Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σταθερές οι τιμές στο πασχαλινό τραπέζι
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σταθερές οι τιμές στο πασχαλινό τραπέζι

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων για το 2019 κυμαίνεται στα 93,0 ευρώ έναντι 92,7 ευρώ το 2018. Στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ το μέσο τυπικό καλάθι του 2019 στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ υπολογίζεται στα 53,86 ευρώ και παρουσιάζει μείωση 3% σε σχέση με το 2018 ● Κρεοπώλες καταγγέλλουν ότι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατεβάζουν τεχνηέντως την τιμή του αρνιού. Πάντως στη Βαρβάκειο Κρεαταγορά οι τιμές του αρνιού κυμαίνονται από 5,5 έως 8,5 ευρώ το κιλό.

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κυμαίνεται το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι μετά την υποχώρηση των τιμών που καταγράφεται στα κρεατικά. Από την άλλη, αυξομειώσεις παρατηρούνται στα οπωροκηπευτικά.

Αυτήν την εικόνα δίνουν οι μελέτες της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), όπως και η ενδεικτική επίσκεψη της «Εφ.Συν.» στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας και στις περιφερειακές. Από την έρευνα που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία αυτή την εποχή είθισται να οργώνουν κεντρικά σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα, προκύπτει μικρή αύξηση των τιμών από 1,4 έως 3% σε σχέση με το 2018.

Την ίδια στιγμή, καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές στις οποίες επιδίδονται μεγάλες αλυσίδες κατεβάζοντας τεχνηέντως την τιμή του αρνιού, σε σημείο που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, κάνουν κρεοπώλες όπως και ο πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΣΕΕ, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων για το 2019 κυμαίνεται στα 93,0 ευρώ έναντι 92,7 ευρώ το 2018, καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,3%.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 22 και 23 Απριλίου τα κρεατικά παρουσίασαν μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής τους κατά 2,7% ισορροπώντας την άνοδο κατά 28% στα οπωροκηπευτικά, η οποία οφείλεται στις παρατεταμένες αντίξοες καιρικές συνθήκες που μείωσαν την παραγωγή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση της εορταστικής περιόδου.

Στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ το μέσο τυπικό καλάθι του 2019 στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ υπολογίζεται στα 53,86 ευρώ και παρουσιάζει μείωση 3% σε σχέση με το 2018 που ήταν 55,74 ευρώ.

Και εδώ παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στα οπωροκηπευτικά (ιδιαίτερα σε ντομάτες και πατάτες), η οποία αντισταθμίζεται από την πτώση της τιμής σε άλλα προϊόντα λόγω προωθητικών ενεργειών (π.χ. βούτυρο, μουστάρδα, συσκευασμένο τσουρέκι). Η τιμή του αρνιού στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 5,99 ευρώ/κιλό και του κατσικιού στα 6,57.

Στη Βαρβάκειο Κρεαταγορά οι τιμές του αρνιού κυμαίνονται από 5,5 έως 8,5 ευρώ το κιλό.

«Οι τιμές είναι κατά μέσο όρο 1 έως 1,5 ευρώ φτηνότερες από πέρσι στο αρνί και το κατσίκι. Το ίδιο και στις συκωταριές. Εδώ οι καταναλωτές μπορούν να ψωνίσουν φτηνά και σε ικανοποιητική ποιότητα. Οι χαμηλές τιμές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι κράχτες. Δεν έχουν κέρδος από αυτό και προσδοκούν ο καταναλωτής να έρθει ώστε να ψωνίσει και τα υπόλοιπα προϊόντα. Επίσης είναι αμφίβολη η προέλευση των κρεατικών. Αυτές τις πρακτικές πρέπει να κοιτάξουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των κρεοπωλών Βαρβακείου, Κλεάνθης Τσιρώνης.

Παρόμοια ήταν τα όσα ακούσαμε από εργαζόμενο σε συνοικιακό κρεοπωλείο της Αγίας Παρασκευής, που τόνισε ότι αυτή η διαφορά στις τιμές σχεδόν εκμηδενίζει το κέρδος στα σούπερ μάρκετ που θέλουν να έρθουν οι καταναλωτές για να ψωνίσουν άλλου είδους προϊόντα, προκαλώντας παράλληλα ζημιά στα παραδοσιακά κρεοπωλεία.

Η μελέτη του ΙΕΛΚΑ δίνει μιαν άλλη εκδοχή: «Η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ από την υπόλοιπη αγορά (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τιμή του αρνιού) είναι αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σούπερ μάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές».

Διακυμάνσεις

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζουν οι διαφορές στις τιμές οπωροκηπευτικών και κρεατικών ακόμα και σε εύρος 35%, με τις διακυμάνσεις να έχουν να κάνουν με την περιοχή (π.χ. βόρεια προάστια-Κερατσίνι), τον τύπο του καταστήματος (αλυσίδες με προσφορές-συνοικιακό), την ποιότητα των προϊόντων και τις αυξομειώσεις ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ζήτηση τη Μεγάλη Εβδομάδα, με ανεβασμένες τιμές αλλά και ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής.

«Το κόστος για το τυπικό καλάθι με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 61,74 ευρώ (από 40,31 ευρώ έως 95,90 ευρώ), ενώ για το τυπικό καλάθι με κατσίκι ανέρχεται σε 64,10 ευρώ (από 42,31 ευρώ έως 95,90 ευρώ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για 4ο μήνα συνεχίζεται η «καταναλωτική κόπωση» στο λιανικό εμπόριο
Η πασχαλινή αγοραστική κίνηση και ο φετινός τζίρος δεν ανέστησαν την αγορά στην Αττική και έτσι η «ανάσταση» του λιανικού εμπορίου, τουλάχιστον στις περιφερειακές αγορές της Αττικής, δεν ήρθε ούτε φέτος το...
Για 4ο μήνα συνεχίζεται η «καταναλωτική κόπωση» στο λιανικό εμπόριο
Ελαιόλαδο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση εξαγωγών ελαιόλαδου στην Ιταλία
Για μείωση της φετινής παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου, που σε ορισμένες περιοχές και περιπτώσεις θα αγγίξει ακόμα και το 50% σε σύγκριση με το 2018, κάνουν λόγο οι πρώτες προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών...
Αύξηση εξαγωγών ελαιόλαδου στην Ιταλία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουχτερό το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού
Υποτονική μέχρι στιγμής η κίνηση στην αγορά ενώ σημαντικά πιο ακριβό θα είναι το φετινό πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου καθώς τα ντόπια αμνοερίφια σημειώνουν αύξηση έως και 20%...
Τσουχτερό το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή διοίκηση ζητούν οι τράπεζες
Τον χρόνο που μετράει αντίστροφα για την Creta Farms προσπαθούν να σταματήσουν οι τράπεζες με το αίτημα για προσωρινή διοίκηση που πρόκειται να εκδικαστεί αύριο στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.
Προσωρινή διοίκηση ζητούν οι τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας