Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΣΕΒ μπαίνει στην... προεκλογική μάχη

Ανοιχτό το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου το 2020 άφησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις

AP Photo / Rene Rossignaud
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΣΕΒ μπαίνει στην... προεκλογική μάχη

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βιομηχάνων, είναι εκφρασμένη η πρόθεση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να υλοποιήσουν εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ, κυρίως από ίδια κεφάλαια

Για δύο πράγματα ανησυχεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας: την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τις προεκλογικές παροχές, καθώς μόνο πρόβλημα δημιουργούν στην οικονομία, όπως υποστήριξε, τη στιγμή που απαιτείται εγρήγορση και όχι χαλάρωση.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, όπως σημείωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του ΣΕΒ για τις επενδύσεις, εγκυμονεί τον κίνδυνο παροδικής ύφεσης.

Οι ανησυχίες του προέδρου του ΣΕΒ έρχονται αμέσως μετά τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 (προνομοθετημένο μέτρο, μαζί με τη μείωση των συντάξεων λόγω προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019 που καταργήθηκε πριν εφαρμοστεί), αλλά και τις πληροφορίες («Εφ.Συν.» 17/4/2019) για μόνιμα μέτρα φοροελάφρυνσης που επεξεργάζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το υπό εξέταση «καλάθι» μέτρων που θα δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά είναι: μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους από το 22% στο 20% και διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ζητούμενο και για τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υψηλόβαθμο μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βάλντις Ντομπρόβσκις, αλλά, επειδή προεκλογική περίοδο έχουμε και στις Βρυξέλλες, πρέπει να… κρατούνται και οι ισορροπίες.

Σε συνέντευξή του στο ελληνικό οικονομικό site, www. euro2day.gr, έστειλε μήνυμα στα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να μην ξεφύγουν στις προεκλογικές εξαγγελίες για μεγάλες παροχές, καθώς οποιοσδήποτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα «διορθωθεί» στο μέλλον μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των εκθέσεων προόδου.

«Παράθυρο...»

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε για το αν η μείωση του αφορολόγητου το 2020 «είναι γραμμένη σε πέτρα», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου:

«Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι, εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός.

»Οπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και, εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε.

»Για εμάς, το κύριο ζήτημα είναι να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς να δαπανηθούν τα πρόσθετα έσοδα».

16 δισ. εν αναμονή

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος ώστε να αντισταθμιστεί το επενδυτικό κενό που για την επόμενη πενταετία εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα.

Ηδη, πάντως, όπως είπε, είναι εκφρασμένη η πρόθεση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να υλοποιήσουν εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ.

Αυτές οι επενδύσεις από τα μέλη του ΣΕΒ, μόνο αμελητέες δεν είναι, όπως είπε ο Θ. Φέσσας, και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα προκύψουν κατά βάση από ίδια κεφάλαια, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση από τις χρηματαγορές αλλά και ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι εύκολες υποθέσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια «ριζικά διαφορετική λογική επενδυτικών μεταρρυθμίσεων».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία οι φορο-αλλαγές
Με 100 άρθρα έρχεται τον Νοέμβριο στη Βουλή το νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο ● Η νέα κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος, το αφορολόγητο, τα μέτρα για την αγορά ακινήτων και η νέα πάγια ρύθμιση για τις...
Στην τελική ευθεία οι φορο-αλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ελληνική απάντηση (θα πρέπει να) είναι η ανάπτυξη
Mετά από παλινωδίες, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και διελκυστίνδες οκτώ και πλέον μηνών που είχε η ίδια με τους θεσμούς αλλά και οι δανειστές μεταξύ τους, η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει το κεφάλαιο της...
Η ελληνική απάντηση (θα πρέπει να) είναι η ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάθηκαν 32,2 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια
Αποκαλυπτικά είναι τα αριθμητικά στοιχεία που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την απώλεια κρατικών εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αναφορικά με την Ελλάδα εκτιμάται ότι από το 2010...
Χάθηκαν 32,2 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aναζητώντας τη δίκαιη ανάπτυξη
​Λίγα λεφτά και εργαλεία αλλά πολλή φαντασία και επικοινωνία περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην οικονομία, αναζητώντας αντίμετρα για να αντιμετωπίσει την επελαύνουσα...
Aναζητώντας τη δίκαιη ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρατικοδίαιτοι εναντίον κράτους
Ο ΣΕΒ καλεί τα κόμματα να σταματήσουν «να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες με τα λεφτά των άλλων» και ζητά γενναίες φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις, κίνητρα και ένα «έκτακτο πρόγραμμα επενδύσεων».
Κρατικοδίαιτοι εναντίον κράτους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 5,7 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου
Στο Γενικό Λογιστήριο περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκλογών και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να προχωρήσει τάχιστα στη Βουλή τη λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που θα απελευθερώσουν τα...
Στα 5,7 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας