Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκινά η έρευνα για υδρογονάνθρακες

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Πετρέλαια» Στάθης Τσοτσορός (δεύτερος από αριστερά), με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και δίπλα του τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, φωτογραφίζονται ανάμεσα στους περιφερειάρχες, Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο (αριστερά), Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη (στο κέντρο) και Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα (δεξιά). Πίσω του διακρίνεται ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά η έρευνα για υδρογονάνθρακες

  • A-
  • A+
Εντός του καλοκαιριού θα υπογραφούν στα Χανιά οι άλλες δύο συμβάσεις για τις δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

Τη δέσμευση ότι θα εργαστούν με μεθοδικότητα, συνέπεια, διαφάνεια και «επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος» αναλαμβάνει εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Στάθης Τσοτσορός, με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή των δύο νέων συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ΕΛΠΕ. Φιλοδοξία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Τσοτσορός, είναι «να συμβάλουμε στη ρεαλιστική μετάβαση από τον “μύθο” των αμύθυτων κοιτασμάτων στην “πραγματικότητα”».

Η πρώτη σύμβαση αφορά τη θαλάσσια περιοχή «ΙΟΝΙΟ», νότια της Κέρκυρας, όπου η «Ελληνικά Πετρέλαια» συμπράττει σε κοινοπραξία με την ισπανική Repsol, ενώ η δεύτερη αναφέρεται στην «Περιοχή 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με αποκλειστικό διαχειριστή την ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εντός του καλοκαιριού θα υπογραφούν στα Χανιά και οι άλλες δύο συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα για τις δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

«Ουσιαστικά, κλείνει με αυτόν τον τρόπο ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και σε 2 έως 4 χρόνια θα υπάρχει μια πρώτη ισχυρή εικόνα για την έκταση και το μέγεθος των εγχώριων κοιτασμάτων» υπογράμμισε ο Γ. Σταθάκης, τονίζοντας τον αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο της Ελλάδας, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ενεργειακών εξελίξεων που συντελούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου παραχωρήσεων, τα ΕΛΠΕ θα έχουν υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, καθώς ο όμιλος, όπως είπε, θα συμμετάσχει σε 9 από τις συνολικά 12 παραχωρήσεις και όπως τόνισε ο Στ. Τσοτσορός, η στρατηγική συνεργασία με τη Repsol, αλλά και οι συμπράξεις με την Total, την ExxonMobil και την Edison καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ενεργειακής κοινότητας προς τον όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια» και επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας ανακτά το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο.

«Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, η έρευνα για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο έχει επανεκκινήσει. Το διεθνές ενδιαφέρον στους πρόσφατους διαγωνισμούς ήταν αξιόλογο, με δεδομένα τόσο τις σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί μια καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή», τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ.

Τις συμβάσεις συνυπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Πετρέλαια» Στάθης Τσοτσορός, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Αλεξόπουλος, ο Mikel Erquiaga της Repsol (director of global new ventures) και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, εκπρόσωποι της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, καθώς και οι περιφερειάρχες, Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την επιλογή είδους σύμβασης και τον γεωγραφικό προσδιορισμό θαλασσίων περιοχών στο Ιόνιο...
Ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και επισήμως στον Μιχάλη Σάλλα η Παγκρήτια Τράπεζα
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκανε από το Ηράκλειο ο Μιχάλης Σάλλας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την επίσημη ανακοίνωση της...
Και επισήμως στον Μιχάλη Σάλλα η Παγκρήτια Τράπεζα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 6 μήνες θα ξέρουμε τους ενδιαφερόμενους για τις έρευνες
Ξεκίνησε επίσημα από χθες να «τρέχει» ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η Ελλάδα για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Σε 6 μήνες θα ξέρουμε τους ενδιαφερόμενους για τις έρευνες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρευνες στην Κρήτη για φυσικό αέριο
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την...
Έρευνες στην Κρήτη για φυσικό αέριο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η εξόρυξη πετρελαίου απειλεί 90 προστατευόμενες περιοχές
Το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει σχεδιαστεί για να υλοποιηθεί στη χώρα μας απειλεί μια τεράστιας έκτασης θαλάσσια περιοχή περίπου 60.000 τ.χλμ. που καλύπτει σχεδόν το...
Η εξόρυξη πετρελαίου απειλεί 90 προστατευόμενες περιοχές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαγόρευση του fracking και Περιφερειακά Παρατηρητήρια περιβαλλοντικών όρων
Περιφερειακά Παρατηρητήρια για τους υδρογονάνθρακες και απαγόρευση του fracking, της εξόρυξης πετρελαίου και αερίου από σχιστόλιθο, συμπληρώνουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις «πράσινες» παρεμβάσεις στον...
Απαγόρευση του fracking και Περιφερειακά Παρατηρητήρια περιβαλλοντικών όρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας