• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 33.5°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.5°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 35.4°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.1°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.4°C / 31.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυρή ανάπτυξη προβλέπει ο ΟΟΣΑ

 • A-
 • A+

Διατήρηση της τρέχουσας δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για το 2020 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2% το 2020, σημαντικά υψηλότερο δηλαδή από το 1,2% και 1,4% που αναμένει αντίστοιχα για την ευρωζώνη.

Κινητήρας της ανάπτυξης εκτός των εξαγωγών –ο ρυθμός αύξησης των οποίων προβλέπεται να μετριαστεί– θα είναι πλέον και η εγχώρια ζήτηση, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,1% φέτος και 2,2% το 2020.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια:

α. Της πολλαπλασιαστικής επίδρασης που ασκούν στην οικονομία η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους όπως και η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας.

Τα υψηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών και η αυξανόμενη απασχόληση ενισχύουν περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την κατανάλωσή τους, υπογραμμίζει η έκθεση.

β. Των επενδύσεων που αναμένεται να αρχίσουν να ανακάμπτουν καθώς οι χρηματοδοτικές συνθήκες βελτιώνονται.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ακόμη ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα συνεχίζει να υπερβαίνει τους μεσοπρόθεσμους στόχους, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων βελτιώνεται και το ταμειακό “μαξιλάρι” είναι σημαντικό».

Προειδοποιήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο ο οργανισμός προειδοποιεί ότι:

1. Η διασφάλιση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας (καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τη συνέχεια χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές) απαιτεί συνέχεια της επίτευξης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.

Εκτιμά ότι στον προϋπολογισμό του 2019 ελλοχεύουν κίνδυνοι για το επίπεδο των δημοσίων δαπανών λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και των ενδεχόμενων πιέσεων στις δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου από δικαστικές αποφάσεις.

Εκτιμά ακόμη ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα, ενώ υποστηρίζει ότι η μελλοντική δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει «να εστιάσει σε επενδύσεις στις υποδομές και τις δεξιότητες, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών και των ελέγχων.

Σε συνδυασμό με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα εστιάζουν στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, την ανάπτυξη της εξωδικαστικής μεσολάβησης και την ιδιωτικοποίηση κρατικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσει τα εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στηρίζοντας ταυτόχρονα και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

2. Η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών θα απαιτήσει πιο βαθιά μέτρα.

3. Θα χρειαστούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των δεξιοτήτων.

Μεταρρυθμίσεις

Η έκθεση επισημαίνει, τέλος, ότι αποκλίσεις από την τρέχουσα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική θα υπονόμευαν τα κέρδη στη δημοσιονομική αξιοπιστία.

Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας και της υγείας των τραπεζών θα δημιουργούσαν καθοδικούς κινδύνους στην προβλεπόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων.

Μία πτώση του τουρισμού ως αποτέλεσμα ενός άτακτου Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβράδυνση των εξαγωγών.

Τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και βελτιώνοντας περαιτέρω τις επενδυτικές προοπτικές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 5,7% φέτος και 4,5% το 2022
«Το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει ξεπεράσει τώρα το προ πανδημίας επίπεδό του, αλλά οι αποκλίσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση παραμένουν σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίας».
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 5,7% φέτος και 4,5% το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οπισθοδρόμηση στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας βλέπει ο ΟΟΣΑ
Σε τεντωμένο σχοινί θα βαδίσει σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ελληνική οικονομία, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας σε τουρισμό, επενδύσεις και δημόσια οικονομικά προκαλούν οπισθοδρόμηση στη μακροπρόθεσμη τροχιά...
Οπισθοδρόμηση στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας βλέπει ο ΟΟΣΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότο και... μαστίγιο από τον ΟΟΣΑ
«Ευοίωνες» αλλά χαμηλές οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας μας, συνοδευόμενες από προειδοποιήσεις για πειθαρχία στους στόχους και συστάσεις να μην καθυστερήσει η...
Καρότο και... μαστίγιο από τον ΟΟΣΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Ενθαρρυντική η ανάπτυξη, χρειάζονται ισχυρότερες επενδύσεις
Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 2% για το 2019 και το 2020, περαιτέρω μείωση της ανεργίας αλλά και επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει ο ΟΟΣΑ με την εξαμηνιαία...
ΟΟΣΑ: Ενθαρρυντική η ανάπτυξη, χρειάζονται ισχυρότερες επενδύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θετικές οι προσδοκίες», αλλά και μηνύματα, από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Για θετικές προσδοκίες της ελληνικής οικονομίας, η οποία ανακάμπτει, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κάνει λόγο το Γραφείο...
«Θετικές οι προσδοκίες», αλλά και μηνύματα, από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Η οικονομία ανακάμπτει, η αξιοπιστία είχε βελτιωθεί
Θετικά είναι τα μηνύματα που εμπεριέχει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, την οποία παρέδωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, Άνχελ Γκουρία, στον πρωθυπουργό...
ΟΟΣΑ: Η οικονομία ανακάμπτει, η αξιοπιστία είχε βελτιωθεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας