• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.6°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.5°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.2°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.1°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 25.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  65%

«Ρεαλιστικά μέτρα προώθησε η Ελλάδα στον ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία», τονίζει ο Φώτης Κουβέλης

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τις ελληνικές προτάσεις για τα ναυτιλιακά καύσιμα υιοθέτησε ο ΙΜΟ

 • A-
 • A+

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) αλλά και ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης για τα αποτελέσματα της συνόδου της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (ΜEPC 74) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Οι 10ήμερες εργασίες της συνόδου ασχολήθηκαν με θέματα που άπτονται της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ιδίως με αυτά που σχετίζονται με την εφαρμογή του νέου ορίου περιεκτικότητας σε θείο 0,5% στα ναυτιλιακά καύσιμα από 1.1.2020. 

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν και ανακοινώθηκαν από τη MEPC φέρουν τη σφραγίδα των θέσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας, καθώς η επιτροπή σε κάποια θέματα υιοθέτησε τις ελληνικές προτάσεις.

Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θόδωρος Βενιάμης με παρέμβασή του είχε επισημάνει τα κενά που υπάρχουν στον κανονισμό του ΙΜΟ για την αλλαγή των καυσίμων από το 2020, τα οποία, όπως είχε αναφέρει, οδηγούν σε πρακτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή του και σε κάποιες περιπτώσεις σε στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Είχε χαρακτηρίσει, παράλληλα, τελευταία ευκαιρία τη σύνοδο για να διασφαλιστεί η ασφαλής, ομαλή και συνεπής εφαρμογή του κανονισμού και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πολλές σοβαρές προκλήσεις που προκύπτουν.

Η ΕΕΕ σχολιάζοντας τις αποφάσεις της συνόδου κάνει λόγο για σημαντική «πρόοδο» που σημειώθηκε στην επιτροπή με στόχο μια ασφαλή και συνεπή εφαρμογή του παγκόσμιου ανώτατου ορίου θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα και για βιώσιμη περιβαλλοντική πολιτική. Οπως εξηγούν οι εφοπλιστές, η MEPC 74:

■ Σημείωσε πρόοδο ως προς την καθιέρωση ενός συστήματος συλλογής δεδομένων και μηχανισμού πληροφόρησης για την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των νέων ναυτιλιακών καυσίμων.

■ Υιοθέτησε το αναθεωρημένο έντυπο για τη μη διαθεσιμότητα συμμορφούμενου καυσίμου (FONAR) λαμβάνοντας υπόψη επιχειρησιακά κωλύματα και ζητήματα ασφάλειας.

■ Εξέτασε μια ρεαλιστική προσέγγιση από τα κράτη λιμένα και σημαίας περιπτώσεων μη συμμόρφωσης πλοίων λόγω αιτιών εκτός ελέγχου τους.

■ Ενέκρινε επίσης την πρόταση να συμπεριληφθεί ένα νέο θέμα στο πρόγραμμα εργασίας της για την αξιολόγηση των συνολικών επιπτώσεων από τη χρήση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (EGCS) και την εναρμόνιση των κανόνων των κρατών-μελών σχετικά με τις απορρίψεις των εκπλυμάτων τους στα ύδατα και πιθανώς την αξιολόγηση της «ισοδυναμίας» αυτών των συστημάτων.

«Παρ' όλο που εξακολουθούν να υφίστανται δυσανάλογες ευθύνες στους πλοιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων, έχουμε τουλάχιστον τώρα στη διάθεσή μας κάποια χρήσιμα εργαλεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν στην επίτευξη μιας ομαλότερης διαδικασίας εφαρμογής», τόνισε ο Θ. Βενιάμης.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του από την στάση του ΙΜΟ να προτάξει την ασφάλεια και το περιβάλλον έναντι της τυπικής συμμόρφωσης και των εμπορικών κριτηρίων σε αυτά τα κρίσιμα θέματα για τη ναυτιλία, για το διεθνές εμπόριο και για ένα βιώσιμο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ότι οι όποιες αβεβαιότητες και αστοχίες του νέου καθεστώτος δεν θα αποτελέσουν αφορμή για στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Δηλώσεις Κουβέλη

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα μας χαιρετίζει τα αποτελέσματα της 74ης MEPC και έκανε γνωστό ότι συνέβαλε τόσο στο πλαίσιο του συντονισμού της Ε.Ε. όσο και κατά τις 10ήμερες εντατικές εργασίες στον ΙΜΟ, με εποικοδομητικές προτάσεις, στην προώθηση του έργου του ΙΜΟ σε σειρά κρίσιμων θεμάτων.

Η Ελλάδα συνέβαλε ιδίως στην προώθηση ρεαλιστικών μέτρων για τη μείωση των αερίων εκπομπών από τα πλοία, ως συνεισφορά της ναυτιλίας στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της επίτευξης των Στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.


 

 


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιορτή του τουρισμού
Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής και η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, είναι μερικές από τις ενέργειες στήριξης του θαλάσσιου τουρισμού στις οποίες προχώρησε το...
Γιορτή του τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα παρέμβαση Βενιάμη για τα ναυτιλιακά καύσιμα
Στα κενά που υπάρχουν στον κανονισμό του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που αφορά την αλλαγή των ναυτιλιακών καυσίμων από το 2020, αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ)...
Νέα παρέμβαση Βενιάμη για τα ναυτιλιακά καύσιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανεκλογή στην κατηγορία «Α» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού διεκδικεί η Ελλάδα
Υποψηφιότητα υπέβαλε η Ελλάδα για την επανεκλογή της στην κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την περίοδο 2020-2021, θέση στην οποία εκλέγεται παραδοσιακά.
Επανεκλογή στην κατηγορία «Α» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού διεκδικεί η Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ελληνική ναυτιλία κρατά ψηλά τη σημαία της ποιότητας
Στις ποιοτικότερες σημαίες που αποδίδουν τη δέουσα έμφαση σε θέματα ασφάλειας, περιβάλλοντος και συνθηκών εργασίας στα πλοία επιθυμεί να στρέψει το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών και των διαχειριστών το Διεθνές...
Η ελληνική ναυτιλία κρατά ψηλά τη σημαία της ποιότητας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνει ο υπουργός Ναυτιλίας τη συμφωνία «συνεισφοράς» των εφοπλιστών
Επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης την είδηση για τη νέα «οικειοθελή παροχή» της εφοπλιστικής κοινότητας στο ελληνικό Δημόσιο. Θα καταβάλουν ποσοστό 10% επί των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων...
Επιβεβαιώνει ο υπουργός Ναυτιλίας τη συμφωνία «συνεισφοράς» των εφοπλιστών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλές επιδόσεις στην ποντοπόρο
Θετικά είναι τα μηνύματα από την ποντοπόρο ναυτιλία προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή την ολοκλήρωση της επεξεργασίας...
Υψηλές επιδόσεις στην ποντοπόρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας