Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναβρασμός στην Πειραιώς για 1.200 μετατάξεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβρασμός στην Πειραιώς για 1.200 μετατάξεις

  • A-
  • A+

Σε αναβρασμό βρίσκονται 1.200 εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, εν όψει της ενδεχόμενης μετάταξής τους στη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που θα αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεταβίβαση της μονάδας RBU (Recoveries Business Unit) της τράπεζας σε νέα εταιρεία, στην οποία βασικός μέτοχος και διαχειριστής θα είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το fund Intrum. Σημειώνεται ότι η απόσχιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, από το ενεργητικό των τραπεζών, προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ωστόσο, η μετάβαση των 1.200 εργαζομένων στο νέο σχήμα, σύμφωνα με τους ίδιους, γίνεται υποχρεωτικά, γεγονός που έχει δημιουργήσει αναβρασμό με το επίδικο να είναι η διατήρηση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας.

Χθες, οι 1.200 εργαζόμενοι της RBU, υπό την ομπρέλα της ΟΤΟΕ, κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της τράπεζας με την ΟΤΟΕ δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της Πειραιώς και καταγγέλλουν τη διοίκηση ότι κινήθηκε εν κρυπτώ, αιφνιδιάζοντας τους εργαζομένους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «άδηλο μέλλον».

Η περί απολύσεων φημολογία διαψεύδεται από κύκλους της τράπεζας που διαβεβαιώνουν ότι οι 1.200 εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα στη νέα εταιρεία.

Ηδη, από την περασμένη Πέμπτη, η Πειραιώς με ανακοίνωσή της υπογράμμιζε ότι «η τράπεζα σε κάθε περίπτωση έχει έμπρακτα αποδείξει τη διαχρονική δέσμευσή της στον σεβασμό και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προτίμησή της για επιχειρηματικές επιλογές με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και εργασιακή αποδοχή».

Οπως σημείωναν πηγές κοντά στη διοίκηση, τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και παραπέμπουν στην ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης, στην οποία αναφέρεται ότι δεν έχει ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα οποιαδήποτε απόφαση για σύναψη συμφωνίας σε σχέση με τον κλάδο διαχείρισης προβληματικών απαιτήσεων.

«Η τράπεζα γνωστοποιεί άμεσα όσες πληροφορίες για γεγονότα ή καταστάσεις την αφορούν και είναι ανακοινώσιμες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», απάντησε στους ισχυρισμούς περί αιφνιδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα η διοίκηση της Πειραιώς θα ξεκινήσει τον διάλογο με τους εργαζομένους του RBU για την απόσχιση, τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΟΤΟΕ θα συνεδριάσει εκ νέου, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων της Πειραιώς, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.

Χθες βράδυ, πάντως, το ΠΑΜΕ και ειδικότερα το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού στον νομό Αττικής και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Ιωαννίνων, Αγρινίου και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής προκήρυξαν νέα απεργία για σήμερα για όλους τους εργαζομένους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι πρώην της ΑΤΕ

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για 300 από τους 1.200 εργαζομένους.

Πρόκειται για πρώην υπαλλήλους της Αγροτικής Τράπεζας που είχαν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ, βρέθηκαν εν μια νυκτί στην Πειραιώς, τον Ιούλιο 2012, όταν η ΑΤΕ μπήκε σε ειδική εκκαθάριση και το ενεργητικό της μαζί με 2.300 εργαζόμενους πέρασαν στην Πειραιώς, με νέα σύμβαση εργασίας, λαμβάνοντας το 50% της αποζημίωσής τους από τον εκκαθαριστή, με υπουργική απόφαση.

Από εκείνη τη στιγμή, οι «αγροτικάριοι» της Πειραιώς διεκδικούν τη μετάταξή τους στο Δημόσιο, την οποία τους αρνούνται, με την αιτιολογία «ότι η Αγροτική Τράπεζα δεν ανήκει στο Δημόσιο».

Ωστόσο, μετά από προσφυγή στη Δικαιοσύνη, το 2016 τελεσίδικη απόφαση έκρινε ότι «η Αγροτική Τράπεζα ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος της Πειραιώς που είχε μπει μέσω ΑΣΕΠ στην Αγροτική.

Και, όπως λέει, μετά την απόφαση αυτή, η απόρριψη του αιτήματός τους για μετάταξη σε άλλο φορέα του Δημοσίου «κολλούσε» στις μνημονιακές δεσμεύσεις.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εθελουσία στην Τράπεζα Πειραιώς
Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 16 Αυγούστου για να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έχουν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα Πειραιώς, που θέλει να περιορίσει κατά 150 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά έξοδα.
Εθελουσία στην Τράπεζα Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται και την Πέμπτη η απεργία στην Πειραιώς
Κινητοποιήσεων συνέχεια για τους εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς, εν όψει της ενδεχόμενης μετάταξής τους στη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.
Συνεχίζεται και την Πέμπτη η απεργία στην Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκή έγκριση για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Το «πράσινο φως» για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιπροπή, καθώς ενέκρινε τα μέτρα που ανέβαλε τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει «τη δίκαιη πρόσβαση...
Ευρωπαϊκή έγκριση για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτο βήμα για τη διάσωση της Creta Farms και των 800 θέσεων εργασίας
Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που υπέγραψαν οι βασικοί μέτοχοι της Creta Farms, Τάκης και Μάνος Δομαζάκης, με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες αποτελεί το «πρώτο βήμα για τη διάσωση της εταιρείας».
Πρώτο βήμα για τη διάσωση της Creta Farms και των 800 θέσεων εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
400 εκατ. ευρώ για το ομόλογο της Πειραιώς
Επιτυχής η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 350 εκατ. ευρώ, ωστόσο το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 9,75%.
400 εκατ. ευρώ για το ομόλογο της Πειραιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας