Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παράπονα για τη 13η σύνταξη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράπονα για τη 13η σύνταξη

  • A-
  • A+
Τα ποσά ήταν μικρότερα απ’ αυτά που περίμεναν οι συνταξιούχοι, αφού ο υπολογισμός γίνεται στο μεικτό ποσό, με παρακράτηση 6% υπέρ υγείας από το πρώτο ευρώ και φορολογική κράτηση ανάλογα με το συνταξιοδοτικό εισόδημα.

Σειρά των συνταξιούχων του Δημοσίου που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, να δουν σήμερα τη 13η σύνταξη να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους. 

Για τους 2,5 εκατ. συνταξιούχους η 13η σύνταξη πιστώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, ωστόσο δεν έλειψαν τα παράπονα καθώς τα ποσά ήταν μικρότερα απ’ αυτά που περίμεναν αφού δεν γνώριζαν πώς θα υπολογίσουν τις κρατήσεις. 

Ομως από την αρχή ήταν σαφές ότι η 13η σύνταξη υπολογίζεται με βάση το μεικτό ποσό της κύριας σύνταξης ή το άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ. Οπως αναφέρεται στη νομοθετική διάταξη «η 13η σύνταξη (…) υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις».  

Σημειώνεται ότι οι συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί και, δεδομένου ότι δεν έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του 2019, αρκετοί δυσκολεύονται να υπολογίσουν το ακριβές νέο μεικτό ποσό της σύνταξής τους. 

Πιο αναλυτικά, η 13η σύνταξη υπόκειται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις, δηλαδή 6% υπέρ υγείας ΕΟΠΥΥ από το πρώτο ευρώ και φορολογική κράτηση ανάλογα με το συνταξιοδοτικό εισόδημα. 

Από τους 2,5 εκατ. συνταξιούχους οι περίπου 1,5 εκατ. είχαν κράτηση μόνο υπέρ υγείας 6%, αναφέρουν οι πληροφορίες και καμία κράτηση φόρου στη 13η σύνταξη που έλαβαν. 

Κράτηση φόρου είχαν οι υπόλοιποι δικαιούχοι, ωστόσο στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν στην πρώτη κλίμακα, δηλαδή στο 22%, και, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, η κράτηση φόρου επιβάλλεται όταν ο δικαιούχος ξεπερνάει το όριο του αφορολόγητου, δηλαδή περί τα 720 ευρώ κύρια σύνταξη καθαρά προ φόρου (μετά την κράτηση υπέρ υγείας). Οι δικαιούχοι που είχαν φοροαπαλλαγή σε μία σύνταξη και λάμβαναν άλλη σύνταξη χωρίς φοροαπαλλαγή, επίσης δεν είχαν παρακράτηση φόρου. 

Το καθαρό συνολικό κονδύλι ανήλθε στα 830 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι οι κρατήσεις ήταν περίπου 150 εκατ. ευρώ. Με βάση εκτιμήσεις, η μέση μεικτή 13η σύνταξη ήταν 385 ευρώ και η μέση καθαρή 325 ευρώ. 

«Δεν είναι επίδομα, είναι η 13η σύνταξη και για τον λόγο αυτό ισχύουν οι προβλεπόμενες παρακρατήσεις φόρου και ασθενείας που γίνονται σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις», δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. 

Υπενθυμίζεται ότι για μεικτές κύριες συντάξεις από 500,01 ευρώ και πάνω οι συνταξιούχοι έλαβαν από 30%-70% της σύνταξής τους ως 13η. 
Δηλαδή, για μεικτή κύρια σύνταξη 650 ευρώ η 13η διαμορφώθηκε στα 325 ευρώ ή 305,5 ευρώ καθαρά καθώς παρακρατήθηκαν 19,5 ευρώ για εισφορά υγείας, αλλά όχι και φόρος. 

Αντίστοιχα η μεικτή κύρια σύνταξη των 700 ευρώ «έδωσε» 350 ευρώ μεικτά, ήτοι 329 ευρώ «στο χέρι» (εισφορά υγείας 21 ευρώ – χωρίς φόρο). 

Από την άλλη πλευρά, μια μεικτή κύρια σύνταξη 900 ευρώ είχε και κράτηση υγείας και φόρο και ο δικαιούχος έλαβε καθαρά 329,94 ευρώ καθώς από τη μεικτή 13η σύνταξη των 450 ευρώ παρακρατήθηκαν 27 ευρώ εισφορά υγείας και 93,06 ευρώ φόρος. 

«Ποιος μιλάει...» 

Προεκλογικό επίδομα συνεχίζει να χαρακτηρίζει η Ν.Δ. τη 13η σύνταξη. Το Σάββατο ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για «κουτσουρεμένο προεκλογικό επίδομα», με το υπουργείο Εργασίας να τον εγκαλεί

«Να είναι πιο προσεκτικός, όταν το μόνο δείγμα γραφής του είναι οι μόνιμες περικοπές των κυβερνήσεων που υπηρέτησε έως το 2015, καθώς και οι 400.000 απλήρωτες συντάξεις που άφησε στο υπουργείο Εργασίας. Εξάλλου, η μόνη σχέση της Ν.Δ. με τη 13η σύνταξη είναι η κατάργησή της» σημειώνοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνείται να εγγυηθεί την… κουτσουρεμένη 13η σύνταξη. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακά τερτίπια Βρούτση με τις συντάξεις χηρείας
Διευκρινίσεις δίνονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης χηρείας, όπως προβλέπεται από σχετικές διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε τον Μάιο.
Επικοινωνιακά τερτίπια Βρούτση με τις συντάξεις χηρείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελία για λαθροχειρίες με τις εκκρεμείς συντάξεις
Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων παραμένει ένα από τα κεντρικά θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του τέως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.
Καταγγελία για λαθροχειρίες με τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ώρα του... λογαριασμού για Εθνική
Μέχρι την Παρασκευή η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να δώσει 36 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν έπειτα από 18 μήνες οι επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ ● Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση του Τάσου Πετρόπουλου
Η ώρα του... λογαριασμού για Εθνική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Εθνικής Τράπεζας με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ΛΕΠΕΤΕ, τον επικουρικό λογαριασμό Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αχτσιόγλου: Στο τραπέζι και η 13η σύνταξη
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης και την απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι είναι ζήτημα...
Αχτσιόγλου: Στο τραπέζι και η 13η σύνταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς περικοπές οι συντάξεις χηρείας
Kανονικά θα γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων χηρείας ανεξάρτητα από το πότε θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που νομοθετεί τη μη εφαρμογή της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία...
Χωρίς περικοπές οι συντάξεις χηρείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας