Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πακέτα ρυθμίσεων για... «Ελβετούς» δανειολήπτες

70.000 δανειολήπτες στεγαστικών με ρήτρα ελβετικού φράγκου βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα απ’ όσα δανείστηκαν την περίοδο 2006-2010.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πακέτα ρυθμίσεων για... «Ελβετούς» δανειολήπτες

  • A-
  • A+
Μπορεί ο Αρειος Πάγος να δικαιώνει τις τράπεζες, ωστόσο η πίεση για μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μεγάλη και αναμένεται να προχωρήσουν σε πιο γενναίες εξωδικαστικές ρυθμίσεις

Την καθαρογραφή, πιθανότατα τη Μ. Τρίτη, της απόφασης του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τις τράπεζες για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αναμένουν τα τραπεζικά επιτελεία ώστε να… τοποθετηθούν και κυρίως να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα 70.000 δανειοληπτών, οι οποίοι βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα απ’ όσα δανείστηκαν για να αποκτήσουν σπίτι την περίοδο 2006-2010, καθώς τον Ιανουάριο του 2015 με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας «ξεκλείδωσε» η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Ετσι, από τη μια μέρα στην άλλη και εν μέσω κρίσης οι «Ελβετοί» δανειολήπτες είδαν την οφειλή τους προς τις τράπεζες να αυξάνεται μέχρι και 25%.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίνει νόμιμο τον όρο για την αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, απορρίπτοντας το αίτημα χιλιάδων δανειοληπτών για αποπληρωμή με βάση την ισοτιμία που ίσχυε όταν έλαβαν το δάνειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δανειολήπτρια που προσέφυγε στον Αρειο Πάγο ζητώντας να κριθεί ως άκυρος και καταχρηστικός ο όρος για αποπληρωμή με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, το 2007 είχε λάβει δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει, των υπαλλήλων της τράπεζας λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία ευρώ - φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Κάπως έτσι, πολύ μεγάλο ποσοστό των δανείων σε ελβετικό φράγκο, τα οποία στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, «κοκκίνισαν» επιβαρύνοντας και τα βιβλία των τραπεζών που πρέπει ταχύτατα να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Πάντως, επειδή ήδη από το 2015 πολλοί δανειολήπτες είχαν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό από τα δικαστήρια οι τράπεζες είχαν προχωρήσει στις πρώτες εξωδικαστικές ρυθμίσεις -όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικές κατά γενική ομολογία– τις οποίες εκτιμάται ότι θα επεκτείνουν προσφέροντας πιο γενναίες λύσεις.

Γιατί μπορεί ο Αρειος Πάγος να τις δικαιώνει, ωστόσο η πίεση για μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μεγάλη και το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό.

Πακέτα ρυθμίσεων

Πέρα από τις εξατομικευμένες λύσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει «πακέτα» ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν μερική διαγραφή οφειλών σε ποσοστό 30%-40%.

Τέτοια προγράμματα «τρέχουν» συστημικές τράπεζες… και προσφέρουν μερική διαγραφή χρέους βασιζόμενες στον μηχανισμό «spit and freeze».

Ειδικότερα, η τράπεζα μετατρέπει σε ευρώ το δάνειο που ελήφθη σε ελβετικό φράγκο χωρίς καμία επιβάρυνση (πάλι καλά!) και στη συνέχεια υπολογίζεται η εμπορική αξία του ακινήτου και το ποσό του δανείου που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία (spilt) και το υπόλοιπο δάνειο «παγώνει» (freeze).

Αν π.χ. το δάνειο είναι 200.000 ευρώ και η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 150.000 ευρώ, το δάνειο «σπάει» σε 150.000 ευρώ και 50.000 ευρώ. Στη συνέχεια το δάνειο που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του ακινήτου εξυπηρετείται με δόσεις και επιτόκιο της αρχικής σύμβασης του δανείου πριν από τη μετατροπή του σε ελβετικό φράγκο.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νέα δανειακή σύμβαση, καθώς βασικοί όροι, όπως η διάρκεια και το ύψος της δόσης, καθορίζονται βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος και της ηλικίας του δανειολήπτη.

Το υπόλοιπο δάνειο, δηλαδή το ποσό πάνω από την εμπορική αξία του ακινήτου, «παγώνει», δεν επιβαρύνεται με τόκους και σταδιακά διαγράφεται, υπό τον όρο ότι ο δανειολήπτης αποπληρώνει το «βασικό» δάνειο. Το τελικό ύψος του «κουρέματος» θα προκύψει στη λήξη της δανειακής σύμβασης με βάση την τότε αξία του ακινήτου.

Για παράδειγμα: Στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, το οποίο αν μετατραπεί σε ευρώ θα έχει ανεξόφλητη αξία 250.000, διαχωρίζεται με βάση το παραπάνω στα εξής δύο μέρη: το πρώτο, αξίας 120.000, αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του ακινήτου και ρυθμίζεται για αποπληρωμή σε βάθος 15ετίας.

Οι υπόλοιπες 130.000 ευρώ «παγώνουν» άτοκα για 15 χρόνια. Κάθε χρόνο που ο δανειολήπτης θα εξυπηρετεί ομαλά τις δόσεις του πληρωτέου δανείου, δηλαδή των 120.000, θα διαγράφεται το 5% του «παγωμένου» τμήματος. Δηλαδή 6.500 ευρώ ετησίως.

Εφόσον στη 15ετία ο δανειολήπτης αποπληρώσει το πληρωτέο μέρος των 120.000 ευρώ, θα έχουν διαγραφεί 97.500 ευρώ (το 75% του παγωμένου σκέλους ή το 39% του συνολικού ποσού). Ωστόσο θα απομένουν 32.500 ευρώ «παγωμένου» δανείου που δεν θα έχουν διαγραφεί.

Οταν θα γίνει επανεκτίμηση της εμπορικής αξίας στη λήξη της 15ετίας και η αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ που έχουν αποπληρωθεί, για παράδειγμα 140.000 ευρώ, τότε ο δανειολήπτης θα καταβάλει άλλα 20.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 12.500 ευρώ διαγράφονται.

Ετσι, από την αρχική οφειλή των 250.000 ευρώ ο δανειολήπτης θα έχει καταβάλει 140.000 και θα έχουν διαγραφεί 110.000 ευρώ ενώ θα έχει όφελος και από τη μη καταβολή τόκων για το «παγωμένο» επί μια 15ετία τμήμα του δανείου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαίωση για τα «ελβετικά» δάνεια
Οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που βρέθηκαν να χρωστάνε περισσότερα από όσα είχαν δανειστεί δικαιώθηκαν με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η υπόθεση αφορά 65.000 – 70.000...
Δικαίωση για τα «ελβετικά» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ελβετικό φράγκο, θηλιά για τους δανειολήπτες
Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται περισσότεροι από 65.000 Ελληνες που την περίοδο 2006-2008 έλαβαν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, καθώς η δόση του δανείου τους -αλλά και το άληκτο κεφάλαιο– αυξάνεται, από...
Το ελβετικό φράγκο, θηλιά για τους δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δάνεια 5 δισ. από Πειραιώς το 2020
Πατάει γκάζι για να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια η Τράπεζα Πειραιώς και να εξυγιάνει τον ισολογισμό της, ενώ σχεδιάζει την εκταμίευση νέων δανείων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά το...
Δάνεια 5 δισ. από Πειραιώς το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτάσεις τραπεζών για τις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει
Λύση στη δύσκολη εξίσωση των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Δημόσιο σε δάνεια και έχουν καταπέσει καλούνται να βρουν κυβέρνηση και θεσμοί, με τις τράπεζες να έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους.
Προτάσεις τραπεζών για τις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Βασική αρχή του νέου πτωχευτικού δίκαιου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση εξωδικαστικών ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια επισημαίνει η Ενωση Τραπεζών.
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησε η επιδότηση δόσεων σε ρυθμισμένα δάνεια α΄ κατοικίας
Οι πρώτες καταβολές επιδότησης δόσεων για δάνεια πρώτης κατοικίας προς τέσσερις πολίτες, που ρύθμισαν τις «κόκκινες» οφειλές τους στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019, πραγματοποιήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου.
Ξεκίνησε η επιδότηση δόσεων σε ρυθμισμένα δάνεια α΄ κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας