• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.9°C
  6 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  5 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.7°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.7°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 18.6°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  78%

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόσκληση για επενδύσεις από Δραγασάκη και Πάιατ

 • A-
 • A+
3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου: ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία της εξόδου από τα μνημόνια. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Προσκλητήριο προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να αξιοποιήσουν ακόμα και πριν από τις κάλπες των εθνικών εκλογών τη θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί μετά την έξοδο από τα μνημόνια και να επενδύσουν στην Ελλάδα, απηύθυνε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

«Ακούω επενδυτές να λένε ότι περιμένουν τις εκλογές για να τοποθετήσουν χρήματα σε πρότζεκτ στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ που συνοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Τζ. Πάιατ, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση της τελευταίας 10ετίας στη χώρα είναι ο αγωγός TAP.

Από το ίδιο βήμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει, εκτός από την αντιμετώπιση της κρίσης, «να προχωρήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στο πλαίσιο των σύγχρονων προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων νέου τύπου, οι οποίες δεν δημιουργούν λιτότητα αλλά ανάπτυξη, επιλύουν προβλήματα, επιταχύνουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και απλουστεύουν τη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Ο Τζ. Πάιατ άλλωστε θεωρεί ότι η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Κλειδί για την ανάκαμψη, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Θόδωρο Μητράκο, είναι οι επενδύσεις και κυρίως, όπως επισήμανε, «χρειάζεται έμφαση στις επενδύσεις με τεχνολογικό περιεχόμενο, κάτι που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, η οποία παρά το brain drain έχει ακόμη καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό».

Οι ελληνικές ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν από 21,9% το 2007 στο 5,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σταδιακά, χωρίς πάντως να ξεπερνούν σήμερα το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου», είπε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, ενώ ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων συνδέεται και με την αγορά των ακινήτων, η οποία σταδιακά ανακτά τμήμα της δραστηριότητας την οποία είχε απολέσει στην περίοδο της κρίσης.

«Τα μέτρα πολιτικής που ανακοινώθηκαν και το νέο μείγμα πολιτικής που διαμορφώνεται δεν είναι ξεκομμένα από τον συνολικό σχεδιασμό μας, αλλά αντίθετα αποτελούν συστατικό κομμάτι της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», είπε ο Γ. Δραγασάκης και αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους υπογράμμισε ότι οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβλέπουν πως η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2019 και του 2020 χωρίς πρόσθετα μέτρα.

«Αυτό ισχύει και για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου», είπε και σημείωσε ότι με την επιτάχυνση της ανάκαμψης, όχι μόνο δεν θα έχουμε νέα μέτρα, αλλά αντίθετα «θα έχουμε και άλλα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάκαμψης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη από ΗΠΑ στην ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε. και σ’ αυτή την ατζέντα η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος. Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης για την...
Στήριξη από ΗΠΑ στην ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
Σε ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλών φορολογικών συντελεστών και εύκολες λύσεις αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης υπονοώντας σαφώς τα στελέχη της Ν.Δ.
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οι ΗΠΑ επενδύουν ισχυρά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας»
Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στον επίκεντρο της ομιλίας του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη η χώρα να εφαρμόσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τη διεθνή της...
«Οι ΗΠΑ επενδύουν ισχυρά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας»
Γιάννης Δραγασάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκριση στρατηγικών επενδύσεων
Τέσσερα μεγάλα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 333.872.600 ευρώ, που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 1.258 νέες θέσεις εργασίας, μόνιμες και εποχικές, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών...
Εγκριση στρατηγικών επενδύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Attica Bank αναζητεί ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές
Στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές αναζητά η Attica Bank ώστε να διατεθεί σημαντικό ποσοστό που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην τράπεζα. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, ο πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης...
Η Attica Bank αναζητεί ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
​Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε...
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας