Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε δίκη το «καρτέλ του χάλυβα»

Η υπόθεση με τις χαλυβουργίες άνοιξε για πρώτη φορά το 2006, έπειτα από καταγγελίες της εταιρείας Iron Tenco

Σε δίκη το «καρτέλ του χάλυβα»

  • A-
  • A+

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τις πρώτες καταγγελίες για την ύπαρξη «καρτέλ χάλυβα» από τις μεγάλες χαλυβουργικές βιομηχανίες της Ελλάδας που δεν αποδείχθηκαν ποτέ και αφού χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια από την έναρξη αυτεπάγγελτης έρευνας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι έτοιμη πλέον να «ανοίξει» τον φάκελο και να οδηγήσει την υπόθεση σε δίκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η μακροχρόνια έρευνα των αρχών, που πέρασε από σαράντα κύματα τα προηγούμενα χρόνια, κατέληξε σε επαρκείς ενδείξεις και στοιχεία ώστε να παραπέμψει τουλάχιστον τις τρεις μεγάλες χαλυβουργίες στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπου θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για οριζόντια σύμπραξη.

Η εισήγηση ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι επιβαρυντική για τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται, χωρίς ωστόσο αυτό να προδικάζει την τελική απόφαση της Ολομέλειας μετά την ακροαματική διαδικασία που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Εν τούτοις η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή καθώς μεταξύ άλλων, όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», προκύπτουν στοιχεία ή ενδείξεις που καταδεικνύουν προσπάθειες «προσυνεννόησης» μεταξύ των χαλυβουργικών επιχειρήσεων, ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα κοστολόγησης κ.λπ.

Ο εισηγητής μάλιστα ο οποίος είχε αναλάβει την ολοκλήρωση των ερευνών, υπέβαλε την παραίτησή του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για προσωπικούς λόγους αμέσως μετά την παράδοση της έκθεσής του. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται, πάντως, να σχετίζεται τουλάχιστον άμεσα με την υπόθεση, αν και κατά το παρελθόν ο συγκεκριμένος φάκελος άλλαξε αρκετές φορές χέρια εισηγητών μέχρι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Την υπόθεση είχε χειριστεί μεταξύ άλλων την περίοδο 2011-2012 και ο σημερινός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος δεν κατέληξε σε εισήγηση καθώς ανέλαβε τη σημερινή του θέση ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο ίδιος θεωρείται άνθρωπος-κλειδί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εγινε αντιπρόεδρος το 2012 επί Ν.Δ. και είναι σύζυγος της Νίκης Κεραμέως η οποία εξελέγει βουλευτής της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είναι γεγονός πως επί των ημερών του έχουν επιβληθεί τα περισσότερα πρόστιμα για υποθέσεις που χρόνιζαν στα συρτάρια.

Πηγές υποστηρίζουν πως οι αρχές συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να βρουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τις συμπράξεις και την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά χάλυβα, ενώ και στην παρούσα έρευνα εκφράζονται φόβοι ότι τελικά δεν έχουν εντοπιστεί παρά μόνο τα «απόνερα» της εικαζόμενης δράσης των βιομηχανιών, ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής άνθησης της οικοδομής στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία.

Κατά την τελευταία επίσημη ενημέρωση που είχε κάνει το 2012 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης στη Βουλή για το θέμα των ελέγχων στον χαλυβουργικό κλάδο και τα δομικά υλικά, είχε πει ότι υπό έρευνα βρίσκονταν πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές τόσο σε οριζόντιο (έλεγχος παραγωγής, κατανομή αγορών) όσο και σε κάθετο επίπεδο (διατήρηση τιμών μεταπώλησης), καθώς και για την αποκάλυψη καταχρηστικών πρακτικών από επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Μεγάλη καθυστέρηση

Παρότι τα συμπεράσματα της εισήγησης δεν είναι γνωστά, αρκετοί στην αγορά υποστηρίζουν πως η υπόθεση του «καρτέλ χάλυβα» στην Ελλάδα ήταν εξόφθαλμη τα προηγούμενα χρόνια. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού «χρεώνεται» επιπλέον μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας και την αξιοποίηση στοιχείων που υποτίθεται υπήρχαν εν αφθονία.

Η υπόθεση με τις χαλυβουργίες άνοιξε για πρώτη φορά το 2006, έπειτα από καταγγελίες της εταιρείας Iron Tenco εναντίον συγκεκριμένων επιχειρήσεων για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, μια καταγγελία που απορρίφθηκε. Στη συνέχεια με νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν, υποστηρίχθηκε ότι υπήρχε προσυνεννόηση για τη διαμόρφωση των τιμών από τις επιχειρήσεις. Οι καταγγελίες ουδέποτε αποδείχθηκαν, όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έκτοτε αυτεπάγγελτη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα.

Στο επίκεντρο των αρχικών καταγγελιών και των μετέπειτα ερευνών, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, είχαν βρεθεί μεταξύ άλλων οι τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες χάλυβα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Χαλυβουργική Α.Ε. του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, η Ελληνική Χαλυβουργία της οικογένειας Μάνεση και η Σίδενορ (Βιοχάλκο) της οικογένειας Στασινόπουλου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόστιμο-μαμούθ 31,451 εκατ. ευρώ για τα μερίδια μπίρας
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία-Heineken κατηγορήθηκε για μερικές από τις πιο «σκληροπυρηνικές» πρακτικές κατάχρησης της αγοράς τις οποίες εφάρμοζε μέσα από ένα συνδυασμό παράνομων εκπτώσεων και παροχών ώστε να να...
Πρόστιμο-μαμούθ 31,451 εκατ. ευρώ για τα μερίδια μπίρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα στήριξης από τον ΣΕΒ
Από τη φάση του «κανακέματος» και της ευρείας αποδοχής (ως αντιπολίτευση) σε εκείνη της «εποικοδομητικής κριτικής» αλλά και των συγκεκριμένων προτάσεων για συνεργασία περνούν πλέον οι σχέσεις των βιομηχάνων με...
Μήνυμα στήριξης από τον ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα «μαλακά» το καρτέλ
Στοιχεία για την εμπλοκή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών χάλυβα σε υπόθεση «καρτέλ» έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχεδόν μια δεκαετία αφότου ξεκίνησαν οι έρευνες και παραπέμπει πλέον...
Στα «μαλακά» το καρτέλ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
Ερευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το τρένο της επιχειρηματικότητας κινείται ακόμη στις ράγες της απαισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς μια σειρά από σημαντικά...
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
500 εκατ. επενδύει ο όμιλος Μυτιληναίου
Επενδύσεις-μαμούθ στον κλάδο της βιομηχανίας δρομολογεί ο όμιλος Μυτιληναίου στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα βγαίνει στις αγορές με ομολογιακό δάνειο 200-250 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος θα επενδύσει πάνω από 400 εκατ....
500 εκατ. επενδύει ο όμιλος Μυτιληναίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενική συνέλευση με μηνύματα για ανάπτυξη και χρέος
Με θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη που θα αντιπαρατεθούν με το αρνητικό κλίμα από τη «μη λύση» που προωθούν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος, θα διεξαχθεί σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ που φέτος...
Γενική συνέλευση με μηνύματα για ανάπτυξη και χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας