Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δίχτυ προστασίας για μισθωτούς
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίχτυ προστασίας για μισθωτούς

  • A-
  • A+
Θεσμοθετείται το δικαίωμα των μισθωτών αορίστου χρόνου να μην απολύονται χωρίς βάσιμο λόγο, αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας και βελτιώνεται το πλαίσιο για τις συντάξεις χηρείας.

Ισχυρό δίχτυ προστασίας απλώνεται για τους εργαζομένους με τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος των μισθωτών αορίστου χρόνου να μην απολύονται χωρίς βάσιμο λόγο, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που θα εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων του υπουργείου Εργασίας.

Ο εργοδότης θα οφείλει να τεκμηριώνει τον λόγο για τον οποίο προχωράει στην καταγγελία της σύμβασης, ο οποίος λόγος θα συνδέεται με τη συμπεριφορά, τις ικανότητες του εργαζομένου ή με τις λειτουργικές ανάγκες τις επιχείρησης.

«Για πρώτη φορά θεσπίζουμε στην ελληνική έννομη τάξη τον βάσιμο λόγο για τις απολύσεις. Στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά θεσπίζεται στην ελληνική αγορά εργασίας ότι οι απολύσεις θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες, να δικαιολογούνται από βάσιμο λόγο προκειμένου να μπορεί να είναι έγκυρη μια απόλυση», υπογράμμισε η Εφη Αχτσιόγλου στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Ευκλ. Τσακαλώτο και τον Αλέξη Χαρίτση για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους ΟΤΑ.

Ειδικότερα, αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος που να συνδέεται είτε με την ικανότητα του εργαζομένου είτε με τις ανάγκες της επιχείρησης, η απόλυση θεωρείται άκυρη και ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης και να λαμβάνει τους μισθούς υπερημερίας που του οφείλει ο εργοδότης για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Με άλλη διάταξη επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας που εμφανίζεται ως ψευδώς δηλωμένη μερική (π.χ. μερική απασχόληση στα χαρτιά και στην αμοιβή και στην πραγματικότητα πλήρης απασχόληση), με την αυστηροποίηση του πλαισίου προστίμων.

Οπως είναι ήδη γνωστό, εξάλλου, θεσπίζεται σειρά μέτρων για τη θωράκιση της υγείας και της ασφάλειας των μεταφορέων και διανομέων, όπως η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει 15% επί του κατώτατου μισθού στον εργαζόμενο, προκειμένου να συντηρεί το μηχανάκι του κάθε μήνα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διάταξη για τα βαρέα ανθυγιεινά, με την οποία επιμηκύνεται από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα 1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ενσήμων ΒΑΕ από συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών, για ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992, προκειμένου να δικαιούνται σύνταξη.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα συγκέντρωσης των απαιτούμενων προϋποθέσεων σε ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι και την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Συντάξεις χηρείας

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας, πέρα από την κατάργηση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών και την καταβολή των συντάξεων χηρείας στους επιζώντες συζύγους ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλάζει όλο το πλαίσιο. Ειδικότερα, θα προβλέπεται διπλή αύξηση για τις 45.000 ήδη εκδοθείσες συντάξεις χηρείας που έχουν υπολογιστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως και για όλες τις μελλοντικές.

Ο χήρος/η χήρα θα δικαιούται πλέον το 70% της σύνταξης του θανόντος αντί για το 50% (αύξηση 40% του δικαιούμενου ποσού), ενώ καταργείται και το «ψαλίδι» που επιβαλλόταν με τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος. Με τη διάταξη που προωθείται, οι χήρες που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, θα μπορούν να διατηρήσουν, από τώρα και στο εξής, «προσωπική διαφορά».

Προβλέπεται εξάλλου η διατήρηση της σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεωτικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς η αποζημίωση απόλυσης
Αποκλειστικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να καταβάλλονται από την 1η Ιουλίου οι αποζημιώσεις απόλυσης, σύμφωνα με απόφαση της υπ. Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.
Υποχρεωτικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς η αποζημίωση απόλυσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις για το ανάχωμα στις απολύσεις
Η διάταξη - ανάχωμα στις απολύσεις που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - σκούπα των 120 δόσεων και η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, το οποίο επιτρέπει την απόλυση μισθωτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς...
Αντιδράσεις για το ανάχωμα στις απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αχτσιόγλου: Στο τραπέζι και η 13η σύνταξη
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης και την απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι είναι ζήτημα...
Αχτσιόγλου: Στο τραπέζι και η 13η σύνταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς περικοπές οι συντάξεις χηρείας
Kανονικά θα γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων χηρείας ανεξάρτητα από το πότε θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που νομοθετεί τη μη εφαρμογή της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία...
Χωρίς περικοπές οι συντάξεις χηρείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αχτσιόγλου: «Ρύθμιση-τομή η αιτιολόγηση των απολύσεων»
«Κανείς πλέον δεν θα μπορεί να απολύεται, αν δεν συντρέχει βάσιμος λόγος που θα πρέπει να αποδεικνύεται συγκεκριμένα», τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη σε σχετική ρύθμιση που...
Αχτσιόγλου: «Ρύθμιση-τομή η αιτιολόγηση των απολύσεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας