Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Funds καλοβλέπουν τα «κόκκινα» δάνεια

Το σχεδιασμό της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασε σε επενδυτές στο Λονδίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Funds καλοβλέπουν τα «κόκκινα» δάνεια

  • A-
  • A+
Προσηλωμένες στον στόχο δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι ελληνικές τράπεζες ● Μεγάλο ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις πακέτων της Eurobank. ● Σε ξένους επενδυτές παρουσίασε το σχέδιο μείωσης του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της η Εθνική Τράπεζα.

Πέντε δεσμευτικές προσφορές από μεγάλα funds και κοινοπραξίες επενδυτών δέχτηκε η Eurobank για την τιτλοποίηση του πακέτου Pillar, που περιλαμβάνει 48.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ξένοι επενδυτές εξάλλου ενημερώθηκαν στο Λονδίνο από τη διοίκηση της Εθνικής για σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας που προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στο 5%, στο τέλος του 2022, μέσω αναδιαρθρώσεων, πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Eurobank, οι προσφορές που δέχτηκε είναι ανταγωνιστικές, ενώ 3 από τους 5 ενδιαφερόμενους υπέβαλαν μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του Cairo, του δεύτερου πακέτου τιτλοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, καθώς και για το έως 80% της FPS, που είναι διαχειρίστρια εταιρεία των προβληματικών δανείων της Eurobank. Τα διεθνή funds και κοινοπραξίες επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα: Pimco, LoneStar, B2 Kapital και οι ομάδες επενδυτών Fortress-do Bank και Elliot-Bain-Cerved.

Πηγές της Eurobank σημείωναν ότι η υποβολή προσφορών από μεγάλο αριθμό διεθνών επενδυτών δείχνει το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για την τράπεζα και τόσο η ποιότητα των επενδυτών όσο και το ύψος των προσφορών κρίνονται ικανοποιητικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές των επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν συνολικά Pillar, Cairo και FPS, δηλαδή προβληματικά δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ, είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και εξαιρετικά ανταγωνιστικές σε επίπεδο τιμών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του επόμενου 20ήμερου η Eurobank θα αποφασίσει αν θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές συνολικά για το πακέτο Cairo και FPS και ακόμη θα αποφασίσει αν θα δοθεί μαζί και το Pillar. Σε κάθε περίπτωση, η συναλλαγή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Στη δραστική μείωση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της και στη διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας επικεντρώνεται η Εθνική. Ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, και διοικητική ομάδα της τράπεζας παρουσίασαν σε επενδυτές στο Λονδίνο τους σχεδιασμούς τους.

Η Εθνική στο Λονδίνο

Στόχος είναι μέσα από αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις, και τιτλοποιήσεις τα προβληματικά δάνεια (NPEs) να υποχωρήσουν κάτω από το 5% μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν φέτος κατά 4,4 δισ. ευρώ, κατά 2,3 δισ το 2020, κατά 4,7 δισ. το 2021 και κατά 2,9 δισ. το 2022. Αν το σχέδιο «τρέξει», τότε το απόθεμα των NPEs θα περιοριστεί σε 1,7 δισ. ευρώ το 2022 από 16 δισ. ευρώ σήμερα.

Οι τιτλοποιήσεις θα ξεκινήσουν το 2020 και το 2021, όταν θα έχει υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις αγορές, ενώ στο πλάνο γίνεται αναφορά για προώθηση συναινετικών ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και παράλληλα θα δημιουργηθεί εσωτερική πλατφόρμα με στόχο την αξιοποίηση των ανακτηθέντων ακινήτων.

Μετασχηματισμός

Στόχος εξάλλου είναι η διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας (στο 15% το 2022), ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας, η βελτίωση της κανονιστικής συμμόρφωσης και η μείωση των οργανικών εξόδων, που θα επιτευχθεί με μείωση του εργασιακού κόστους από τα 560 εκατ. ευρώ στα 450 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή μέρα, όπου η προσέλευση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων οίκων επενδυτών παγκοσμίως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το στρατηγικό μας σχέδιο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Εχουμε άλλωστε καταρτίσει και δρομολογήσει το πιο φιλόδοξο, ολοκληρωμένο, λεπτομερές πρόγραμμα μετασχηματισμού που έχει υιοθετήσει οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα μέχρι σήμερα» δήλωσε Παύλος Μυλωνάς, μετά το τέλος της συνάντησης με τους επενδυτές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλο «κούρεμα» στις ρυθμίσεις της ΕΤΕ για στεγαστικά δάνεια
Η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία που συνδέεται με την επιδότηση «είναι μια ευκαιρία που δεν θα την ξαναβρούν. Εχει ημερομηνία λήξης και δεν θα δοθεί παράταση» προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής...
Μεγάλο «κούρεμα» στις ρυθμίσεις της ΕΤΕ για στεγαστικά δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τροχιά ανάπτυξης η Εθνική Τράπεζα - εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο Δ.Σ.
Η τράπεζα έχει αποφασίσει να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά 4,4 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους, με στόχο στο τέλος του 2022 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων να πέσει στο 5%.
Σε τροχιά ανάπτυξης η Εθνική Τράπεζα - εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο Δ.Σ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλά κέρδη, αλλά και ανησυχίες για Εθνική και Alpha
Ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου ● Προβληματισμός για τις νέες επισφάλειες στην αποπληρωμή δανείων που προκαλεί η κρίση της πανδημίας.
Υψηλά κέρδη, αλλά και ανησυχίες για Εθνική και Alpha
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η καραντίνα απογείωσε τη χρήση καρτών στην Εθνική Τράπεζα
Οι συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών δικτύων διαμορφώθηκαν στο 60% του συνόλου έναντι 40% πριν, με «το υπόλοιπο να αφορά σε συναλλαγές μέσω ATMs και μόλις 5% στα φυσικά δίκτυα».
Η καραντίνα απογείωσε τη χρήση καρτών στην Εθνική Τράπεζα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας