Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ

Θεσπίζονται ειδικές διευκολύνσεις αποπληρωμής για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, με 24-28 μηνιαίες δόσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ

  • A-
  • A+

Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό και την αντιπολίτευση προκάλεσε η χθεσινή δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2018.

«Καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην επιχείρηση», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Σταθάκης και περνά στην αντεπίθεση προσθέτοντας:

«Ο εκνευρισμός τους είναι απολύτως ερμηνεύσιμος, αφ’ ενός τους ακυρώσαμε το σχέδιο εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, αφ’ ετέρου ανοίγουμε τον δρόμο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που συνειδητά κρατούσαν κλειστό για την επιχείρηση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι το 2014, ύστερα από αυξήσεις 50% στα τιμολόγια, χωρίς την επιβάρυνση από τις διεθνείς τιμές ρύπων και με μερίδιο αγοράς άνω του 90%, η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός της αυξανόταν.

Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση για την περιπέτεια του ανοίγματος της αγοράς, που κατέληξε στο σκάνδαλο Energa-Hellas Power, σημειώνοντας ότι «ακόμη πληρώνουν η ΔΕΗ και οι καταναλωτές».

Επικεντρώνεται στη μείωση κατά 15% του κόστους του ρεύματος από το 2015, στον σταθερό περιορισμό του χρέους και στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ που θα της επιτρέψει τη δυναμική παρουσία της στις ΑΠΕ.

«Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση. Για όλα τα επόμενα χρόνια, που θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ θα παραμένει βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας στη χώρα», καταλήγει ο Γιώργος Σταθάκης.

Η πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε με την παρέμβαση του τομεάρχη Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα, που κάνει λόγο για «σοκ και δέος», υποστηρίζει ότι «οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης Τσίπρα κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας» και υπολογίζει τις ζημιές σε 903,8 εκατ. ευρώ, που τις αποδίδει σε ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Σε «άθλιους τυχοδιώκτες» αναφέρεται ο τομεάρχης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Μανιάτης, ο οποίος όμως υπολογίζει τις ζημιές σε 540 εκατ. ευρώ, ενώ ανεβάζει τα κέρδη της ΔΕΗ σε 400 εκατ. ευρώ το 2014.

Κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι ακύρωσε τη νομοθετημένη «μικρή ΔΕΗ» και εκτιμά ότι τα κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης θα απέφεραν έσοδα 4 δισ. ευρώ!

Το πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ προκάλεσε αναταράξεις στο Χρηματιστήριο και πτώση της μετοχής κατά 11,75%.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης κάνει λόγο για μειωμένη κερδοφορία και προαναγγέλλει αντιστροφή του φαινομένου με θεσμικά μέτρα και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

«Η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλίσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές», επισημαίνει με νόημα, ενώ κάνει ειδική αναφορά στο πρόγραμμα αποεπένδυσης κατά 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης, καλώντας την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού να εγκρίνει εγκαίρως τις Αδειες Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), που θα βοηθήσουν στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Τα στοιχεία για το 2018 καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις ύψους 542 εκατ. ευρώ, αλλά περιορισμό του χρέους και γενναία αύξηση των επενδύσεων στα 746,7 εκατ. ευρώ.

Στις θετικές παραμέτρους περιλαμβάνονται η βελτίωση της εισπραξιμότητας κατά 198,6 εκατ. ευρώ, η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 21,4 εκατ. ευρώ και η σταδιακή περικοπή του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα μηδενιστεί στα τέλη του χρόνου και ήδη απέδωσε 157,2 εκατ. ευρώ.

Οι βασικότεροι αρνητικοί παράγοντες, που επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα κυρίως το τελευταίο εξάμηνο, είναι η επιβάρυνση κατά 137,9 εκατ. ευρώ της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και τα 151,6 εκατ. από την πώληση ενέργειας σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής σε ιδιώτες παρόχους, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Εχει ενδιαφέρον ότι το 2018 καταγράφεται μικρή μείωση (1,2%) της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, αλλά κατακόρυφη αύξηση, που διαμορφώθηκε στο 75,2%, στις εξαγωγές ενέργειας προς τρίτες χώρες, μέσω των βορείων διασυνδέσεων του δικτύου, που αποκτήθηκε από δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θέλει η Ν.Δ.»
«Η Ν.Δ. θέλει να αυξήσει ξανά τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30-50%» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρακτορείο FM».
«Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θέλει η Ν.Δ.»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «Ναέρας» πρασινίζει ενεργειακά την Ικαρία
Την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος επέλεξε η διοίκηση της ΔΕΗ για να εγκαινιάσει την «πράσινη» μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ικαρία, που θα καλύψει το 50% των αναγκών του νησιού.
Ο «Ναέρας» πρασινίζει ενεργειακά την Ικαρία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και τα συνδέει με την ακύρωση των σχεδίων για τη “μικρή ΔΕΗ”...
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοπρασία ΡΑΕ για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Με μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ξένων εταιρειών, αλλά κυρίως με την εξασφάλιση πολύ καλών τιμών, ολοκληρώθηκε η δεύτερη δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για νέα έργα στον κρίσιμο τομέα των...
Δημοπρασία ΡΑΕ για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάτω τα χέρια από το ΕΤΜΕΑΡ» λένε έξι φορείς ΑΠΕ
Ο K. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του για τα νέα τιμολόγια, είχε υποσχεθεί τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25%, από την οποία υπολογίζει ότι θα καλύψει τα 130 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. που θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ.
«Κάτω τα χέρια από το ΕΤΜΕΑΡ» λένε έξι φορείς ΑΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας