Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Την επανεκκίνησή τους σχεδιάζουν οι τράπεζες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Την επανεκκίνησή τους σχεδιάζουν οι τράπεζες

  • A-
  • A+
Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τους τόκους στεγαστικών από 1.1.2020 αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο για χορήγηση νέων δανείων αλλά και επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ποντάρει ο χρηματοπιστωτικός τομέας ώστε να μπει σε φάση επανεκκίνησης.

Υστερα από μια δεκαετία κρίσης και οκτώ μνημονικά χρόνια που διόγκωσαν εκτός από το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος ζητούμενο είναι να επουλωθούν οι πληγές και κυρίως να μην επαναληφθούν τα λάθη, οι παραλείψεις και οι στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Το 2020 οι τράπεζες στοχεύουν να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από το προβληματικό χαρτοφυλάκιο και να επικεντρωθούν στη χορήγηση νέων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις –κυρίως μικρομεσαίες και μεσαίες–, γεγονός που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν τα έσοδά τους από τόκους αλλά και τη σχέση εξυπηρετούμενων – μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με άλλα λόγια, να γίνουν ξανά τράπεζες καθώς τα χρόνια της κρίσης μετατράπηκαν σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (χωρίς να παραβλέπουμε ότι οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών φέρουν τεράστια ευθύνη).

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για επαναφορά του μέτρου έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δάνειων πρώτης/κύριας κατοικίας από 1.1.2020 εξέπληξε ευχάριστα την τραπεζική αγορά, καθώς αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο για χορήγηση κυρίως νέων δανείων, μιας και, όπως είναι γνωστό, τα πρώτα χρόνια ο δανειολήπτης καταβάλλει τους τόκους και στη συνέχεια κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, και με βάση την παλιά ρύθμιση: Δανειολήπτης με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ που καταβάλλει ετησίως φόρους 3.500 ευρώ για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας θα πληρώσει λιγότερο φόρο, λόγω του δανείου του, κατά 1.015 ευρώ.

Ολα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά και σε περίπτωση που η έκπτωση ισχύσει για το φορολογητέο εισόδημα και όχι για τον φόρο, όπως ίσχυε το μέτρο μέχρι το 2015 όταν και καταργήθηκε. Κι αυτό γιατί η εξαγγελία του πρωθυπουργού δεν ήταν λεπτομερής και συνεπώς είναι άγνωστο αν θα αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια, ανεξαρτήτως ύψους, πώς θα καθορίζεται η έκπτωση και γενικότερα η αρχιτεκτονική του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο θα αποτελέσει επιβράβευση των νέων δανειοληπτών αλλά και όλων εκείνων που μετά κόπων και βασάνων μπόρεσαν να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.

Αλλωστε την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών ζητούσε και η Ν.Δ. Μάλιστα όταν η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε το θέμα στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε απαντήσει:

«Πολιτικά εμείς συνηγορούμε. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο. Ενθαρρύνω και τους βουλευτές της Ν.Δ. να ετοιμάσουν μια τροπολογία και είμαστε εδώ να το δούμε. Το νομοσχέδιο είναι εδώ. Αν υπάρχει η διάθεση, μπορεί σε συνεννόηση με τα κόμματα και με διάλογο με τις τράπεζες, να δούμε το θέμα και να κατατεθεί μια τροπολογία».

Ωστόσο, η Ν.Δ. δεν έλαβε κάποια πρωτοβουλία, ενώ σε συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές του χρόνου με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (συμμετείχαν οι διοικήσεις όλων των συστημικών τραπεζών) δεν τέθηκε, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόταση επιβράβευσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέσσερις μήνες μετά, στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσαν το μέτρο επιβράβευσης των δανειοληπτών.

Με το βλέμμα στην πραγματική οικονομία

«Εντός των επόμενων 2-2,5 ετών θα πρέπει να έχουμε ξεμπερδέψει με το υπέρογκο απόθεμα των “κόκκινων” δανείων» υπογραμμίζει ο υπο­διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, τα «κόκκινα» δάνεια είναι 81,8 δισ. ευρώ και ο δείκτης διαμορφώνεται στο 54,5% έναντι 3,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που σημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πολύ δρόμο μπροστά του και τα σχέδια των τραπεζών από μόνα τους δεν αρκούν, χρειάζονται επιπλέον εργαλεία. Ωστόσο, το βασικό ζητούμενο δεν είναι απλώς να «καθαρίσουν» τα βιβλία των τραπεζών αλλά η πραγματική οικονομία.

«Το πρόβλημα αυτό είναι από τα πλέον σημαντικά που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία», επισήμανε ο Θ. Μητράκος, και τα σχέδια που έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών (σχέδιο ΤΧΣ) και την ΤτΕ αναμένεται να επιταχύνουν σημαντικά την προσπάθεια εξυγίανσης στον εγχώριο κλάδο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πρώτη κατοικία ξεκίνησαν οι θεσμοί
Ποσοτικοποίηση των θετικών επιπτώσεων που θα έχει για τα πιστωτικά ιδρύματα η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας ζήτησαν οι θεσμοί από τις τράπεζες στη συνάντηση που είχαν στο Hilton.
Με πρώτη κατοικία ξεκίνησαν οι θεσμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επίθεση φιλίας» από διαχειριστές δανείων
«Κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ βρίσκονται ήδη στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις...
«Επίθεση φιλίας» από διαχειριστές δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πορεία από τον νόμο Κατσέλη στο νέο καθεστώς
Το προηγούμενο νομικό πλαίσιο ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του και έσωσε χιλιάδες νοικοκυριά από τον εφιάλτη των πλειστηριασμών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών για την ενεργητική...
Η πορεία από τον νόμο Κατσέλη στο νέο καθεστώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Εθνικής Τράπεζας με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ΛΕΠΕΤΕ, τον επικουρικό λογαριασμό Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
Σε ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλών φορολογικών συντελεστών και εύκολες λύσεις αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης υπονοώντας σαφώς τα στελέχη της Ν.Δ.
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη σουηδική Intrum η διαχείριση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς και η σουηδική Ιntrum δημιουργούν ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού, που θα διαχειριστεί 27 δισ. ευρώ υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και τα νέα...
Στη σουηδική Intrum η διαχείριση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της Πειραιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας