων που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων -κάποια από αυτά είναι νοσοκομεία αναφοράς- ζητάει εκ νέου ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.
Κλείσιμο υποκαταστημάτων σε νοσοκομεία ζητούν πάλι οι εργαζόμενοι της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άκαρπη η τριμερής, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις τράπεζες
Χωρίς συγκλίσεις η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. 
Άκαρπη η τριμερής, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας