Με τον διπλό διαγωνισμό, που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, ανοίγει ο δρόμος για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού και θα καταργήσει τις ρυπογόνους και οικονομικά ασύμφορες πετρελαϊκές μονάδες. Είναι θετικό βήμα για τους καταναλωτές ολόκληρης της χώρας, καθώς θα απαλλαγούν από 300 έως και 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο που πληρώνουν μέσω των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανακοίνωσαν τη δημοπράτηση των δύο έργων με συνολικό προϋπολογισμό 915 εκατ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2022.
Ο πρώτος διαγωνισμός, που θα γίνει στις 8 Ιουλίου και έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ, αφορά τη μελέτη, προμήθεια και πόντιση δύο υποβρύχιων καλωδίων, μήκους 330 χλμ. και ισχύος 500 MW, σε συνδυασμό με οπτικές ίνες, που θα συνδέσουν το Λαύριο με το Ηράκλειο.
Ο δεύτερος, που προγραμματίζεται για τις 22 Ιουλίου και θα απορροφήσει 315 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τους σταθμούς μετατροπής στις δύο άκρες του «διαδρόμου».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα για τη λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης, με καλώδιο από τη Λακωνία που θα καταλήγει κοντά στα Χανιά. Εχει μήκος 164 χλμ. και προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2020.
Χθες επίσης υπογράφηκε η σύμβαση των 26,07 εκατ. ευρώ ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την κοινοπραξία «Ατέρμων-INTRAKAT» για τη διασύνδεση του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μεγαλόπολης με το υπό κατασκευήν αντίστοιχο ΚΥΤ της Κορίνθου, που θα παραδοθεί το 2021 και θα ολοκληρώσει το ανατολικό σύστημα Πελοποννήσου, ενισχύοντας το σύστημα της Αττικής.
Νέα εποχή
«Αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης», δήλωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης. «Ξεπεράσαμε τις γκρίζες θεσμικές ζώνες», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ανοίγει χώρος για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από καθαρότερες πηγές ενέργειας και αμφίδρομη μεταφορά του μέσω καλωδίων, με παράλληλη αξιοποίηση του καινοτόμου εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων».
«Εγκαινιάζουμε την εποχή των μεγάλων διασυνδέσεων στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, με την ιδιότητα και του προέδρου της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του ομίλου που έχει την ευθύνη του μεγάλου έργου.
Στη δήλωσή του δίνει έμφαση στην αρμονική συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητά τη συνδρομή όλων «εντός και εκτός συνόρων», όπως σημειώνει με νόημα, διαβεβαιώνοντας πως η διοίκηση και το προσωπικό «θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για την ολοκλήρωση του έργου μέσα στο απαιτητικό χρονοδιάγραμμα».
Τονίζει ότι πρόκειται για «έργο πνοής» για την Κρήτη, που δημιουργεί νέα πρότυπα για τις νησιωτικές διασυνδέσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας