Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ευρύχωρη» η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τα νομικά πρόσωπα έχουν και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που συμφέρει περισσότερο γιατί προβλέπει μείωση της βασικής οφειλής.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ευρύχωρη» η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

  • A-
  • A+
Ολοι οι οφειλέτες θα μπορούν από την επομένη της δημοσίευσης του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ να ρυθμίζουν μέσω taxisnet το χρέος τους, με σημαντική περικοπή προσαυξήσεων και τόκων.

Ενταξη και των 1.650 οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών που έχουν εισέλθει τελεσίδικα στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, εφόσον το επιθυμούν, προβλέπει προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο σκέλος της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο αρχικό σχέδιο, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες είχαν αποκλειστεί από τη μετάπτωση στη νέα ρύθμιση, ωστόσο το τελικό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες με τελεσίδικη απόφαση του εξωδικαστικού να μεταπηδήσουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης για τους υπόλοιπους πιστωτές (τράπεζες, Εφορία).

Ετσι, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που έχουν σήμερα ενεργές ρυθμίσεις και μπορούν να μπουν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, ανέρχονται στους 117.772 και το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, είναι 2,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι με τη νέα ρύθμιση δεν καταργούνται οι υφιστάμενες ρυθμίσεις, αλλά παραμένουν ενεργές για όσους δεν επιλέξουν τις 120 δόσεις.

Ειδικότερα, στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι οφειλέτες ως εξής:

● Υποβολή αίτησης στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

● Η ενεργή σήμερα ρύθμιση οδηγείται αυτομάτως σε απώλεια από το ΚΕΑΟ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο εντάσσεται στο νέο σχήμα.

● Αν στο ανεξόφλητο υπόλοιπο υπάρχουν χρέη από απλήρωτες εισφορές της περιόδου 2002-2016 και ο οφειλέτης μη μισθωτός επιθυμεί τον επανυπολογισμό τους, τότε αυτές θα μπορούν να επανυπολογιστούν. Αν οι οφειλές δεν αφορούν την περίοδο 2002-2016, ο οφειλέτης μπορεί να λάβει το κούρεμα των προσαυξήσεων που έχουν απομείνει στο ανεξόφλητο υπόλοιπο κατά 85%.

● Ακολούθως, το υπόλοιπο ποσό ρυθμίζεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ (ή τα 30 ευρώ για τους αγρότες)

Η μη καταβολή δυο δόσεων και των βεβαιωμένων οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019 οδηγεί σε απώλεια της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ειδικά για τους μη μισθωτούς, βεβαιωμένες οφειλές είναι αυτές που προκύπτουν μετά το τέλος της ετήσιας εκκαθάρισης των εισφορών.

Το συνολικό κούρεμα οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα Ταμεία θα μπορούσε, όπως είπε ο υφυπουργόs Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλο στον ρ/σ «News 24/7», να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ αν ενταχθούν όλοι οι δυνητικά ωφελούμενοι, οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ, οι οποίοι φτάνουν τους 550.000 και το χρέος τους θα απομειωθεί σε 4,5 δισ. ευρώ από περίπου 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Μια ακόμα αλλαγή της τελευταία στιγμής αφορά τους αγρότες καθώς στο κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το ανώτατο όριο χρεών των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ προκειμένου να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν, αυξάνεται μεν από τα 4.000 στα 6.000, αλλά μόνο για όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2019.

Και στην Εφορία

Η ρύθμιση των 120 δόσεων απευθύνεται σε όλους τους φορολογουμένους και «θα υπάρχει εφαρμογή στο taxis, δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, μόνο για ειδικές περιπτώσεις ίσως αναγκαστούν να πάνε σε ΔΟΥ» υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών το ποσό των οφειλών που μπορεί να ρυθμιστεί είναι περί τα 13 δισ. ευρώ.

Ολοι οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα, αγρότες, συνταξιούχοι, επαγγελματίες) θα μπορούν από την επομένη της δημοσίευσης του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ να ρυθμίζουν μέσω taxisnet το χρέος τους, με σημαντική περικοπή προσαυξήσεων και τόκων.

Επιδίωξη είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί να έχει ενεργοποιηθεί έως 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και 16 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα, υπό την αίρεση, όπως είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου, των κινήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιδιώκει να καθυστερήσει τη διαδικασία, ενώ θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι δόσεις είναι:

■ Εως 18 δόσεις (αντί έως 12 σήμερα) για οφειλές από τακτική αιτία (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) που έχουν βεβαιωθεί έως 31/12/2018.

■ Εως 30 δόσεις (αντί 24 έως σήμερα) για οφειλές από έκτακτη αιτία ή εφάπαξ καταβαλλόμενες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος κληρονομιάς, μεταβίβασης κ.λπ.)

Υπολογισμός δόσεων

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, οι δόσεις για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα, στην Εφορία καθορίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2017.

Oσοι είχαν μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους άτοκα και σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Για μεγαλύτερα εισοδήματα το πλεονάζον τμήμα εισοδήματος πολλαπλασιάζεται τμηματικά με συντελεστή και το άθροισμα των επιμέρους τμημάτων αναγόμενο σε μηνιαία βάση διαιρεί το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής (ακέραιος αριθμός):

▸ 4% για το τμήμα εισοδήματος από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ,
▸ 6% για το τμήμα εισοδήματος από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ,
▸ 8% για το τμήμα εισοδήματος από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ,
▸ 10% για το τμήμα εισοδήματος από 25.000,01 ευρώ έως 30.000,
▸ 12% για το τμήμα εισοδήματος από 30.000,01 ευρώ έως 50.000,
▸ 15% για το τμήμα εισοδήματος από 50.000,01 ευρώ έως 75.000,
▸ 20% για το τμήμα εισοδήματος από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 και
▸ 25% πάνω από 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη, οι συντελεστές μειώνονται κατά μια ποσοστιαία μονάδα (1 μονάδα για 1 παίδι, 2 μονάδες για 2 παιδιά και κατά 3 μονάδες για 3 παιδιά και πάνω) και κάθε δόση θα είναι μικρότερη των 30 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει πριν από την υπαγωγή της οφειλής του στη ρύθμιση να καταβάλει την οφειλή του σε μικρότερο πλήθος δόσεων από αυτό που προτείνεται από τη Φορολογική Διοίκηση, τότε δικαιούται μείωση των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, σε συνάρτηση με το ποσοστό απομείωσης του πλήθους δόσεων που επιλέγεται από τον φορολογούμενο, το οποίο υπολογίζεται στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα, ως εξής:

● απαλλαγή κατά 15%, για ποσοστό απομείωσης δόσεων 20%
● απαλλαγή κατά 25%, για ποσοστό απομείωσης δόσεων 30%
● απαλλαγή κατά 35%, για ποσοστό απομείωσης δόσεων 40%
● απαλλαγή κατά 45%, για ποσοστό απομείωσης δόσεων 50%
● απαλλαγή κατά 55%, για ποσοστό απομείωσης δόσεων 60%
● απαλλαγή κατά 75%, για ποσοστό απομείωσης δόσεων 70%
● απαλλαγή κατά 85%, για ποσοστό απομείωσης δόσεων 80%
● απαλλαγή κατά 90%, για ποσοστό απομείωσης δόσεων 90%

Τέλος, σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή του, χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 120 δόσεις «ξεκλειδώνουν» και τις συντάξεις
Aποπληρωμή οφειλών σε έως 120 δόσεις με παρακράτηση από τη σύνταξή τους, ακόμα και αν έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, «κερδίζουν» 11 κατηγορίες υποψήφιων συνταξιούχων, όπως προκύπτει από εγκύκλιο...
Οι 120 δόσεις «ξεκλειδώνουν» και τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση έως 29 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
Παράταση, έως στις 29 Ιουλίου, στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ ετοιμάζεται παράταση μέχρι τις 30...
Παράταση έως 29 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24 ή 36 δόσεις για τις επιχειρήσεις
Σε έξι επιπλέον δόσεις θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς την Εφορία τα νομικά πρόσωπα, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, για τα...
24 ή 36 δόσεις για τις επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 120 δόσεις οι ρυθμισμένες οφειλές συνταξιούχων
Στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα ενταχθούν και οι χιλιάδες συνταξιούχοι που αποπληρώνουν παλιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και σήμερα είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση 40 δόσεων, οι οποίες παρακρατούνται από τη...
Στις 120 δόσεις οι ρυθμισμένες οφειλές συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων
Με υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παρατείνονται μέχρι την 6η Μαΐου, λόγω των συνεχόμενων αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, ορισμένες προθεσμίες για...
Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας