Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αμεσα η μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα

«Δεν χάνεται ο διακανονισμός όταν ο καταναλωτής αδυνατεί να εξοφλήσει μία δόση», τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ευαισθησία της επιχείρησης

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμεσα η μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα

  • A-
  • A+
Αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση την οποία θα γίνει ο επιμερισμός στην κατανάλωση που έγινε πριν και μετά την εφαρμογή της μείωσης από το 13% στο 6%. Η μείωση του ΦΠΑ αφορά την κατανάλωση ρεύματος και τις χρεώσεις που τη συνοδεύουν (ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ κ.λπ.) και όχι τα τέλη που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κ.λπ.)

Οφελος, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 ευρώ τον χρόνο, θα έχουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, που ισχύει από την 1η Μαΐου.

Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ μελετούν τα δεδομένα για να εφαρμοστεί το νέο μέτρο από τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα αποσταλούν μέσα στο καλοκαίρι.

Διευκρινίζεται ότι η μείωση αφορά μόνον την κατανάλωση ρεύματος και τις χρεώσεις που τη συνοδεύουν (ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ κ.λπ.) και όχι τα τέλη που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κ.λπ.).

Η πρόταση που εξετάζεται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ είναι να ισχύουν δύο «ταχύτητες» για τους πρώτους λογαριασμούς, με χωριστή χρέωση ΦΠΑ στην κατανάλωση που έγινε πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου.

Με το δεδομένο ότι δεν έχουν γίνει μετρήσεις για τις δύο περιόδους, αναζητείται φόρμουλα για να εκτιμηθεί ο επιμερισμός της κατανάλωσης ανάλογα με το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, αν ο τετράμηνος εκκαθαριστικός λογαριασμός καλύπτει το διάστημα από 1η Απριλίου έως 30 Ιουλίου, το ένα τέταρτο της κατανάλωσης ρεύματος θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13% και το υπόλοιπο 75% με 6%.

Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ο χαμηλός συντελεστής για το σύνολο του τετραμήνου, έπειτα από απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ.

Διακανονισμοί

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας χθες στην τηλεόραση της ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση την οποία θα γίνουν οι υπολογισμοί του ΦΠΑ.

«Δεν νομίζω ότι οι καταναλωτές είναι δυσαρεστημένοι από τη ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η δημόσια επιχείρηση απέναντι σε όσους έχουν οικονομικά προβλήματα.

Διευκρίνισε ότι η σύνδεση διακόπτεται μόνον εφόσον έχουν μείνει ανεξόφλητοι τρεις συνεχείς λογαριασμοί και έπειτα από έγκαιρη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου.

Αντιμετωπίζονται επίσης με κατανόηση όσοι έχουν μεγάλες οφειλές και πρέπει να καταβάλουν το 30% για να μπουν σε διακανονισμό για το υπόλοιπο ποσό.

«Το ρεύμα είναι αγαθό ζωτικής σημασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», επισήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ευαισθησία της επιχείρησης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν χάνεται ο διακανονισμός όταν ο καταναλωτής αδυνατεί να εξοφλήσει μία δόση και υπενθύμισε ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για την κάλυψη ανεξόφλητων λογαριασμών σε νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Περίπου 500.000 νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο και έχουν έκπτωση 50-80%, ανάλογα με το εισόδημά τους.

Επενδύσεις

Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών που ταλαιπωρούνται στις ουρές των ταμείων εξόφλησης λογαριασμών, στα τέλη Ιουνίου θα λειτουργήσουν τρία καινούργια καταστήματα, στην Ομόνοια, τους Αμπελόκηπους και τον Πειραιά.

Αποστέλλονται επίσης σχεδόν ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικοί λογαριασμοί, σε σύνολο 7 εκατ. που εξυπηρετούνται από τη ΔΕΗ.

«Δεν καταρρέει μια επιχείρηση με επενδύσεις που θα φτάσουν φέτος τα 790 εκατ. ευρώ», τόνισε ο Μ. Παναγιωτάκης, με αφορμή τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για χρεοκοπία. Επανέλαβε ότι το περσινό έλλειμμα είναι λογιστικό και ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με κερδοφορία.

Σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, διευκρίνισε ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν την Τρίτη.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σε λίγο “βγαίνει στον αέρα” ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Σκιάθου με Εύβοια»
Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΑΔΜΗΕ, που πέτυχε να «ξεκλειδώσει» επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το 2017.
«Σε λίγο “βγαίνει στον αέρα” ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Σκιάθου με Εύβοια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
H ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι, σε συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο, η ημερομηνία για τον διαγωνισμό μετατέθηκε για τις 15 Ιουλίου ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία από το κλίμα των εθνικών εκλογών.
Παράταση στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύεται η ηλεκτρική ραχοκοκαλιά της χώρας
Με τον διπλό διαγωνισμό, που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, ανοίγει ο δρόμος για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.
Ενισχύεται η ηλεκτρική ραχοκοκαλιά της χώρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
Το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα εξαλειφθεί σταδιακά ώς το 2022, οπότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διασύνδεσης, που υλοποιεί εδώ και μια διετία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής...
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και τα συνδέει με την ακύρωση των σχεδίων για τη “μικρή ΔΕΗ”...
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας