• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.1°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.2°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  3 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 19.3°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  87%

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ρέγκλινγκ: Εντός στόχων για το πλεόνασμα η Ελλάδα το 2019, θα δούμε για το 2020

 • A-
 • A+

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέσα στους στόχους της για το 2019, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι «ανησυχεί» για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον. Όπως είπε πάντως, για το 2020 θα καταρτιστεί ένας νέος προϋπολογισμός από την Ελλάδα και τότε θα συζητηθούν και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την καινούργια χρονιά.

Το Eurogroup για τα μέτρα της κυβέρνησης ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, και σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο ESM εκφράζει ανησυχία γιατί κάποια από αυτά τα μέτρα δεν είναι υποστηρικτικά για την ανάπτυξη. «Το ανησυχητικό είναι η σύνθεσή τους», τόνισε, σημειώνοντας ότι τα speads ανέβηκαν κατά 50 μονάδες βάσης.

Όπως είπε, κάποια από αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί και η αξιολόγηση του πακέτου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά σύμφωνα με «προκαταρκτική εκτίμηση» η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 με «σημαντική διαφορά» και ενδεχομένως μεγαλύτερη το 2020.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε μονομερώς τους στόχους, αυτό είναι λάθος να το πούμε», είπε πάντως. «Υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για το 2019 και η Ελλάδα παραμένει πιστή σε αυτόν τον στόχο. Πιθανώς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα επόμενα πλεονάσματα 2020-22, αλλά αυτό δεν το εξετάζουμε τώρα», σημείωσε.

Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί και τα μέτρα θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο. «Όπως και να είναι συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα», τόνισε.

«Συνεχίζω να στηρίζω την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα» είπε επίσης ο επικεφαλής του ESM. «Θα εφαρμοστούν οι κανόνες, καθώς θα πρέπει αυτή η πρόωρη αποπληρωμή να λάβει την έγκριση των κρατών-μελών ESM και EFSF», συμπλήρωσε.

Σεντένο: Η Ελλάδα είχε υπεραποδόσεις

Ηπιότερος στις κρίσεις του ήταν ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος είπε ότι τα μέτρα αυτά και οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα εξεταστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σκοπεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης», σημείωσε για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα «έχει υπεραποδόσεις στους δημοσιονομικούς στόχους έως τώρα και περιμένουμε ότι η δέσμευση προς το Eurogroup θα εξακολουθήσει να τιμάται ώστε η χώρα να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον».

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα»

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, οπότε μπορεί να ασκεί τη δική της πολιτική. 

Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι παραμένει δεσμευμένη στους στόχους της.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους θεσμούς της Ε.Ε.», τόνισε.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι στην αξιολόγησή της η Επιτροπή θα συνυπολογίσει τόσο το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την κοινωνία, οι οποίοι αποτελούν «στόχους» που πρέπει να επιτευχθούν επίσης.

Όπως είπε, η Ελλάδα δε βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και επομένως έχει την ελευθερία του σχεδιασμού των πολιτικών της, ωστόσο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση «σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

Πάντως, πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν «σημαντικά» τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες συμφωνίες.

«Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται στενά με τους θεσμούς προκειμένου να διατηρηθεί το “θετικό μομέντουμ” και η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της “βιώσιμης ανάκαμψης”», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκά εύσημα και προειδοποιήσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup
«Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο Μάριο Σεντένο, κατά την είσοδό του στο Eurogroup. Θετικά σχόλια Πιερ Μοσκοβισί, που τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπ'...
Ευρωπαϊκά εύσημα και προειδοποιήσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τον EFSF
Ανακούφιση για το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελεί η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με το ψαλίδισμα μερικών εκατομμυρίων, λόγω «συνεπούς δημοσιονομικής...
Νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τον EFSF
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
Σε πολιτικές ακροβασίες, συγκρίνοντας ανόμοιες οικονομίες και μοντέλα διάσωσης, έχει επιλέξει να επιδίδεται η αντιπολίτευση προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, που...
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμη σύνοδος των 19 στο Λουξεμβούργο
Η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης είναι το θέμα της συνεδρίασης των υπουργών του Eurogroup, όμως έντονες αντιδράσεις από τη Γερμανία και τους συμμάχους της αναμένονται και για τα υψηλά ελλείμματα που θα προβλέπει...
Κρίσιμη σύνοδος των 19 στο Λουξεμβούργο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ισοδύναμα» μέτρα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά
Από κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προέλθουν τα ισοδύναμα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, επιβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος, λίγες ώρες μετά το γερμανικό καψόνι με την...
«Ισοδύναμα» μέτρα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηνύματα Βρυξελλών για ΦΠΑ και συντάξεις
Πισωγυρίσματα. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε χθες ότι η παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου πρέπει να καταργηθεί μέχρι τα τέλη του 2018. Και ζήτησε από την κυβέρνηση...
Μηνύματα Βρυξελλών για ΦΠΑ και συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας