Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τελευταία ευκαιρία και για 1,3 εκατ. οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών

Η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς, όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, το «κούρεμα» της συνολικής οφειλής φτάνει μεσοσταθμικά το 65%, εάν ο οφειλέτης επιλέξει επανυπολογισμό των οφειλών του

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τελευταία ευκαιρία και για 1,3 εκατ. οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών

  • A-
  • A+
«Παρά τη μαζική έξοδο σε συνταξιοδότηση των “εγκλωβισμένων” ασφαλισμένων και κατά συνέπεια την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το τελικό αποτέλεσμα από την αύξηση των εσόδων θα είναι θετικό», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου.

Απο τον «βραχνά» των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορέσουν να απαλλαγούν 1,3 εκατ. οφειλέτες που θα υπαχθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 στη ρύθμιση των 120 δόσεων, να κλείσουν τις πληγές της κρίσης, να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε βάθος χρόνου και να μπουν σε φάση «επανεκκίνησης». Επίσης η ρύθμιση αυτή θα απεγκλωβίσει περίπου 80.000 οφειλέτες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.

Η ρύθμιση αντικαθιστά τις άλλες ενεργές σήμερα ρυθμίσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς προβλέπεται υποχρεωτική μετάπτωση του υπολειπόμενου ποσού. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τον Δεκέμβριο του 2018 και μπορούν να υπαχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή την αλλαγή ιδιότητας, ενώ εντάσσονται κάθε είδους οφειλές, όπως χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Η αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας (ΕΦΚΑ) η οποία θα ανοίξει με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

Για τις οφειλές από τις ατομικές εισφορές των μη μισθωτών σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ η ρύθμιση προβλέπει εθελοντικό επανυπολογισμό οφειλών της περιόδου 2002-2016 με βάση τα ποσοστιαία ασφάλιστρα για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια του νόμου Κατρούγκαλου. Βάση υπολογισμού είναι ο κατώτατος μισθός του 2018 (586,08 ευρώ), με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι στην ελάχιστη εισφορά (157 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για πρώην ΟΑΕΕ, 222 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για δικηγόρους, μηχανικούς, 181 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για γιατρούς).

Ο επανυπολογισμός θα γίνεται ύστερα από αίτηση και συναίνεση του οφειλέτη, καθώς θα συνεπάγεται και μείωση συντάξιμου μισθού. Ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και χωρίς επανυπολογισμό, ώστε να επωφεληθεί από τις δόσεις. Δεν επανυπολογίζονται οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2001 και τη διετία 2017-2018.

Επίσης, οι προσαυξήσεις «κουρεύονται» αυτόματα κατά 85% και για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις με βάση τη νέα οφειλή, ενώ η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιμα. Το νέο ποσό οφειλής που θα προκύπτει θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις –είναι στη διακριτική ευχέρεια του οφειλέτη– με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ. Οι δόσεις θα έχουν τόκο 5% ετησίως υπολογισμένο.

Για τους αγρότες δεν ισχύει ο επανυπολογισμός της βασικής οφειλής (χρέη προς πρ. ΟΓΑ), αλλά «κουρεύεται στο 100% το σύνολο των προσαυξήσεων και η ελάχιστη δόση καθορίζεται στα 30 ευρώ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων ισχύει και για εργοδότες που οφείλουν εισφορές στο πρώην ΙΚΑ με 50% «κούρεμα» στα πρόστιμα. Ωστόσο, μπορούν να επιλέξουν διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων αν πληρώσουν εφάπαξ τη βασική οφειλή.

Σύνταξη οφειλετών

Σε 80.000 εκτιμάται ότι ανέρχονται οι μη μισθωτοί ηλικίας άνω των 62 ετών που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών (άνω των 20.000 € στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000 € στον πρ. ΟΓΑ, 15.000 € στο πρ. ΕΤΑΑ). Ειδικότερα, για τους αγρότες το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ορίου οφειλών από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι περίπου 30.000 «εγκλωβισμένοι» αγρότες θα απεγκλωβιστούν με ευνοϊκούς όρους. Τα οικονομικά του ΕΦΚΑ θα βελτιωθούν κατά 50 εκατ. το 2019 και σωρευτικά κατά 160 εκατ. ευρώ το 2020.

Για τους περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες η διαδικασία είναι ίδια: εφόσον η νέα οφειλή πέφτει κάτω από τα προβλεπόμενα όρια (20.000 € για ΟΑΕΕ, 15.000 € για ΕΤΑΑ και 6.000 € για ΟΓΑ) –είτε άμεσα είτε κατά τη διάρκεια της ρύθμισης–, οι οφειλέτες µπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Εφόσον η αίτηση δεν µπορεί να υποβληθεί άμεσα, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις κάθε µήνα (έως 120) και µέχρι να αποπληρωθεί το υπερβάλλον ποσό. Από την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο µεσοδιάστηµα παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
50 ένσημα για παροχές υγείας
Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει τους δικαιούχους και τον απαιτούμενο ελάχιστο χρόνο ασφάλισης ετησίως για την πρόσβαση εργαζομένων, μισθωτών ή μη μισθωτών, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
50 ένσημα για παροχές υγείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση εισφορών για επικούρηση
Μειώνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης για 2 εκατομμύρια μισθωτούς και 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Μείωση εισφορών για επικούρηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναλυτικές οδηγίες για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών
Πρεμιέρα χθες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τα αιτήματα ρύθμισης οφειλών που δημιουργήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 και θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Αναλυτικές οδηγίες για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιους ασφαλισμένους συμφέρει ο επανυπολογισμός της βασικής οφειλής
Η οφειλή τους για το χρονικό διάστημα από 2002 μέχρι το τέλος του 2016 μπορεί να επανυπολογιστεί με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά το ίδιο θα συμβεί και για τις συντάξιμες αποδοχές.
Ποιους ασφαλισμένους συμφέρει ο επανυπολογισμός της βασικής οφειλής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξωδικαστικός για τους αγρότες
Ανοιξε και για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ώστε να ρυθμίσουν οφειλές έναντι της ΑΑΔΕ, των ασφαλιστικών ταμείων, ΕΦΚΑ και κυρίως ΟΓΑ, καθώς και των...
Εξωδικαστικός για τους αγρότες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδότηση εισφορών για ΔΠΥ
Πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι, προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στο «Κόκκινο», η υπουργός ανέφερε...
Επιδότηση εισφορών για ΔΠΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας