Διατήρηση της τρέχουσας δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για το 2020 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2% το 2020, σημαντικά υψηλότερο δηλαδή από το 1,2% και 1,4% που αναμένει αντίστοιχα για την ευρωζώνη.
Κινητήρας της ανάπτυξης εκτός των εξαγωγών –ο ρυθμός αύξησης των οποίων προβλέπεται να μετριαστεί– θα είναι πλέον και η εγχώρια ζήτηση, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,1% φέτος και 2,2% το 2020.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια:
α. Της πολλαπλασιαστικής επίδρασης που ασκούν στην οικονομία η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους όπως και η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας.
Τα υψηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών και η αυξανόμενη απασχόληση ενισχύουν περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την κατανάλωσή τους, υπογραμμίζει η έκθεση.
β. Των επενδύσεων που αναμένεται να αρχίσουν να ανακάμπτουν καθώς οι χρηματοδοτικές συνθήκες βελτιώνονται.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ακόμη ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα συνεχίζει να υπερβαίνει τους μεσοπρόθεσμους στόχους, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων βελτιώνεται και το ταμειακό “μαξιλάρι” είναι σημαντικό».
Προειδοποιήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο ο οργανισμός προειδοποιεί ότι:
1. Η διασφάλιση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας (καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τη συνέχεια χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές) απαιτεί συνέχεια της επίτευξης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.
Εκτιμά ότι στον προϋπολογισμό του 2019 ελλοχεύουν κίνδυνοι για το επίπεδο των δημοσίων δαπανών λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και των ενδεχόμενων πιέσεων στις δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου από δικαστικές αποφάσεις.
Εκτιμά ακόμη ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα, ενώ υποστηρίζει ότι η μελλοντική δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει «να εστιάσει σε επενδύσεις στις υποδομές και τις δεξιότητες, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών και των ελέγχων.
Σε συνδυασμό με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα εστιάζουν στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, την ανάπτυξη της εξωδικαστικής μεσολάβησης και την ιδιωτικοποίηση κρατικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσει τα εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στηρίζοντας ταυτόχρονα και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
2. Η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών θα απαιτήσει πιο βαθιά μέτρα.
3. Θα χρειαστούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των δεξιοτήτων.
Μεταρρυθμίσεις
Η έκθεση επισημαίνει, τέλος, ότι αποκλίσεις από την τρέχουσα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική θα υπονόμευαν τα κέρδη στη δημοσιονομική αξιοπιστία.
Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας και της υγείας των τραπεζών θα δημιουργούσαν καθοδικούς κινδύνους στην προβλεπόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων.
Μία πτώση του τουρισμού ως αποτέλεσμα ενός άτακτου Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβράδυνση των εξαγωγών.
Τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και βελτιώνοντας περαιτέρω τις επενδυτικές προοπτικές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας