• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.6°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.8°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 24.1°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  5 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 24.9°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 23.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%

«Δεν χάνεται ο διακανονισμός όταν ο καταναλωτής αδυνατεί να εξοφλήσει μία δόση», τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ευαισθησία της επιχείρησης

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμεσα η μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα

 • A-
 • A+
Αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση την οποία θα γίνει ο επιμερισμός στην κατανάλωση που έγινε πριν και μετά την εφαρμογή της μείωσης από το 13% στο 6%. Η μείωση του ΦΠΑ αφορά την κατανάλωση ρεύματος και τις χρεώσεις που τη συνοδεύουν (ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ κ.λπ.) και όχι τα τέλη που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κ.λπ.)

Οφελος, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 ευρώ τον χρόνο, θα έχουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, που ισχύει από την 1η Μαΐου.

Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ μελετούν τα δεδομένα για να εφαρμοστεί το νέο μέτρο από τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα αποσταλούν μέσα στο καλοκαίρι.

Διευκρινίζεται ότι η μείωση αφορά μόνον την κατανάλωση ρεύματος και τις χρεώσεις που τη συνοδεύουν (ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ κ.λπ.) και όχι τα τέλη που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κ.λπ.).

Η πρόταση που εξετάζεται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ είναι να ισχύουν δύο «ταχύτητες» για τους πρώτους λογαριασμούς, με χωριστή χρέωση ΦΠΑ στην κατανάλωση που έγινε πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου.

Με το δεδομένο ότι δεν έχουν γίνει μετρήσεις για τις δύο περιόδους, αναζητείται φόρμουλα για να εκτιμηθεί ο επιμερισμός της κατανάλωσης ανάλογα με το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, αν ο τετράμηνος εκκαθαριστικός λογαριασμός καλύπτει το διάστημα από 1η Απριλίου έως 30 Ιουλίου, το ένα τέταρτο της κατανάλωσης ρεύματος θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13% και το υπόλοιπο 75% με 6%.

Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ο χαμηλός συντελεστής για το σύνολο του τετραμήνου, έπειτα από απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ.

Διακανονισμοί

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας χθες στην τηλεόραση της ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση την οποία θα γίνουν οι υπολογισμοί του ΦΠΑ.

«Δεν νομίζω ότι οι καταναλωτές είναι δυσαρεστημένοι από τη ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η δημόσια επιχείρηση απέναντι σε όσους έχουν οικονομικά προβλήματα.

Διευκρίνισε ότι η σύνδεση διακόπτεται μόνον εφόσον έχουν μείνει ανεξόφλητοι τρεις συνεχείς λογαριασμοί και έπειτα από έγκαιρη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου.

Αντιμετωπίζονται επίσης με κατανόηση όσοι έχουν μεγάλες οφειλές και πρέπει να καταβάλουν το 30% για να μπουν σε διακανονισμό για το υπόλοιπο ποσό.

«Το ρεύμα είναι αγαθό ζωτικής σημασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», επισήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ευαισθησία της επιχείρησης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν χάνεται ο διακανονισμός όταν ο καταναλωτής αδυνατεί να εξοφλήσει μία δόση και υπενθύμισε ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για την κάλυψη ανεξόφλητων λογαριασμών σε νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Περίπου 500.000 νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο και έχουν έκπτωση 50-80%, ανάλογα με το εισόδημά τους.

Επενδύσεις

Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών που ταλαιπωρούνται στις ουρές των ταμείων εξόφλησης λογαριασμών, στα τέλη Ιουνίου θα λειτουργήσουν τρία καινούργια καταστήματα, στην Ομόνοια, τους Αμπελόκηπους και τον Πειραιά.

Αποστέλλονται επίσης σχεδόν ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικοί λογαριασμοί, σε σύνολο 7 εκατ. που εξυπηρετούνται από τη ΔΕΗ.

«Δεν καταρρέει μια επιχείρηση με επενδύσεις που θα φτάσουν φέτος τα 790 εκατ. ευρώ», τόνισε ο Μ. Παναγιωτάκης, με αφορμή τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για χρεοκοπία. Επανέλαβε ότι το περσινό έλλειμμα είναι λογιστικό και ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με κερδοφορία.

Σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, διευκρίνισε ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν την Τρίτη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ανδρου και Τήνου και μέσα στον Νοέμβριο θα κατασκευαστεί ο νέος υποσταθμός του συστήματος στη Νάξο.
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ
Ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ και «απολογήθηκε» σε όσους του χρεώνουν ότι απαξιώνει την επιχείριση. Το σχέδιο για τη διάσωσή της θα παρουσιαστεί στις προγραμματικές.
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευρύνεται η προστασία σε ευάλωτα νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα
Δικαιούχοι του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αντί της 30ής Απριλίου 2020 που προέβλεπε η...
Διευρύνεται η προστασία σε ευάλωτα νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό άνω του ενός δισ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού και θα επιτρέψει να «αποστρατευτούν»...
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας