Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεχίζεται η επέκταση συμβάσεων εργασίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεχίζεται η επέκταση συμβάσεων εργασίας

  • A-
  • A+
Αμεσα θα ψηφιστεί και το πλαίσιο προστασίας των διανομέων, για υποχρεωτική συντήρηση του οχήματος εργοδότη ή καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης, υποχρέωση παροχής μέσων ατομικής προστασίας και υποχρεωτική εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Το πολυαναμενόμενο εδώ και μήνες σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις είναι έτοιμο και η κατάθεσή του προς ψήφιση εξαρτάται από τον προγραμματισμό της Βουλής, σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, προανήγγειλε την επέκταση τριών ακόμα συλλογικών συμβάσεων την ερχόμενη εβδομάδα και ανάλυσε τα μέτρα για τους διανομείς και μεταφορείς, τα οποία θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο των 120 δόσεων.

Ειδικότερα, προανήγγειλε την υποχρεωτική εφαρμογή στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου των συλλογικών συμβάσεων, για:

1. Εργαζόμενους στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα). Στον κλάδο υπεγράφη για πρώτη φορά φέτος τον Φεβρουάριο συλλογική σύμβαση, η οποία έχει ετήσια ισχύ έως 31/12/2019. Η σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς από 711 ευρώ έως 771 ευρώ και ημερομίσθια από 28,44 έως 30,84 ευρώ. Εκτιμάται πως καλύπτει 20.000 – 25.000 απασχολούμενους και 50.000 επιχειρήσεις. Υπάρχει και ρήτρα εξασφάλισης ενός ελάχιστου ορίου εισοδήματος, που προσδιορίζεται μηνιαίως στο 26πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (με το σημερινό ημερομίσθιο 755,04 ευρώ). Η σύμβαση προβλέπει επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ ανά έτος, οικογενειακό επίδομα 10% και προσαύξηση 15% για πτυχίο ανώτερων σχολών.

2. Τραπεζοϋπαλλήλους, που προβλέπει αυξήσεις 2,75% σε βάθος τριετίας για 39.000 τραπεζοϋπαλλήλους, μείωση του ωραρίου συναλλαγών κατά μισή ώρα και προστασία της απασχόλησης στον κλάδο. Η σύμβαση προβλέπει αύξηση αποδοχών σε τρεις δόσεις: Από 1/12/2019 αύξηση 0,50%, από 1/12/2020 κατά 0,75%, από 1/12/2021 περαιτέρω κατά 1,50%. Τη σύμβαση υπογράφουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως επίσης η Attica, η IBG, η Praxia και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Καρδίτσας και Παγκρήτια (πάνω από το 70% των εργαζομένων). Εφόσον η σύμβαση επεκταθεί θα καλυφθούν και οι υπόλοιποι τραπεζοϋπάλληλοι.

3. Ξενοδοχοϋπαλλήλους του νομού Χανίων. Η σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς για το 2019 από 795 ευρώ έως 867 ευρώ και αύξηση 1% για το 2020 (από 803 έως 875 ευρώ). Το βασικό ημερομίσθιο των σερβιτόρων διαμορφώνεται σε 62,19 ευρώ για φέτος και 62,81 ευρώ το 2020.

Η Εφη Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι έχουν ήδη επεκταθεί 11 κλαδικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους.

«Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι συμβάσεις που υπογράφονται και αυτές που είναι σε ισχύ ελέγχονται, και όσες πληρούν την προϋπόθεση της κάλυψης του 51% των εργαζομένων ενός κλάδου είτε έχουν επεκταθεί είτε θα επεκταθούν», επισήμανε η υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, μείωσαν τον κατώτατο μισθό κατά 22% και για τους νέους κατά 32%, θεσπίζοντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό, εκτίναξαν την ανεργία στο 28% και την ανεργία των νέων στο 60%.

Διανομείς με δίκυκλο

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων και μεταφορέων, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, η Εφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι για πρώτη φορά υφαίνεται δίχτυ ασφαλείας των βασικών συνθηκών των εργαζόμενων διανομέων με δίκυκλο, οι οποίοι μαζί και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ήταν αόρατοι για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά η Εφη Αχτσιόγλου.

Στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα προβλέπεται, όπως είπε:

α. υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, εφόσον αυτό είναι της ιδιοκτησίας του

β. υποχρέωση παροχής μέσων ατομικής προστασίας (κράνος, γάντια κ.λπ.) στον εργαζόμενο

γ. καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίσης με το 15% του κατώτατου μισθού, εφόσον το όχημα είναι ιδιοκτησίας του εργαζόμενου

δ. υποχρεωτική εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι διανομείς, ιδιοκτησίας είτε του εργοδότη είτε δικής τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με στόχο τη διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων

ε. έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τα συναρμόδια Υπουργεία (Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη) για την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προδιαγραφών για τη συντήρηση των οχημάτων, τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τον φορέα πιστοποίησης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προσαρτώμενου αποθηκευτικού χώρου και την εκπόνηση πρότυπης γραπτής εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου.

Οπως είπε η Ε. Αχτσιόγλου, το υπουργείο έχει αναθέσει επιστημονική μελέτη για την ασφάλεια και την υγεία σε κλάδους όπου παρατηρούνται φαινόμενα μη συμβατικών εργασιακών σχέσεων (π.χ. εκτεταμένη μερική απασχόληση) στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος των διανομέων στην εστίαση, με στόχο να προσδιοριστούν περαιτέρω μέτρα πολιτικής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέλουν να δώσουν γην και ύδωρ σε φίλους επιχειρηματίες
Νέοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο που είναι από την Τετάρτη το βράδυ σε διαβούλευση. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται φίλα προσκείμενοι στην...
Θέλουν να δώσουν γην και ύδωρ σε φίλους επιχειρηματίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους
Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας έχει επεκτείνει συλλογικές συμβάσεις σε 15 κλάδους της οικονομίας, οι οποίες καλύπτουν περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους.
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δίχτυ προστασίας για μισθωτούς
Ισχυρό δίχτυ προστασίας απλώνεται για τους εργαζομένους με τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος των μισθωτών αορίστου χρόνου να μην απολύονται χωρίς βάσιμο λόγο, σύμφωνα με διάταξη στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων του...
Δίχτυ προστασίας για μισθωτούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς περικοπές οι συντάξεις χηρείας
Kανονικά θα γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων χηρείας ανεξάρτητα από το πότε θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που νομοθετεί τη μη εφαρμογή της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία...
Χωρίς περικοπές οι συντάξεις χηρείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνε Βουλή οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά χρέη
Περισσότερους από 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, οφειλέτες και εργαζομένους αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Πάνε Βουλή οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά χρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση για τα ξενοδοχεία
Η μεγαλύτερη σε ισχύ κλαδική σύμβαση, αυτή των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υπέγραψε τη σχετική...
Υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση για τα ξενοδοχεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας