Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Επίθεση φιλίας» από διαχειριστές δανείων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Επίθεση φιλίας» από διαχειριστές δανείων

  • A-
  • A+
Στελέχη της αγοράς διαχείρισης επιμένουν ότι οι λύσεις που θα προσφέρουν θα είναι βιώσιμες με επίκεντρο το ακίνητο και θα εμπεριέχουν ως βασικό κριτήριο την αξιοπρέπεια του δανειολήπτη και της οικογένειάς του ● Προς το παρόν, ο μεγαλύτερος όγκος που έχουν να διαχειριστούν οι 17 εταιρείες αφορά μη εξασφαλισμένα δάνεια ωστόσο μετά το φθινόπωρο το χαρτοφυλάκιο θα εμπλουτιστεί και με δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις (στεγαστικά, επιχειρηματικά κ.ά.).

«Κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ βρίσκονται ήδη στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις προβληματικών δανείων 33 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Ετσι, την επόμενη τριετία η αγορά των υπό διαχείριση δανείων θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Στελέχη των 17 εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, παραδέχθηκαν πως οι δανειολήπτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν ακούν ότι το δάνειο πωλήθηκε ή τιτλοποιήθηκε, και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Τάσος Πανούσης, επικεφαλής της FPS και πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ενωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε να βρούμε λύσεις βιώσιμες. Να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν που θέλει να σώσει το σπίτι του. Αν ο στρατηγικός κακοπληρωτής πιστεύει ότι θα έρθει σε εμάς και θα γλιτώσει, κάνει λάθος».

Στελέχη της αγοράς διαχείρισης, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την τραπεζική αγορά, επιμένουν ότι οι λύσεις που θα προσφέρουν θα είναι βιώσιμες με επίκεντρο το ακίνητο και θα εμπεριέχουν ως βασικό κριτήριο την αξιοπρέπεια του δανειολήπτη και της οικογένειάς του.

Κανόνες

Αυτό που υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους είναι ότι όπως και οι τράπεζες έτσι και οι εταιρείες διέπονται από τους ίδιους κανόνες σε ό,τι αφορά τα εργαλεία και τον τρόπο επικοινωνίας με τους δανειολήπτες, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Οπως ανέφερε ο Αρης Αρβανιτάκης, επικεφαλής της UCI Hellas, στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανείου τους, τους προτείνεται να μετακομίσουν σε ακίνητο μικρότερης αξίας, αναλαμβάνοντας τόσο τα έξοδα της μετακόμισης όσο και τις εγγυήσεις δύο μηνών.

Στη Τhea Artemis, όπως σημείωσε η επικεφαλής Ειρήνη Μαραγκουδάκη, μεγάλο μέρος των εισπράξεων έχει προκύψει από εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων. «Οι πελάτες που θέλουν να βρουν λύσεις, συνεργάζονται. Και όλα γίνονται συναινετικά», ανέφερε σημειώνοντας ότι σε σύνολο χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ, οι ανακτήσεις, μέχρι τώρα, είναι 48 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, ο μεγαλύτερος όγκος που έχουν να διαχειριστούν οι 17 εταιρείες αφορά μη εξασφαλισμένα δάνεια καθώς ήταν πιο εύκολη η μεταβίβασή τους, ωστόσο μετά το φθινόπωρο το χαρτοφυλάκιο θα εμπλουτιστεί και με δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις (στεγαστικά, επιχειρηματικά κ.ά.).

Προφανώς, οι εταιρείες διαχείρισης δεν είναι φιλανθρωπικές οργανώσεις για να κάνουν γενναιόδωρα «κουρέματα» και ρυθμίσεις. Το κάνουν γιατί έχουν πάρει σε πολύ χαμηλή τιμή τα «κόκκινα» δάνεια, άρα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια και επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τις τράπεζες, δεν διέπονται από δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας (EBA Rules) και δεν χρειάζεται να δίνουν… λογαριασμό στην ΕΚΤ και στον SSM.

Στις τράπεζες υπάρχει πάντα ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) και ο φόβος να «μολυνθεί» το ενήμερο χαρτοφυλάκιο (contamination effect), δηλαδή οι γενναιόδωρες ρυθμίσεις να αποτελέσουν… κίνητρο για τους ενήμερους δανειολήπτες και να «παγώσουν» τις πληρωμές τους με στόχο να «κοκκινίσουν» το δάνειό τους. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν υπάρχουν για τις εταιρείες, καθώς η κάθε λύση είναι εξατομικευμένη.

Οι εταιρείες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ευέλικτες και λιγότερο γραφειοκρατικές σε σχέση με τις τράπεζες που έχουν κύριο σκοπό τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις, όχι να «κυνηγούν» τα «κόκκινα» δάνεια, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Ετσι, οι εταιρείες κινούνται στην κατεύθυνση των συναινετικών λύσεων -που οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να τρέξουν- οι οποίες είναι:

α) εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου (παραχώρηση της κυριότητας και διευθέτηση του τυχόν υπολοίπου του δανείου),

β) μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου και υπογραφή σύμβασης ενοικίασης/χρηματοδοτικής σύμβασης για συγκεκριμένη περίοδο ώστε να συνεχίσει να διαμένει ο δανειολήπτης,

γ) εθελοντική εκποίηση του ακινήτου σε τρίτο και σε περίπτωση που το τίμημα υπολείπεται της οφειλής, διαγράφεται η εναπομένουσα οφειλή, δ) ανταλλαγή με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας στο όποιο μετακομίζει ο δανειολήπτης «κουρεύοντας» αντίστοιχα το δάνειό του.

Συνωστισμός διαχειριστών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ενωση των εταιρειών διαχείρισης, στην Ελλάδα έχουν ήδη δανειοδοτηθεί 17 εταιρείες (servicers), που απασχολούν 2.000 εργαζομένους και στον… προθάλαμο της αδειοδότησης βρίσκονται άλλες 4-5, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων θα αγγίξει πολύ σύντομα τα 5.000 άτομα.

Ηδη η ελληνική αγορά διαχείρισης δανείων είναι η 4η μεγαλύτερη της Ευρώπης και θα αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς τράπεζες και εταιρείες έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους 100 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια που θα πρέπει να «πέσουν» στα 30 δισ. μέχρι το τέλος του 2021.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
400 εκατ. ευρώ για το ομόλογο της Πειραιώς
Επιτυχής η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 350 εκατ. ευρώ, ωστόσο το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 9,75%.
400 εκατ. ευρώ για το ομόλογο της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κουρεύει» ώς 37% τα «κόκκινα» δάνεια η ΕΤΕ
Νέο πρόγραμμα, που προβλέπει «κούρεμα» του μη εξυπηρετούμενου στεγαστικού δανείου, ακόμα και κάτω από την εμπορική αξία του ακινήτου, ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα χωρίς όμως να δημιουργηθεί ηθικός κίνδυνος
«Κουρεύει» ώς 37% τα «κόκκινα» δάνεια η ΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την επανεκκίνησή τους σχεδιάζουν οι τράπεζες
Στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ποντάρει ο χρηματοπιστωτικός τομέας ώστε να μπει σε φάση επανεκκίνησης.
Την επανεκκίνησή τους σχεδιάζουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πρώτη κατοικία ξεκίνησαν οι θεσμοί
Ποσοτικοποίηση των θετικών επιπτώσεων που θα έχει για τα πιστωτικά ιδρύματα η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας ζήτησαν οι θεσμοί από τις τράπεζες στη συνάντηση που είχαν στο Hilton.
Με πρώτη κατοικία ξεκίνησαν οι θεσμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτα ρυθμίσεων για... «Ελβετούς» δανειολήπτες
Την καθαρογραφή της απόφασης του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τις τράπεζες για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αναμένουν τα τραπεζικά επιτελεία ώστε να… τοποθετηθούν και κυρίως να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα 70.000...
Πακέτα ρυθμίσεων για... «Ελβετούς» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πορεία από τον νόμο Κατσέλη στο νέο καθεστώς
Το προηγούμενο νομικό πλαίσιο ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του και έσωσε χιλιάδες νοικοκυριά από τον εφιάλτη των πλειστηριασμών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών για την ενεργητική...
Η πορεία από τον νόμο Κατσέλη στο νέο καθεστώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας