• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.5°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  91%

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές

 • A-
 • A+

Το ενδεχόμενο να μη δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου η 3η έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνουν ανοιχτό αρμόδιες πηγές, ώστε να μην εκληφθεί ως παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας την ώρα που αυτή οδηγείται σε εθνικές εκλογές.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται διατιθέμενοι να κάνουν «εκπτώσεις» μόνο σε αυτό το ζήτημα, διότι στα υπόλοιπα δεν αλλάζει τίποτα για την Ελλάδα η οποία θα πρέπει να τηρήσει μέχρι «κεραίας» τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δανειστές επιμένουν ότι ο «λογαριασμός» με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έρθει προς συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου, θα συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) και η ελληνική πλευρά θα πάρει μια γερή γεύση από τις προθέσεις των εταίρων για όσα πρόκειται να συζητηθούν στην υπουργική σύνοδο του Ιουνίου αναφορικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης δημοσιονομικού «κενού» 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020.

Εκτός απροόπτου, τη χώρα στο EWG θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος να πάει και στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Εκτός απροόπτου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα τόσο στο EWG (3 Ιουνίου) όσο και στο Eurogroup (13 Ιουνίου)

Και στις δύο κρίσιμες -για τη χώρα- συνεδριάσεις η ελληνική αποστολή θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να ξεπεράσει τον μεγάλο σκόπελο των θετικών μέτρων, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι κοστολογημένα και πλήρως συμβατά με τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο του 2019 (0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ).

Οι πιστωτές βέβαια υποστηρίζουν το αντίθετο, ενώ μια σειρά από αβεβαιότητες που συνδέονται και με τη χαλάρωση της κρατικής μηχανής απειλούν την ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει:

ΠΡΟΩΡΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΔΝΤ: ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να καθυστερήσουν οι διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων που έλαβε η χώρα μας από το ΔΝΤ.

Ευρωπαίοι εταίροι εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κάνουν ό,τι μπορούν για να παγώσουν το όλο θέμα, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση υπολόγισε στον δημοσιονομικό χώρο του 2019 περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προκύψουν από την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ.

Με τη δημοσίευση της «ατζέντας» των θεμάτων από το Eurogroup θα μάθουμε αν o ESM μεταφέρει το ελληνικό αίτημα στη υπουργική σύνοδο της 13ης Ιουνίου.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ: εντείνονται οι ανησυχίες από την πλευρά των θεσμών ότι φέτος θα υπάρξει υστέρηση στην επίτευξη των στόχων για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ λόγω των έκτακτων παροχών ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πριν από τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αν και η τελική εκτίμηση για την επίπτωση των μέτρων δεν υπάρχει ακόμη, εντούτοις από την προκαταρκτική ανάλυση προκύπτει υποχρέωση λήψης «διορθωτικών» μέτρων 0,5% του ΑΕΠ για το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ για το 2020.

Οι νέες παρεμβάσεις στην οικονομία θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση, αυτή που θα προκύψει από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, και η απόφαση για την εφαρμογή τους δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2019 αποτελεί βασικό παράγοντα ανησυχίας για την κυβέρνηση, τους πιστωτές και τις αγορές από τις οποίες δανείζεται αποκλειστικά η χώρα.

Στις 4 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει τα στοιχεία της ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα μεγάλο από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο χαμήλωσε στο 2,3% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 κρίνοντας ρεαλιστική την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,5%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις που έχουν κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ βασίζονται σε ακόμη πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, αφού προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 1,9% για φέτος.

Μόνο το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών του, επιμένοντας ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με ταχύτητες 2,4%.

Σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις της Ελλάδας θα είναι πολύ υψηλότερες από αυτές της ευρωζώνης.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: ευρω- παϊκοί θεσμοί, Τράπεζα της Ελλάδος και Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν το καμπανάκι για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που απειλεί τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αιφνιδιαστεί με την ταχύτητα την οποία η Αθήνα έχει φτάσει να «ξηλώνει» μέτρα, τα οποία αποφασίστηκαν μετά από ατέρμονες διαπραγματεύσεις με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Μαζί με τους πιστωτές έχουν αντιδράσει και οι αγορές.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ: ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές θα είναι η απόσυρση της διάταξης για την περικοπή στο αφορολόγητο ποσό από 1ης Ιανουαρίου του 2020.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχτεί τη μείωση του αφορολογήτου από το ΔΝΤ ως βασικό δημοσιονομικό μέτρο για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση.

Εφόσον αυτό εφαρμοστεί, η ετήσια επιβάρυνση για τους φορολογούμενους μόνο από αυτό το μέτρο θα ξεκινά από τα 650 ευρώ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ: η επίτευξη του στόχου για εισπράξεις 51 δισ. ευρώ φέτος από φόρους είναι ζωτικής σημασίας για τον προϋπολογισμό, ο οποίος στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,46 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι τη διαφορά φέτος στα Ταμεία θα κάνουν οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, που «τρέχουν» ήδη και υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: μόνιμο «προαπαιτούμενο» για τη χώρα, πριν και μετά τα μνημόνια, τείνει να καταστεί ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Παρά τα δάνεια από τον ESM που ελήφθησαν για αυτό τον σκοπό, τα χρέη του Δημοσίου εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2018 έχουν αυξηθεί κατά 273 εκατ. ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό βέβαια στοιχείο είναι ότι στο ίδιο ακριβώς διάστημα τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 80%.

Οπως έχει δείξει η ιστορία, ο μηδενισμός των οφειλών θα καθυστερήσει, οι ρυθμοί αποπληρωμής θα παραμείνουν βραδείς με αποτέλεσμα και η νέα προθεσμία αποπληρωμής αυτών των χρεών, που εκπνέει την 31η Μαΐου, θα περάσει άπρακτη.

 


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διαβολοβδομάδα» για την αξιολόγηση
Αφορολόγητο, συντάξεις, απολύσεις και πρωτογενή πλεονάσματα μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Η άφιξη των τεσσάρων επικεφαλής των Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESΜ στην Αθήνα έχει σημάνει...
«Διαβολοβδομάδα» για την αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
Δύο είναι οι συνεδριάσεις σήμερα στο Παρίσι για το ελληνικό θέμα. Η μία του EuroWorking Group στην οποία τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και μια δεύτερη...
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 88 προαπαιτούμενα... εξόδου
Στο κλείσιμο των τελευταίων προαπαιτούμενων (υπουργικές αποφάσεις, ερμηνευτικοί εγκύκλιοι) που απορρέουν από την 3η αξιολόγηση θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει θετική εισήγηση για...
Τα 88 προαπαιτούμενα... εξόδου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
Μεγάλες προκλήσεις, από φέτος τον Αύγουστο, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση πορευόμενη προς την έξοδο από τα μνημόνια. Οι αναγκαιότητες της νέας αξιολόγησης τη βάζουν πολύ νωρίς στην... πρίζα. Το πρώτο...
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας