Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς λειτουργεί η αύξηση στον ακατάσχετο λογαριασμό

Οσοι ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την Εφορία με μηνιαίες δόσεις πάνω από 450 ευρώ, θα κερδίσουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς λειτουργεί η αύξηση στον ακατάσχετο λογαριασμό

  • A-
  • A+
Οσοι επιλέξουν να πληρώσουν υψηλότερες δόσεις, εκτός από το μεγαλύτερο «κούρεμα» των προσαυξήσεων, μπορούν να επωφεληθούν και από την αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό λογαριασμό τους ● Αναλυτικά παραδείγματα ● Από τον Σεπτέμβριο θα μπει σε εφαρμογή το μέτρο ● Ποιοι ωφελούνται.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με υψηλά χρέη και μηνιαίες δόσεις πάνω από 450 ευρώ προς την Εφορία είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του μέτρου με τον κλιμακωτό ακατάσχετο λογαριασμό που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αλλά θα μπει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Αντίθετα φορολογούμενοι που σήμερα πληρώνουν δόση έως 400 ευρώ τον μήνα στην Εφορία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους δεν θα έχουν κανένα όφελος από το μέτρο. Και αυτό γιατί, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία, «το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5».

Για παράδειγμα φορολογούμενος με χρέη 50.000 ευρώ προς την Εφορία εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στην περίπτωση που επιλέξει να το εξοφλήσει σε 120 δόσεις θα πληρώνει 416 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα στο ακατάσχετο όριο.

Αύξηση ορίων

Εφόσον αποφασίσει να αποπληρώσει το χρέος του σε 80 δόσεις ύψους 625 ευρώ η κάθε μία, εκτός από το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, θα δει σημαντική αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

Συγκεκριμένα από την αρχή της ρύθμισης το ακατάσχετο όριο θα αυξηθεί στα 1.875 ευρώ, ενώ θα αυξάνεται περαιτέρω όσο η οφειλή προς την Εφορία εξυπηρετείται κανονικά.

Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

◼ Πρώτον, να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.

◼ Δεύτερον, να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

◼ Τρίτον, να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων έχουν φτάσει τον Μάρτιο του 2019 στα 104,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων από αυτές δεν μπορεί να εισπραχθεί ποσό που φτάνει τα 18,2 δισ. ευρώ. Αρα η ρύθμιση των 120 δόσεων που θα τρέξει από την επόμενη εβδομάδα (μέχρι τη Δευτέρα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις) απευθύνεται σε οφειλές ύψους 86 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 3.940.098 και είναι μειωμένος κατά 1,63% σε σχέση με Φεβρουάριο.

Αναλυτικότερα όμως ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

● Φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό, αφού υπαχθεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

● Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων του μήνα (ο οφειλέτης μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από μία ρύθμιση). Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Οι διατάξεις ορίζουν συντελεστές από 3 έως και 4,5. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500 x 3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

● Αν η δόση ή οι δόσεις στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μία ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3 οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.

● Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας π.χ. 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.

● Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, θα φτάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.

● Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων (πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων για φυσικά πρόσωπα ή 24/36 δόσεων για επιχειρήσεις), το «βήμα» για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.

● Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα.

● Αν ο φορολογούμενος που έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να το διεκδικήσει εκ νέου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις χρεών
Εξαιρετικά μειωμένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των φυσικών προσώπων για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Η εικόνα από το Taxisnet είναι ότι οι αιτήσεις για την ένταξη των οφειλετών έχουν κάνει «κοιλιά».
Μειωμένο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για βελτιώσεις στις 120 δόσεις
Αλλαγές στον «χάρτη» των χρεών φέρνει η ρύθμιση των 120 δόσεων που έχει πάρει παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου και ανοίγει παράθυρο και για βελτιώσεις που θα την καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστική.
Παράθυρο για βελτιώσεις στις 120 δόσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φεύγει ένα «αγκάθι», έρχεται... άλλο
Η νεότερη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές αποτέλεσμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019 έναντι της αρχικής για 3,6% έχει ως βάση υπολογισμού τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις σε...
Φεύγει ένα «αγκάθι», έρχεται... άλλο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή παράταση για τον «επαγγελματικό» τραπεζικό λογαριασμό
​Παράταση έως τις 15/1/2019, για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν δήλωσαν στο σύστημα TAXISnet τον «επαγγελματικό» τραπεζικό τους λογαριασμό, εξετάζει το υπ. Οικονομικών. Η προθεσμία...
Μικρή παράταση για τον «επαγγελματικό» τραπεζικό λογαριασμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάτι της εφορίας σε μετόχους και στελέχη
Τον... μεγάλο αδελφό που θα παρακολουθεί τις κινήσεις των «golden boys» όλων των Ανώνυμων Εταιρειών στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με τις τράπεζες, με σκοπό την καταπολέμηση του...
Μάτι της εφορίας σε μετόχους και στελέχη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας