Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευκλ. Τσακαλώτος: Μέχρι τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ευκλ. Τσακαλώτος: Μέχρι τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

  • A-
  • A+

Tα τέσσερα διλήμματα για την οικονομία και την κοινωνία παρουσίασε χθες βράδυ σε ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στα Ιωάννινα ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχτισε την αξιοπιστία της και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα, ενώ άσκησε κριτική στην Ν.Δ και στο ΚΙΝΑΛ.

Το 1ο δίλημμα είναι το πολιτικό σύστημα, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. «Θέλουμε αυτό το πολιτικό σύστημα να εξελιχθεί, να γίνει πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη διαφάνεια, με λιγότερο πελατειακό κράτος;», αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι «πριν από το 2009 το πολιτικό σύστημα ήταν κάπως σικέ» .

Ειδικότερα ανέφερε: «Ήταν κλειδωμένο το πολιτικό σύστημα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε αυτή την κρίση δεν θα μπορούσαμε να το σπάσουμε  Ήταν το δικό τους σύστημα με τα δικά τους λεφτά, που έπαιρναν απ' όπου τα έπαιρναν, που μπορούσαν να κάνουν αναπαραγωγή ενός φαύλου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και ενός φαύλου πολιτικού συστήματος. Χρειαζόταν μια κρίση για να καταλάβουμε πώς λειτουργούσε το σύστημα. Δεν είναι να μιλάμε για σκάνδαλα, αλλά πώς θωρακίζουμε το σύστημα από μελλοντικά σκάνδαλα.

«Σημαντικό για το πολιτικό σύστημα είναι συνταγματική αλλαγή. Μου έκανε εντύπωση πώς οι παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μια πολύ μικρή αλλαγή, να δείξουν πως στη χώρα μας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση το βουλευτικό αξίωμα των Μητσοτάκηδων, των Κεφαλογιάννηδων, των Βαρβιτσιώτηδων και μας κατηγορούν εμάς για νεποτισμό», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε λέγοντας:

«Ο κ. Σημίτης όταν είπε ότι εμείς είμαστε ενοικιαστές σε αυτήν την κυβέρνηση ήταν πολύ βαριά κουβέντα. Το σκέφτηκε; Του ξέφυγε; Τι κουβέντα είναι αυτή; Εκτός και εάν οι νεοδημοκράτες ή οι παλιοί του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως μόνο είναι αυτοί είναι νόμιμοι και μόνιμοι ιδιοκτήτες της χώρας και όλοι οι άλλοι είμαστε ενοικιαστές. Εάν δεν κερδίσουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, θα επιστρέψουν αυτοί αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ιδιοκτήτη σε αυτή τη χώρα. Για μας μόνο ο λαός είναι ιδιοκτήτης και όλοι είναι ενοικιαστές, είτε είναι πράσινοι, κόκκινοι ή μπλε».

Ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε την αντιπολιτευτική τακτική της Φ. Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πραγματικά δεν ξέρω τι σκέπτεται η κ. Γεννηματά, τι σκέφτεται ο απλός πολίτης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΠΑΣΟΚ όταν βλέπει αυτούς τους ανθρώπους να μιλάνε υπέρ της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων και αυτοί συνεχίζουν με βασικό στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι αισθάνεται ένας τέτοιος άνθρωπος, που ήταν προοδευτικός, ήταν με το ΠΑΣΟΚ, που πίστευε στο κοινωνικό κράτος, όταν βλέπει πως η δική του ηγεσία λέει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και δεν υπάρχει η Χρυσή Αυγή, λες και δεν υπάρχει ο Σαλβίνι, λες και δεν υπάρχει ο Όρμπαν, λες και δεν υπάρχει αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη».

Για μας μόνο ο λαός είναι ιδιοκτήτης της χώρας και όλοι είναι ενοικιαστές

Το 2ο δίλημμα είναι η συζήτηση για τη μεσαία τάξη που χρειάζεται βοήθεια σε πολλούς τομείς. Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ψέμα τα όσα υποστηρίζουν η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βοηθήσει τη μεσαία τάξη άλλαξε την αναπτυξιακή πολιτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρέθεσε ο υπουργός είναι ότι «τα μεγάλα κονδύλια που πήγαιναν σε μεγάλες υποδομές, τώρα πηγαίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε λίγο καιρό θα υπάρχει το νομοσχέδιο για μικροχρηματοδοτήσεις». Τα μεσαία στρώματα, τόνισε, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ υπενθύμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα ισορροπημένο πακέτο στη Θεσσαλονίκη.

«Εδώ είναι και η διαφορά με την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη. Ψηφίστε μας, θα χτίσουμε την αξιοπιστία μας για ένα-δυο χρόνια, λέει, και μετά θα διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και θα δείτε πόσο θα βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα. Η διαφορά μας είναι πως εμείς χτίσαμε την αξιοπιστία μας και τώρα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά μέτρα. Το πρώτο μέτρο, που θα κατατεθεί στη Βουλή είτε το Σάββατο είτε τη Δευτέρα, είναι ένα μεικτό νομοσχέδιο με 120 δόσεις και για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους. Το είχαμε υποσχεθεί και τώρα μπορούμε να το κάνουμε».

Χτίσαμε την αξιοπιστία και ανακοινώνουμε σημαντικά μέτρα

Το 3ο δίλημμα, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία όμως δεν έχει κοινωνικό ή οικονομικό πρόγραμμα που να δώσει λύση είτε στους αποκλεισμένους είτε στις μεσαίες τάξεις. «Τους ακροδεξιούς δεν τους αντιμετωπίζεις με ύβρεις αλλά μόνο όταν αντιμετωπίζεις τις κοινωνικές ρίζες πάνω στις οποίες χτίζουν την πολιτική τους», επισήμανε ο υπουργός.

Το 4ο δίλημμα είναι «τι Ευρώπη θέλουμε και τι μπορούμε ρεαλιστικά να ελπίζουμε».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ε. Τσακαλώτος: Η μεσαία τάξη δεν έχει συμφέρον να πάει με τη νεοφιλελεύθερη παράταξη
Κάλεσμα στη μεσαία τάξη απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών και υποστηρίζει ότι τα κοινωνικά στρώματα αυτά «δεν έχουν πραγματικά κανένα συμφέρον να πάνε με τη νεοφιλελεύθερη παράταξη».
Ε. Τσακαλώτος: Η μεσαία τάξη δεν έχει συμφέρον να πάει με τη νεοφιλελεύθερη παράταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει ο Τσακαλώτος για πλεόνασμα 3,5%
Απόλυτα βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ότι αν κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ., ο Γιάννης Στουρνάρας θα πει ότι η οικονομία πάει καλύτερα και έρχονται οι επενδύσεις δήλωσε ο...
Επιμένει ο Τσακαλώτος για πλεόνασμα 3,5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
Το ενδεχόμενο να μη δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου η 3η έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνουν ανοιχτό αρμόδιες πηγές ωστε να μην εκληφθει ως παρέμβαση.
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο τραπέζι και η αύξηση της εθνικής σύνταξης
Αύξηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ από τον επόμενο χρόνο προανήγγειλε, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Στο τραπέζι και η αύξηση της εθνικής σύνταξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαντήσεις και... νουθεσίες Τσακαλώτου στον Μητσοτάκη
Απαντήσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με όσα υποστήριξε χθες στην Ολομέλεια για την υποτιθέμενη καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης δίνει με σημερινή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών και...
Απαντήσεις και... νουθεσίες Τσακαλώτου στον Μητσοτάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσακαλώτος για ΔΝΤ και «κόφτη» μετά το 2018
Επικριτικός απέναντι στο ΔΝΤ εμφανίζεται για ακόμη μια φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θεσμοθετήσει νέα μέτρα, ενώ απορρίπτε...
Τσακαλώτος για ΔΝΤ και «κόφτη» μετά το 2018

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας