Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χτίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκης, Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης και οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, Παιδείας και Ερευνας, Κ. Φωτάκης και Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χτίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας

  • A-
  • A+

Στην υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής παραμένει εστιασμένη η κυβέρνηση που θα επιτρέψει στη χώρα να πετύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής –που έμοιαζε με μίνι υπουργικό συμβούλιο– υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη εγκρίθηκε η πρώτη θεσμοθετημένη επικαιροποίηση.

«Η πρώτη επικαιροποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η ευθύνη μας τώρα έγκειται στον διαρκή εμπλουτισμό της και την αποτελεσματική υλοποίησή της», είπε ο αντιπρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει, ύστερα από δεκαετίες, Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και η επικαιροποίησή της πραγματοποιήθηκε μέσα από μια διαδικασία συναντήσεων και συνεργασίας με τα υπουργεία.

«Ορισμένα υπουργεία ήταν έτοιμα να ανταποκριθούν στις ανάγκες, άλλα υπουργεία χρειάστηκε να “ενθαρρυνθούν” προς αυτήν την κατεύθυνση και να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές», ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης.

Ετσι, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της πρώτης επικαιροποίησης, διορθώθηκαν αδυναμίες της πρώτης έκδοσης, αναδείχθηκαν πεδία άσκησης πολιτικής που ενισχύουν το μεταρρυθμιστικό-αναπτυξιακό πρόσημο και ενσωματώθηκαν νέες ενότητες-δράσεις με βάση τους νόμους που ψηφίστηκαν.

Αναφερόμενος στις δράσεις αστικής ανάπτυξης, ο Γ. Δραγασάκης εξήγησε ότι στην επόμενη επικαιροποίηση θα ενταχθεί και το σχέδιο μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη μεταλιγνιτική εποχή, αφότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία του, με την έννοια ότι δημιουργείται και ένα ειδικό Ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τη διαδικασία.

Στην εισήγησή του ο αντιπρόεδρος επισήμανε ότι η πρώτη επικαιροποιημένη έκδοση αποτελεί το κείμενο-αναφοράς για την προετοιμασία της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και ενσωματώνει: τις δράσεις και μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων για το 2019, τη διάσταση της ποσοτικής στοχοθεσίας (KPIs), για πρώτη φορά, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο καθώς και τη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων της 7ης Μαΐου και θεμελιώνει τη συνοχή τους με τις γενικότερες προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις της Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

Απαντά εξάλλου με συγκεκριμένες δράσεις σε ζητήματα που αφορούν θέματα του δημόσιου διαλόγου, όπως η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων κ.ά.

Σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε ότι από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου 2019 μέχρι σήμερα, έχει υλοποιηθεί μια σημαντική δέσμη μεταρρυθμίσεων και δράσεων με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Ενδεικτικά:

■ Εκδόθηκαν επιτυχώς 2 ομόλογα (5ετές και 10ετές) του ελληνικού Δημοσίου και έχει ανακτηθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

■ Ψηφίστηκε ο νόμος για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

■ Ψηφίστηκε ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις.

■ Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πολυετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων («Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης»).

■ Τέθηκαν σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

■ Ψηφίστηκε (Ν. 4605/2019) το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιδότησης δανείων για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

■ Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκσυγχρονισμού του Εταιρικού Δικαίου με την ψήφιση του νόμου περί εταιρικών μετασχηματισμών.

■ Ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΑΝ διατάξεις για την απλοποίηση ρυθμίσεων για τα επιχειρηματικά πάρκα, την εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων και την παροχή επενδυτικών κινήτρων για την εγκατάσταση στην Ελλάδα κέντρων κοινών υπηρεσιών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων (βλ. ξένες άμεσες επενδύσεις).

■ Επεκτάθηκε η Υπηρεσία μιας Στάσης για τη σύσταση επιχείρησης σε όλες τις νομικές μορφές.

30 εμβληματικοί στόχοι (KPIs) για την οικονομία και την κοινωνία

 

1. Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης: Διαμόρφωση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης των ΣΒΑ έως το 2020

2. Καταπολέμηση παιδικής φτώχειας: Μείωση του ποσοστού παιδικής φτώχειας που προκάλεσε η κρίση έως το 2021

3. Υποστήριξη νέων επιστημόνων: Δημιουργία τουλάχιστον 10.000 νέων θέσεων εργασίας για νέους ερευνητές μέσω ΕΛΙΔΕΚ & ερευνητικών προγραμμάτων έως το 2021

4. Κράτος πρόνοιας: Κάλυψη όλων των αναγκών για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς έως το 2021

5. Σχολικά γεύματα: Καθολική επέκταση των σχολικών γευμάτων σε 600.000 παιδιά έως το 2022

6. Μεταποίηση: Αύξηση της μεταποίησης στο 12,5% του ΑΕΠ έως το 2025

7. Στήριξη καινοτομίας: Διπλασιασμός των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη έως το 2020 σε σχέση με τις δαπάνες του 2011

8. Επιχειρηματικό περιβάλλον: Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επιχείρησης εντός του 2020

9. Ultra-fast broadband: Ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps για 2,5 εκατομμύρια πολίτες έως το 2023

10. Κυκλική οικονομία: Εισαγωγή πράσινων κριτηρίων σε 10 δημόσιες συμβάσεις το 2020

11. Παραγωγικότητα: Aύξηση της παραγωγικότητας με στόχο τη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα

12. Εξαγωγές: Αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ το 2025

13. Ενέργεια: 32% κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030

14. Κτηματολόγιο: Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου (κτηματογράφηση) έως το 2021

15. eKEP: Ψηφιοποίηση των ΚΕΠ σε eKEP έως το 2022

16. Εξυπνη εξοικονόμηση: Ετήσια εξοικονόμηση 480 εκατ. ευρώ από δράσεις ψηφιοποίησης του Δημοσίου εντός του 2020

17. Ψηφιακή γεωργία: Υποστήριξη του 50% της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας με ψηφιακά μέσα εντός του 2020

18. Eπιτάχυνση επενδύσεων: 55 δισ. ευρώ επενδύσεις μέσω ΠΔΕ για την επόμενη πενταετία, 2019-2023

19. Ξένες άμεσες επενδύσεις: Διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων μέχρι το 2025

20. Ανταγωνιστικές ΜμΕ: Εξατομικευμένη υποστήριξη και παραγωγικός μετασχηματισμός σε 4.000 ΜμΕ κατ’ έτος

21. Βιώσιμη τουριστική δυναμική: Τουρισμός 365 ημερών με ισορροπημένη περιφερειακή και εποχική κατανομή - στόχος 35 εκατ. αφίξεις τουριστών το 2020

22. Σύζευξις ΙΙ: Ενίσχυση της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας σε 34.000 δημόσια κτίρια και δημιουργία 375 «public hotspots» εντός του 2021

23. Ψηφιακή Δικαιοσύνη: «Δίκη χωρίς χαρτί» έως το 2021

24. Επιτάχυνση έκδοσης σύνταξης: Εκδοση σύνταξης σε 3 μήνες εντός του 2019

25. Εργασία: Μείωση της ανεργίας στο 14% έως το 2022 και 10% το 2025

26. ΑΕΠ: Δημιουργία βιώσιμων συνθηκών αύξησης του ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό τουλάχιστον 2,5% από το 2023

27. Αποτελεσματικός επενδυτικός προγραμματισμός 2020-2025: Εφαρμογή από το 2020 του 1ου «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης»

28. Δασικοί χάρτες: Ολοκλήρωση της κύρωσης των δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια έως το τέλος του 2020

29. Μετριασμός κλιματικής αλλαγής: Μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 22,6% σε σχέση με τα επίπεδα του 2016 έως το 2030

30. Κλιματική προσαρμογή: Ολοκλήρωση περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020

* Ο καθορισμός των στόχων είναι σε εξέλιξη και θα εμπλουτιστεί σύντομα με στόχους σε κρίσιμους τομείς, όπως της Υγείας και της Παιδείας

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Οι άξονες Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που θα υποβληθεί στην Κομισιόν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τον...
Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκκινο» μέτωπο
Οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να προβούν σε πωλήσεις δανείων, αλλά συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Αυτό προκύπτει από τη...
«Κόκκινο» μέτωπο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
Σε ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλών φορολογικών συντελεστών και εύκολες λύσεις αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης υπονοώντας σαφώς τα στελέχη της Ν.Δ.
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ψηφίζεται αύριο το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και πυλώνα δημιουργίας νέου παραγωγικού μοντέλου.
Ξεκινά η Αναπτυξιακή Τράπεζα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών και θα προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτεραιότητα στην ποιότητα της ανάπτυξης και στη μάχη κατά των ανισοτήτων
Υπόδειγμα σκληρής δουλειάς και θυσιών χαρακτήρισε την Ελλάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Η κληρονομιά της κρίσης είναι βαριά, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, όμως η τάση έχει αντιστραφεί.
Προτεραιότητα στην ποιότητα της ανάπτυξης και στη μάχη κατά των ανισοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας