• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 30.9°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.2°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.5°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 28.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 32.1°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Επίθεση φιλίας» από διαχειριστές δανείων

 • A-
 • A+
Στελέχη της αγοράς διαχείρισης επιμένουν ότι οι λύσεις που θα προσφέρουν θα είναι βιώσιμες με επίκεντρο το ακίνητο και θα εμπεριέχουν ως βασικό κριτήριο την αξιοπρέπεια του δανειολήπτη και της οικογένειάς του ● Προς το παρόν, ο μεγαλύτερος όγκος που έχουν να διαχειριστούν οι 17 εταιρείες αφορά μη εξασφαλισμένα δάνεια ωστόσο μετά το φθινόπωρο το χαρτοφυλάκιο θα εμπλουτιστεί και με δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις (στεγαστικά, επιχειρηματικά κ.ά.).

«Κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ βρίσκονται ήδη στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις προβληματικών δανείων 33 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Ετσι, την επόμενη τριετία η αγορά των υπό διαχείριση δανείων θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Στελέχη των 17 εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, παραδέχθηκαν πως οι δανειολήπτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν ακούν ότι το δάνειο πωλήθηκε ή τιτλοποιήθηκε, και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Τάσος Πανούσης, επικεφαλής της FPS και πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ενωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε να βρούμε λύσεις βιώσιμες. Να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν που θέλει να σώσει το σπίτι του. Αν ο στρατηγικός κακοπληρωτής πιστεύει ότι θα έρθει σε εμάς και θα γλιτώσει, κάνει λάθος».

Στελέχη της αγοράς διαχείρισης, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την τραπεζική αγορά, επιμένουν ότι οι λύσεις που θα προσφέρουν θα είναι βιώσιμες με επίκεντρο το ακίνητο και θα εμπεριέχουν ως βασικό κριτήριο την αξιοπρέπεια του δανειολήπτη και της οικογένειάς του.

Κανόνες

Αυτό που υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους είναι ότι όπως και οι τράπεζες έτσι και οι εταιρείες διέπονται από τους ίδιους κανόνες σε ό,τι αφορά τα εργαλεία και τον τρόπο επικοινωνίας με τους δανειολήπτες, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Οπως ανέφερε ο Αρης Αρβανιτάκης, επικεφαλής της UCI Hellas, στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανείου τους, τους προτείνεται να μετακομίσουν σε ακίνητο μικρότερης αξίας, αναλαμβάνοντας τόσο τα έξοδα της μετακόμισης όσο και τις εγγυήσεις δύο μηνών.

Στη Τhea Artemis, όπως σημείωσε η επικεφαλής Ειρήνη Μαραγκουδάκη, μεγάλο μέρος των εισπράξεων έχει προκύψει από εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων. «Οι πελάτες που θέλουν να βρουν λύσεις, συνεργάζονται. Και όλα γίνονται συναινετικά», ανέφερε σημειώνοντας ότι σε σύνολο χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ, οι ανακτήσεις, μέχρι τώρα, είναι 48 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, ο μεγαλύτερος όγκος που έχουν να διαχειριστούν οι 17 εταιρείες αφορά μη εξασφαλισμένα δάνεια καθώς ήταν πιο εύκολη η μεταβίβασή τους, ωστόσο μετά το φθινόπωρο το χαρτοφυλάκιο θα εμπλουτιστεί και με δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις (στεγαστικά, επιχειρηματικά κ.ά.).

Προφανώς, οι εταιρείες διαχείρισης δεν είναι φιλανθρωπικές οργανώσεις για να κάνουν γενναιόδωρα «κουρέματα» και ρυθμίσεις. Το κάνουν γιατί έχουν πάρει σε πολύ χαμηλή τιμή τα «κόκκινα» δάνεια, άρα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια και επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τις τράπεζες, δεν διέπονται από δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας (EBA Rules) και δεν χρειάζεται να δίνουν… λογαριασμό στην ΕΚΤ και στον SSM.

Στις τράπεζες υπάρχει πάντα ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) και ο φόβος να «μολυνθεί» το ενήμερο χαρτοφυλάκιο (contamination effect), δηλαδή οι γενναιόδωρες ρυθμίσεις να αποτελέσουν… κίνητρο για τους ενήμερους δανειολήπτες και να «παγώσουν» τις πληρωμές τους με στόχο να «κοκκινίσουν» το δάνειό τους. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν υπάρχουν για τις εταιρείες, καθώς η κάθε λύση είναι εξατομικευμένη.

Οι εταιρείες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ευέλικτες και λιγότερο γραφειοκρατικές σε σχέση με τις τράπεζες που έχουν κύριο σκοπό τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις, όχι να «κυνηγούν» τα «κόκκινα» δάνεια, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Ετσι, οι εταιρείες κινούνται στην κατεύθυνση των συναινετικών λύσεων -που οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να τρέξουν- οι οποίες είναι:

α) εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου (παραχώρηση της κυριότητας και διευθέτηση του τυχόν υπολοίπου του δανείου),

β) μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου και υπογραφή σύμβασης ενοικίασης/χρηματοδοτικής σύμβασης για συγκεκριμένη περίοδο ώστε να συνεχίσει να διαμένει ο δανειολήπτης,

γ) εθελοντική εκποίηση του ακινήτου σε τρίτο και σε περίπτωση που το τίμημα υπολείπεται της οφειλής, διαγράφεται η εναπομένουσα οφειλή, δ) ανταλλαγή με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας στο όποιο μετακομίζει ο δανειολήπτης «κουρεύοντας» αντίστοιχα το δάνειό του.

Συνωστισμός διαχειριστών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ενωση των εταιρειών διαχείρισης, στην Ελλάδα έχουν ήδη δανειοδοτηθεί 17 εταιρείες (servicers), που απασχολούν 2.000 εργαζομένους και στον… προθάλαμο της αδειοδότησης βρίσκονται άλλες 4-5, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων θα αγγίξει πολύ σύντομα τα 5.000 άτομα.

Ηδη η ελληνική αγορά διαχείρισης δανείων είναι η 4η μεγαλύτερη της Ευρώπης και θα αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς τράπεζες και εταιρείες έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους 100 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια που θα πρέπει να «πέσουν» στα 30 δισ. μέχρι το τέλος του 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρότερα, πιο ασφαλή στεγαστικά
Σταδιακή αυξητική τάση των εκταμιεύσεων δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα, που παραμένουν όμως χαμηλές τόσο ως απόλυτο μέγεθος (782 εκατ. ευρώ το 2021) όσο και σε σύγκριση με το προ δημοσιονομικής κρίσης...
Μικρότερα, πιο ασφαλή στεγαστικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μίτος... 5,2 δισ. ευρώ από την «Αριάδνη»
Πωλητήριο στο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων –εκτός του προγράμματος «Ηρακλής»–, αυτό της PQH, του Ενιαίου Εκκαθαριστή των τραπεζών υπό εκκαθάριση, με την επωνυμία «Αριάδνη» μπήκε με την ανάρτηση της...
Μίτος... 5,2 δισ. ευρώ από την «Αριάδνη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησε η επιδότηση δόσεων σε ρυθμισμένα δάνεια α΄ κατοικίας
Οι πρώτες καταβολές επιδότησης δόσεων για δάνεια πρώτης κατοικίας προς τέσσερις πολίτες, που ρύθμισαν τις «κόκκινες» οφειλές τους στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019, πραγματοποιήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου.
Ξεκίνησε η επιδότηση δόσεων σε ρυθμισμένα δάνεια α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση για την πρώτη κατοικία
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, με επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος. Σχεδόν 3.000 αιτήσεις ήταν «ώριμες» μέχρι τις 18 Αυγούστου.
Επιτάχυνση για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς... απογείωση τα επιτόκια δανεισμού
Πού βρίσκονται σήμερα τα επιτόκια των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, για τα οποία υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση λόγω της αύξησης των ενοικίων • Εντός του μηνός οι πρώτες αυξήσεις στα σταθερά στεγαστικά...
Προς... απογείωση τα επιτόκια δανεισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δάνεια 6,3 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν πέρσι μέσω servicers
Τον τελευταίο χρόνο οι servicers προχώρησαν σε περισσότερες από 84.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών.
Δάνεια 6,3 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν πέρσι μέσω servicers

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας