• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.6°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.7°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 28.3°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 27.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 28.5°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις για το ανάχωμα στις απολύσεις

 • A-
 • A+
Ο ΣΕΒ διεκδικεί «εξορθολογισμό» του καθεστώτος των αποζημιώσεων και ο ΣΕΛΠΕ, που εκπροσωπεί τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, υπογραμμίζει ότι «η αιτιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να συνυπάρξει ομαλώς και νομικά παραδεκτώς με την αποζημίωση απόλυσης». Εργατολόγοι σημειώνουν ότι το δίκαιο της απόλυσης αλλάζει σήμερα τόσο ριζικά όσο δεν έχει αλλάξει σχεδόν έναν αιώνα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η διάταξη - ανάχωμα στις απολύσεις που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - σκούπα των 120 δόσεων και η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, το οποίο επιτρέπει την απόλυση μισθωτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς αιτιολόγηση, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις τους εργοδοτικούς κύκλους.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) διεκδικεί «εξορθολογισμό» του καθεστώτος των αποζημιώσεων και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, υπογραμμίζει ότι «η αιτιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να συνυπάρξει ομαλώς και νομικά παραδεκτώς με την αποζημίωση απόλυσης», καθώς, όπως αναφέρει, ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, με τη διάταξη 24, προέβλεψε 2 διακριτά δικαιώματα του εργαζομένου:

α. εκείνο του να μη λύεται χωρίς βάσιμο λόγο η εργασιακή σχέση και

β. εκείνο της επαρκούς αποζημίωσης στην περίπτωση μη ύπαρξης βάσιμου λόγου λύσεως της εργασιακής σχέσης.

Υποβάθμιση

Με τη διάταξη για την αιτιολογημένη απόλυση, ο εργοδότης θα πρέπει να στηρίζει την απόφασή του σε βάσιμο λόγο που σχετίζεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά ή αφορά τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την ακυρότητα της απόλυσης και την επαναπρόσληψη του εργαζομένου, ο οποίος αποκτά το δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη που τον απέλυσε χωρίς βάσιμο λόγο, άλλα και την καταβολή μισθών υπερημερίας.

Και ενώ ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν την απόλυση και ταυτόχρονα να καταβάλλουν αποζημίωση ακόμα και αν η καταγγελία οφείλεται σε σοβαρό λόγο -σε υπαιτιότητα του εργαζομένου- δημιουργεί υπέρμετρα και αδικαιολόγητα κόστη στις επιχειρήσεις, τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καταδεικνύουν το βαρύ κόστος της απόλυσης για τους εργαζομένους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, η απόλυση οδηγεί σε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανέργου.

Ειδικότερα, το χρηματικό κόστος από την απώλεια μίας θέσης εργασίας για ένα έτος ανήλθε, κατά το 2018, σε 8.126 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του μέσου καθαρού εισοδήματος από εργασία (ο δείκτης εστιάζει στην απώλεια εισοδήματος από τη μετάπτωση ενός εργαζομένου σε άνεργο και υπολογίζει το κόστος απώλειας εργασίας, οριζόμενο ως η διαφορά ανάμεσα στο μέσο καθαρό εισόδημα ενός εργαζομένου και το μέσο καθαρό εισόδημα ενός ανέργου).

Το υψηλό κόστος απώλειας εργασίας αποτυπώνει τις αδυναμίες της κοινωνικής πολιτικής και την περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ της εργασίας στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το επίδομα ανεργίας αναπληρώνει μόλις το 27% του μέσου μισθού.

Τα οικογενειακά επιδόματα και η επιδότηση ενοικίου έχουν σημαντικό ρόλο στην αναπλήρωση εισοδήματος των ανέργων, ωστόσο δεν έχουν μετρηθεί, καθώς εφαρμόζονται από το 2019 αλλά θα «καλύψουν πλήρως τη διαμορφωθείσα απώλεια εισοδήματος των ανέργων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη».

Ειδικότερα, κατά το 2008, το σύνολο των επιδομάτων που λάμβαναν άνεργοι (μέλη διμελούς νοικοκυριού, 40 ετών με 2 τέκνα) ανερχόταν στο 41% του ακαθάριστου μέσου μισθού και συγκεκριμένα το ανεργίας αναπλήρωνε το 27% του μέσου μισθού, τα επιδόματα ενοικίου και στέγασης το 12% και τα οικογενειακά επιδόματα το 1%.

Αντίστοιχα, κατά το 2018, άνεργοι με τα ίδια χαρακτηριστικά λαμβάνουν επιδόματα που αναπληρώνουν το 40% του ακαθάριστου μέσου μισθού και συγκεκριμένα το επίδομα ανεργίας αναπληρώνει το 27% του μέσου μισθού, ενώ τα οικογενειακά επιδόματα αναπληρώνουν το 14%.

Διαπραγματευτική ισχύς

Το κόστος απώλειας εργασίας είναι μια σημαντική οικονομική μεταβλητή, καθώς προσδιορίζει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Ενα χαμηλό κόστος απώλειας εργασίας, σύμφωνα με τη μελέτη, αντανακλά μια μικρότερη υποβάθμιση στο βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και συνεπώς συνεπάγεται υψηλότερη διαπραγματευτική ισχύ για τους εργαζομένους και τα συνδικάτα.

Στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η χρηματοοικονομική θέση των νοικοκυριών περιγράφεται ως «ιδιαίτερα εύθραυστη», κυρίως λόγω των αρνητικών νέων αποταμιεύσεων και των χαμηλού επιπέδου εισοδημάτων σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το 2017 παρατηρήθηκε, σε σχέση με το 2016, σχετική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Το αποτύπωμα, ωστόσο, των πρόσφατα εξαγγελθέντων μέτρων αναμένεται να είναι θετικό.

«Δεδομένης της εξάρτησης της δυναμικής της οικονομίας από την εγχώρια κατανάλωση, η χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών περιορίζει τις προσδοκίες αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας», σημειώνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ.

Αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα του 2018, προκύπτει ότι 571.000 άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 500 ευρώ, ενώ 251.000 άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 250 ευρώ.

Οσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών, αντισταθμίζουν περίπου το μισό της αρχικής μισθολογικής μείωσης των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Τέλος, κατά το 2018, το ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζεται θετικό για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι προσλήψεις ανήλθαν σε 2.668.923, ενώ οι αποχωρήσεις σε 2.597.920, με αποτέλεσμα την καθαρή αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 141.003 νέες θέσεις εργασίας.

«Οι ροές απασχόλησης των τελευταίων ετών δημιουργούν αισιοδοξία, ωστόσο η κατάσταση της αγοράς εργασίας σε όρους ποιότητας νέων θέσεων εργασίας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέχει από το να θεωρείται ικανοποιητική», σημειώνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέλουν να δώσουν γην και ύδωρ σε φίλους επιχειρηματίες
Νέοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο που είναι από την Τετάρτη το βράδυ σε διαβούλευση. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται φίλα προσκείμενοι στην...
Θέλουν να δώσουν γην και ύδωρ σε φίλους επιχειρηματίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις
Στην προστασία της εργασίας και όχι στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του δαιμονοποίησαν το μοναδιαίο κόστος εργασίας και το θεώρησαν τον μοναδικό παράγοντα που δεν επιτρέπει να υπάρξουν εξαγωγές από την...
Νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπονομεύουν το σχέδιο Β οι θέσεις του ΣΕΒ
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θεωρεί ότι το σημαντικότερο όλων είναι να μη διαρραγεί το εθνικό μέτωπο εργοδοτών, εργαζομένων και κυβέρνησης εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές...
Υπονομεύουν το σχέδιο Β οι θέσεις του ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική ρεβάνς κατά της εργασίας
H κυβέρνηση μπορεί να έχει έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου, χειρότερου κύματος της πανδημίας, αλλά ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει για στέρηση πολιτικού σχεδιασμού σε ό,τι...
Κυβερνητική ρεβάνς κατά της εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας