Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πυρετός» για ελληνικά ομόλογα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πυρετός» για ελληνικά ομόλογα

  • A-
  • A+

Το αποτέλεσμα των προχθεσινών ευρωεκλογών ενθουσίασε επενδυτές και κερδοσκοπικό χρήμα που έσπευσαν να αυξήσουν τις θέσεις τους οδηγώντας σε μεγάλη πτώση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και ανάλογη μεγάλη άνοδο το ελληνικό Χρηματιστήριο. 

Το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών είχε αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έως και 10,6% (ή 35 μονάδες βάσης) χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευής, στο 3,005%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό, πριν αυτή ενισχυθεί αργότερα στο 3,155%.

Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στην απόδοση του δεκαετούς τίτλου ήταν στο 3,21% και είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2005.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του εν λόγω τίτλου είχε υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, αγγίζοντας έως και το 3,28% στα μέσα του περασμένου Απριλίου. 

Εξίσου μεγάλη, κατά 14 μονάδες βάσης, ήταν όμως και η πτώση που σημείωσε η απόδοση του επταετούς ομολόγου που προσέγγισε το 2,4%.

Η αντίστοιχη απόδοση του πενταετούς ελληνικού τίτλου υποχώρησε και αυτή κατά 18,7 μονάδες βάσης σε σχέση με την Παρασκευή, στο 1,89%. 

Στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ομόλογα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν φάνηκε να επηρεάζονται σημαντικά ούτε από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν οι δύο μεγάλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες) που ελέγχουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ούτε από τη σημαντική άνοδο ευρωσκεπτικιστών και Ακροδεξιάς.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο -0,12%, του γαλλικού 10ετούς κυμάνθηκε κοντά στο +0,27%, ενώ του βρετανικού αντίστοιχου τίτλου προσέγγισε το 0,95%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ελάχιστα άλλαξε κατεύθυνση παραμένοντας στο 0,82% ενώ του ιταλικού 10ετούς σημείωσε μικρή άνοδο στο 2,56%.

Αλλά και στο σύνολό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν φάνηκε να εκπλήσσονται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Στην πλειονότητά τους έκλεισαν με μικρά κέρδη και σε αυτό συνέβαλε εν μέρει η αποκάλυψη ότι η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler και η γαλλική Renault βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευσή τους.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, το Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,37%, η Φρανκφούρτη με κέρδη 0,50%, το Μιλάνο με +1,19%, η Λισαβόνα με +0,86%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,2% ενώ τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Εξαίρεση της ήπιας ανόδου αποτέλεσε η Αθήνα, όπου το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής έπειτα από μια σύντομη προεκλογική περίοδο και εκλογής μιας κυβέρνησης με νεοφιλελεύθερη οικονομική ατζέντα ενθουσίασε τους επενδυτές και οδήγησε σε ράλι των τιμών των μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 776,60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 6,09%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 45 μηνών, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 173,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 97 εκατ. τεμάχια.

Η συνεδρίαση αύξησε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου κατά 2,4 δισ. ευρώ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών υπεύθυνες ήταν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 11,84% έχοντας ώθηση και από την επικείμενη είσοδο της Εθνικής στον δείκτη MSCI Standard σήμερα.

Ενθουσιασμένοι οι κερδοσκόποι

Μεταξύ των αναλύσεων που έριξαν στη δημοσιότητα χθες οι διάφοροι χρηματιστηριακοί οίκοι και επενδυτικές τράπεζες, η JP Morgan μάλλον αποτύπωσε τον μέσο όρο αυτών.

Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί θετική εξέλιξη για δύο λόγους:

α) Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι πιθανό να βγει νικήτρια, θα είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις ενώ θα μπορούσε να τονώσει τις μεταρρυθμίσεις σε περιβάλλον μιας οικονομίας που ήδη αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 3%.

β) Η σύντομη προεκλογική περίοδος μειώνει επίσης τον κίνδυνο υιοθέτησης αλλοπρόσαλλων πολιτικών. 

Οπου αλλοπρόσαλλες πολιτικές είναι βέβαια αυτές οι πολιτικές που ξένοι πιστωτές όσο και εγχώριο κεφάλαιο αποκαλούν παροχές και απορρίπτουν διά ροπάλου.

Η αγορά ποντάρει ακόμη στην ευνοϊκότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τη συγκράτηση του εργασιακού κόστους και βέβαια σε μια πιθανή άνοδο των ξένων επενδύσεων.

Ολα αυτά ενθουσιάζουν κερδοσκόπους κεφαλαιοκράτες και λοιπές δυνάμεις, είναι αμφίβολο όμως αν θα έχουν κάποιο σημαντικό όφελος για την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Το παρελθόν άλλωστε έχει δείξει το ακριβώς αντίθετο.

Πάντως όσον αφορά την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθοριστική εκτιμάται ότι θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα και η συμπεριφορά των ξένων επενδυτών που έχουν θέσεις short και περιμένουν σαν τα κοράκια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεθνής καθίζηση στον τομέα υπηρεσιών
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης του ινστιτούτου ISM για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας τον Σεπτέμβριο, ωθώντας αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι η ύφεση βρίσκεται πλέον προ των πυλών.
Διεθνής καθίζηση στον τομέα υπηρεσιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τον Ιούλιο και... βλέπουμε
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας στο β' εξάμηνο του 2020 θα ληφθεί πιθανότατα η απόφαση για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά 33 δισ. ευρώ.
Από τον Ιούλιο και... βλέπουμε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο και υποκρισία
Γαλλία, Πολωνία, Δανία και Βέλγιο ψήφισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέτρα που μπλοκάρουν την παροχή κρατικής βοήθειας από τα «κορονο-πακέτα» σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με φορολογικούς παραδείσους,...
Μπλόκο και υποκρισία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνοδος 5,68% για το ελληνικό χρηματιστήριο
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί το ράλι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής...
Άνοδος 5,68% για το ελληνικό χρηματιστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια
Πανικός, χάος και ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών επικράτησε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Η κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών και η σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας προστέθηκαν στους...
Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας