Συνταγματικές κρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, την περασμένη Παρασκευή, έκρινε συνταγματικές τις περικοπές των δώρων, κρίνοντας αντίθετα από τις περσινές αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ' Τμήματος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με τον νόμο 4093/2012.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣΤ' Τμήμα είχε κρίνει ότι οι περικοπές των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Ειδικότερα, με τις υπ' αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του, το ΣΤ' τμήμα αναγνώριζε μεν ότι ο νομοθέτης, εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες, μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε θεσπίζεται πλέον με αυτήν όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».
Και πρόσθεταν οι σύμβουλοι Επικρατείας του ΣΤ' Τμήματος ότι τα επιδόματα εορτών και αδείας συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από τον μισθό του καθενός.
Κατέληγαν δε στο σκεπτικό τους ότι «ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορότητα του μέτρου εν όψει και της διαπίστωσης ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να κλείσει το ζήτημα της αναδρομικής καταβολής τους στους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ κ.λπ.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ιδίου δικαστηρίου το 2015 με την υπ' αριθμ. 2287/2015 απόφασή της είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012, με αφορμή τις περικοπές των συντάξεων που είχαν γίνει.
Μετά την έκδοση εκείνης της απόφασης, οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν τις δικαστικές διεκδικήσεις τους για την περικοπή των δώρων - επιδομάτων και την αναδρομική είσπραξή τους.
Η πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος της συνεδρίασης της Ολομέλειας της περασμένης Παρασκευής, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έβγαλε χθες το βράδυ την εξής ανακοίνωση:
«Σε σχέση με δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται σε πληροφορίες για το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα επιδόματα εορτών και αδείας δικαστικών υπαλλήλων, επισημαίνεται ότι οι δικαστικές αποφάσεις λαμβάνουν υπόσταση και είναι ανακοινώσιμες μόνο με τη δημοσίευσή τους.
»Η δημοσιοποίηση αποτελέσματος με βάση “πληροφορίες”, ανεξαρτήτως των ζητημάτων νομιμότητας, δεν υπηρετεί την πλήρη και αξιόπιστη ενημέρωση και δημιουργεί σύγχυση.
»Ανεξάρτητα από αυτό, σε μέρος αυτών των δημοσιευμάτων περιέχονται ανακριβείς περιγραφές μυθιστορηματικού χαρακτήρα, που προσβάλλουν το Δικαστήριο και συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς. Υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διαπίστευση στο ΣτΕ και τη δημοσιογραφική δεοντολογία».
«Μόνο πολιτικά λύνεται η επαναφορά τους»
«Συνταγματική η κατάργησή τους, συνταγματική και η επαναφορά τους». Με αυτή τη φράση κλείνει τη δήλωσή του, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πετρόπουλος, σημειώνοντας τη θέση του ότι η επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο είναι δίκαιο αίτημα που δεν μπορεί να λυθεί δικαστικά, παρά μόνο πολιτικά.
«Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση των εργαζομένων στο Δημόσιο, έτσι ώστε να υπάρξει πολιτική απόφαση που να δρομολογεί την επαναφορά τους (13ος, 14ος μισθός).
Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης Ν.Δ., που όχι μόνο δεν σκέφτεται να τα επαναφέρει στο Δημόσιο, αλλά προγραμματίζει και την κατάργησή τους, κατά δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, και στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Αφήνει εξάλλου αιχμές για τη χρονική στιγμή της διαρροής της απόφασης «που κρίνει συνταγματική την κατάργηση των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, 6 ημέρες πριν από τις εκλογές.
Είναι ενδιαφέρον επίσης πώς ανατράπηκε η απόφαση του ΣΤ' Τμήματος που είχε αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας, κάτι που μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα συχνό», υπογραμμίζει ο Γ. Πετρόπουλος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας